Home > νέα > Συνεχίζεται η υπολειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας με πέντε Κλινικές συγχωνευμένες σε μία

Συνεχίζεται η υπολειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας με πέντε Κλινικές συγχωνευμένες σε μία

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι Εργαζομένων και Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας

Συνεχίζεται η υπολειτουργία του

Νοσοκομείου Δράμας με πέντε

Κλινικές συγχωνευμένες σε μία

► Την επαναφορά των υπό αναστολή υγειονομικών ζητούν το Σωματείο Εργαζομένων και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί

► Κιόρτεβε: Πιέζεται το σύστημα με την έλλειψη υγειονομικών

► Παπαδόπουλος: Είμαστε αντίθετοι με τις τιμωρητικές πρακτικές

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η υπολειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας, μιας και ακόμα αυτό φαίνεται να βρίσκεται σε μια κατάσταση έκτακτης λειτουργίας. Επί της ουσίας, το Νοσοκομείο Δράμας συνεχίζει να λειτουργεί με τέσσερις κλινικές συγχωνευμένες στην Χειρουργική, ενώ η απουσία των υπό αναστολή υγειονομικών, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναλυτικότερα, όπως είναι γνωστό, οι Κλινικές της Οφθαλμολογικής, της Ουρολογικής, της Ορθοπεδικής και της Ω.Ρ.Λ. λειτουργούν όλες συγχωνευμένες στην Χειρουργική και αυτό έχει καταστήσει το Νοσοκομείο μας ως Νοσοκομείο μιας νόσου, της Covid.

Αυτή την ώρα, αν και γενικότερα επικρατεί μια έντονη χαλάρωση των μέτρων σε γενικότερο επίπεδο, παρουσιάζεται μια αυξημένη ροή σε κρούσματα τόσο στην περιοχή της Δράμας, αλλά και σε επίπεδο επισκέψεων στο Νοσοκομείο. Αυτή την ώρα πάντως, η Κλινική Covid της Δράμας νοσηλεύει 20 άτομα.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, αναμένονται να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα κατά της πανδημίας στη Βουλή, με εισηγητή τον βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχο. Κατά τη συζήτηση αναμενόταν να τεθεί και το ζήτημα της παράτασης  σε αργία, των υπό αναστολή  υγειονομικών μέχρι και το τέλος του χρόνου καθώς και άλλα ζητήματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, ζητείται η άμεση επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή με τη διενέργεια των απαραίτητα διαγνωστικών ελέγχων, ενώ ζητούν να σταματήσει η συγχώνευση των κλινικών  και να επανέλθει το Νοσοκομείο Δράμας σε πλήρη λειτουργία. Ζητούν επίσης να λειτουργήσουν όλα τα απαραίτητα χειρουργικά κρεβάτια με το ανάλογο προσωπικό ώστε να μην υπάρχουν αναμονές.

Παπαδόπουλος: Είμαστε αντίθετοι με τις τιμωρητικές πρακτικές

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι, «από τα σπουδαιότερα ζητήματα είναι η επιστροφή των υπό αναστολή  υγειονομικών» και όπως λέει, «ενώ έχουμε μια νέα έξαρση των κρουσμάτων αυτή την εποχή, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια χαλάρωση των μέτρων».

Τονίζει ότι, «παρ’ όλα αυτά, δεν επιτρέπει να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία και δίνει παράταση των εμβολιαστικών κέντρων μέχρι και 30 Ιουνίου, που σημαίνει ότι δεν θα ξέρουμε πως θα λειτουργούν από εκεί και πέρα».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η αναστολή του προσωπικού βολεύει την κυβέρνηση, γιατί ετοιμάζει και το νομοσχέδιο για το νέο Ε.Σ.Υ., που επειδή θα υπάρχουν τα κενά στα Νοσοκομεία θα εφαρμόσει την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία, όπου ο πολίτης θα πληρώνει μέρος των εξόδων ενός χειρουργείου. Αξιοποιεί ακριβώς αυτό για να εφαρμόσει άλλα μέτρα».

Τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Παπαδόπουλος, ότι, «αν συνεχιστεί η κατάσταση που επικρατεί και αν δεν αναπληρωθεί το προσωπικό που βρίσκεται σε αναστολή ή δεν επιστρέψει, εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις πέντε συγχωνευμένες κλινικές.  Δηλαδή, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Οφθαλμολογική, Ω.Ρ.Λ. και Ουρολογική είναι μια κλινική. Αυτή έχει δυνατότητα ανάπτυξης μέχρι 45 κλίνες το πολύ. Και έχουμε κλειστή την παλιά Ουρολογική πτέρυγα. Που σημαίνει ότι, ακόμα και αν υποχωρήσει έστω η Covid  το καλοκαίρι, αν δεν γυρίσουν οι υπό αναστολή υγειονομικοί ή δεν γίνουν προσλήψεις, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Από τα τέσσερα χειρουργικά κρεβάτια που έχουμε λειτουργεί το ένα. Οι περισσότεροι πλέον φεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν».

