Home > νέα > Συνελεύσεις μικροπωλητών και παραγωγών για την μετεγκατάσταση της λαϊκής

Συνελεύσεις μικροπωλητών και παραγωγών για την μετεγκατάσταση της λαϊκής

Μετά από την απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής

Αναμένονται οι συνελεύσεις

μικροπωλητών και παραγωγών

για την μετεγκατάσταση της λαϊκής

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών κα. Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς κ. Χρυσοστομίδης και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Δράμας κ. Καλογιαννίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Δράμας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα της αποφάσεις της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της νέας λαϊκής αγοράς στο νέο της χώρο επί της οδού Χελμού και στα δύο άτυπα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, εντούτοις μικροπωλητές και παραγωγοί συνεχίζουν να εκφράζουν τις διαφωνίες τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί αρχικά, ότι, γα να ισχύσουν όλα όσα έχει αποφασίσει η διαπαραταξιακή επιτροπή και να γίνει η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της λαϊκής από την 19ης Μαΐου στην περιοχή της Χελμού, θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, να περάσουν και να ψηφιστούν θετικά από τη Δημοτική Κοινότητα Δράμας, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και να καταλήξουν προς οριστική ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η διαδικασία αυτή ορίζεται χρονικά περίπου δύο μήνες το λιγότερο, πιθανόν, οπότε προβλέπεται κάπου τον Αύγουστο ίσως και αργότερα. Μέχρι να γίνει αυτό, θα ισχύει η παρούσα κατάσταση.

Την απόφαση της διαπαραταξιακής τη δημοσιεύουμε σήμερα σε άλλη σελίδα της εφημερίδας, οπότε οι αναγνώστες μας μπορούν να τη διαβάσουν όπως ακριβώς δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τι λένε οι μικροπωλητές

Τι λένε όμως οι μικροπωλητές της λαϊκής που είναι και το μεγάλο μέρος του εμπορικού τμήματος, όπως και οι παραγωγοί των αγροτικών προϊόντων που πωλούνται εκεί;

Γενικά, υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες επί ορισμένων θεμάτων, όπως το ζήτημα τουαλετών, το απομακρυσμένο σημείο από την αγορά της πόλης και άλλα θέματα, όπως ελλείψεις υποδομών και εξυπηρέτησης του κοινού.

Οι εκπρόσωποί των σωματείων, κατέθεσαν τις προτάσεις τους στη διαπαραταξιακή επιτροπή το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια αποχώρησαν, χωρίς να συμμετέχουν στη συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των παρατάξεων.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών κα. Παπαδοπούλου, σημειώνει ότι στις προτάσεις που κατέθεσαν, ζήτησαν να υπάρξει σκεπαστή λαϊκή αγορά, να υπάρξει κάποιος χώρος αναψυκτηρίου με σκίαση, τραπεζάκια, καρέκλες κτλ. και τουαλέτες. «Εκεί που μας προτείνουν να πάμε, δεν έχει τίποτα απ’ αυτά», σημειώνει η κα. Παπαδοπούλου και τονίζει ότι «έτσι δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο και είναι σαν να τους λέμε να μην έρθουν στο χώρο της λαϊκής αγοράς».

Μια ακόμα διαφωνία των μικροπωλητών που εκφράζει η ίδια, είναι το ζήτημα των αυτοκινήτων, τα οποία η διαπαραταξιακή ζητάει να μην βρίσκονται εντός του χώρου της λαϊκής όταν λειτουργεί, «και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς η μεταφορά των εμπορευμάτων μας».

Η κα. Παπαδόπουλου εξέφραζε την άποψη ότι, «μέχρι να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, εμείς δεν θέλουμε να είμαστε εκεί και καλύτερα θα ήταν να επιστρέψουμε στην παλιά λαϊκή στην 19ης Μαΐου. Ειδάλλως να βγούμε από το κέντρο της πόλης, χωρίς να μας δίνουν κάτι να κρατήσουμε τους καταναλωτές, θα είναι πολύ δύσκολα και χωρίς υποδομές». Όπως μάλιστα δήλωνε, «μέχρι να ικανοποιήσουν τα θέλω μας, καλύτερα να γυρίσουμε στην παλιά λαϊκή».