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «ο αριθμός των υγειονομικών μας που είναι σε αναστολή είναι μεγάλος. Όταν όλα τα Νοσοκομεία έχουν 1% σε αναστολή, εμείς εδώ έχουμε πολύ περισσότερους. Στον Ευαγγελισμό, στους 3.500 εργαζόμενους, σε αναστολή είναι μόνο 35. Στη Δράμα από τους 500 εργαζόμενους σε αναστολή βρίσκονται περίπου 90».

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «οι συνάδελφοι μας ήδη ταλαιπωρούνται άδικα επτά ολόκληρους μήνες, χωρίς μισθό και χωρίς το δικαίωμα να εργαστούν αλλού ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να  αξιοποιεί τον εμβολιασμό, που από βασικό όπλο της επιστήμης τον μετατρέπει σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής εργασιακών σχέσεων.

Μαζί τους πληρώνουν το τίμημα και οι υγειονομικοί που εργάζονται, έχουν υπερβάλει εαυτόν για να καλύψουν τα κενά και δεν αντέχουν άλλο. Είμαστε αντίθετοι με τις τιμωρητικές πρακτικές που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση».

Κιόρτεβε: Πιέζεται το σύστημα με την έλλειψη υγειονομικών

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα. Κιόρτεβε, η οποία μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», αναδεικνύει με τη σειρά της την ανάγκη επιστροφής των υπό αναστολή υγειονομικών, ώστε να μπορέσει να τεθεί το Νοσοκομείο σε πλήρη λειτουργία.

Όπως σημειώνει η ίδια, «αυτές τις μέρες παρουσιάζεται μια αύξηση στα κρούσματα, ενώ μάλιστα είναι αρκετοί υγειονομικοί τριπλά εμβολιασμοί που βγαίνουν θετικοί. Μπορεί μεν να είναι ασυμπτωματικοί, παρ’ όλα αυτά πρέπει να τηρήσουν την πενθήμερη καραντίνα».

Όπως επισημαίνει η ίδια, «αυτή την ώρα οι νοσηλείες στην Κλινική Covid δεν ξεπερνούν τις 20, ενώ υπάρχει μια μικρή αύξηση στην προσέλευση κρουσμάτων».

Αναφορικά με το ζήτημα των υπό αναστολή υγειονομικών, η κα. Κιόρτεβε τονίζει ότι, «με  την έλλειψη υγειονομικών που είναι σε αναστολή, το σύστημα πιέζεται ιδιαίτερα. Και θεωρώ ότι σ’ αυτό το ζήτημα θα πρέπει να δοθεί επιτέλους μια λύση.

Αυτή τη στιγμή οι κλινικές δεν λειτουργούν και δεν πρόκειται να  λειτουργήσουν, αν δεν επανέλθουν οι συνάδελφοι. Στη Χειρουργική έχουμε τέσσερις κλινικές μαζί (Ουρολογική, Ορθοπεδική, Ω.Ρ.Λ. και Οφθαλμολογική) όλα αυτά τα περιστατικά νοσηλεύονται στη Χειρουργική».

Όπως τονίζει «υπάρχει ο χώρος της Ω.Ρ.Λ. ο οποίος δεν μπορεί να ανοίξει γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Εφόσον επανερχόμαστε σιγά – σιγά στην κανονικότητα και εφόσον αρθούν και τα μέτρα με τα πιστοποιητικά και γίνονται βήματα προς την κανονικότητα, νομίζω ότι και τα θέματα με τους υγειονομικούς σε αναστολή θα πρέπει να λυθούν. Διαφορετικά θα υπολειτουργούν τα Νοσοκομεία μας εσαεί έτσι και ουσιαστικά για μία νόσο, γιατί περιορίζονται όλα τα χειρουργεία, τα χειρουργικά κρεβάτια ελάχιστα και είμαστε μια Κλινική στη Χειρουργική όπου γίνεται ο κακός χαμός, όταν τέσσερις κλινικές είναι σε μία.

Για να πούμε και την αλήθεια, η παράταση των αναστολών δεν έχει νόημα, μιας και ακόμα και οι τριπλά εμβολιασμένοι κι εδώ μέσα κολλάμε, κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι, όλοι αυτοί κινδυνεύουν μόνο οι ίδιοι τους αν κολλήσουν. Δεν έχει νόημα πια».