Όλα αυτά βέβαια, πριν από τις χθεσινές προτάσεις της διαπαραταξιακής, για τις οποίες, η ίδια δήλωνε στον «Π.Τ.» ότι θα τις μελετήσουν εκ νέου, θα κάνουν γενική συνέλευση σήμερα ή αύριο και αναλόγως θα αποφασίσουν εκ νέου πώς θα κινηθούν.

Τι λένε οι παραγωγοί

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Δράμας, κ. Χρυσοστομίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι, «αρχικά είχαμε συμφωνήσει με τη διαπαραταξιακή με κάποια δεδομένα που υπήρχαν την πρώτη φορά. Τώρα όμως δημιουργούνται νέα δεδομένα, γι’ αυτό και θα πρέπει να ενημερωθούμε, θα το φέρουμε στη γενική συνέλευση και ανάλογα θα πάρουμε νέες αποφάσεις».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «θα πρέπει να δούμε το νέο τοπογραφικό, θα δούμε τι γίνεται μ’ αυτό και την Πέμπτη θα κάνουμε συνέλευση να δούμε πώς θα κινηθούμε».

Το Αστικό ΚΤΕΛ Δράμας

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, είναι η μετακίνηση των συμπολιτών μας προς τη νέα λαϊκή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό, καθώς μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών αποτελείται από ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κατεβαίνουν από τα γύρω χωριά της Δράμας στη λαϊκή.

Για όλους αυτούς, όσο λειτουργούσε και λειτουργεί (οι παραγωγοί μόνο) η λαϊκή στην 19ης Μαΐου, η πρόσβαση θεωρείται εύκολη. Όμως τα πράγματα αλλάζουν. Στις αρχικές της αποφάσεις, η διαπαραταξιακή είχε ζητήσει από το Αστικό ΚΤΕΛ Δράμας να εντάξει κάποια δρομολόγια για το νέο χώρο, καθώς και να εξετάσουν το ζήτημα για φθηνότερο εισιτήριο.

Ο «Π.Τ.» μίλησε χθες με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Δράμας κ. Καλογιαννίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων μας είπε ότι προς το παρόν έχουν δει το θέμα και το εξετάζουν, αν και ακόμα δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις.

Όπως τόνισε μάλιστα, «προς το παρόν έχουμε κάνει μια κουβέντα και ακόμα δεν έχουμε κάποια τελική ενημέρωση για το τι θα γίνει». Όπως σημειώνει, «μας έχουν ζητήσει μια εναλλακτική διαδρομή για να βάλουμε αστικό περίπου ανά μισή ώρα από τις 09.00 το πρωί έως και 12.00 το μεσημέρι, ακόμα όμως δεν έχουν καταλήξει κάπου».

Εκφράζοντας την σκέψη του ο κ. Καλογιαννίδης, εξήγησε ότι θα μπορούσαν να κάνουν δρομολόγια εκεί τα μικρά αστικά, «να ξεκινάει από το Σιδηροδρομικό Σταθμό, να περνάει από τη νέα λαϊκή και να συνεχίζει τη διαδρομή του προς Κομνηνούς, είτε για τις αφετηρίες για τα χωριά».

Στην ερώτηση αν σκέφτονται για χαμηλότερο εισιτήριο, ο ίδιος σημείωσε ότι «συζητάμε και μια πρόταση για μειωμένο εισιτήριο ή να μην επιβαρυνθεί με νέο εισιτήριο στην ίδια διαδρομή από Σταθμός – Κομνηνοί και προς την αφετηρία για τα χωριά». Όπως τόνισε πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις και αναλόγως πως θα εξελιχθεί η υπόθεση θα καταλήξουν και αυτοί.