Home > νέα > Συνέντευξη Ο κ. Αναστάσιος Νικολαϊδης μιλάει στον «Π.Τ.» «Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω πρακτικές του παρελθόντος και να διεκδικήσουμε όσα αξίζει ο τόπος μας μέσα από συνεργατικές λογικές»

Συνέντευξη Ο κ. Αναστάσιος Νικολαϊδης μιλάει στον «Π.Τ.» «Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω πρακτικές του παρελθόντος και να διεκδικήσουμε όσα αξίζει ο τόπος μας μέσα από συνεργατικές λογικές»

Συνέντευξη

Ο κ. Αναστάσιος Νικολαϊδης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω

πρακτικές του παρελθόντος και να διεκδικήσουμε

όσα αξίζει ο τόπος μας μέσα από συνεργατικές λογικές»

 

Επιχειρηματίας στον τομέα του Τουρισμού, κλάδος που έχει πληγεί αναμφισβήτητα κατά τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, ενεργός πολίτης της τοπικής μας κοινωνίας και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Αναστάσιος Νικολαϊδης μιλάει στον «Π.Τ.» για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε στη νέα εποχή, αυτή της πανδημίας.

Ο κ. Νικολαϊδης, συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου της πόλης μας Aya Hotel, τοποθετείται στο θέμα που συζητείται έντονα και δεν είναι άλλο από το «άνοιγμα» του Τουρισμού, σχολιάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, ενώ επισημαίνει ότι ως Δράμα, έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες αποδείχτηκαν στην πράξη αποτυχημένες, και να διεκδικήσουμε όσα αξίζει ο τόπος μας μέσα από συνεργατικές λογικές.

Ζητήσαμε επίσης από τον κ. Νικολαϊδη, με την ιδιότητα του στελέχους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ως υποψήφιος Βουλευτής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, να σχολιάσει την εσωκομματική προεκλογική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο κόμμα του για την ανάδειξη αρχηγού.

Σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο κ. Νικολαϊδης δε δίστασε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας με ειλικρίνεια για τις νέες προκλήσεις και τα εμπόδια που έφερε στον επιχειρηματικό κόσμο η πανδημία, αλλά και πως πρέπει να πορευθούμε ως κοινωνία με τα δεδομένα που κληθήκαμε, αναπάντεχα, να αντιμετωπίσουμε τον τελευταίο χρόνο.

Κύριε Νικολαΐδη, ένας χρόνος και πλέον από την έναρξη της πανδημίας, η οποία έχει σαρώσει τα πάντα. Ποια είναι η άποψή σας για τον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας;

Αρχικά, σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη αυτή και για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας.

Στον τομέα της πανδημίας, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη. Πρώτα και κύρια σε υγειονομικό επίπεδο, όπου ένας άγνωστος αρχικά ιός εισέβαλε στη ζωή μας, έπληξε τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ζωή, μετέβαλε σταθερές δεκαετιών και προκάλεσε απώλειες ανθρώπινων ζωών, δυστυχώς και στο Νομό μας. Παράλληλα, σε ένα άλλο επίπεδο, προκλήθηκαν και συνεχίζουν να προκαλούνται τεράστιες πληγές στην οικονομία, οι οποίες χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν.

Δυστυχώς, τα πράγματα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν πηγαίνουν καλά όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Αν και η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της χρόνο για να θωρακίσει τη χώρα, τον άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτος και επαναπαύτηκε στα θετικά αποτελέσματα του πρώτου lockdown πέρσι την άνοιξη, αντί να οργανώσει το κατάλληλο σχέδιο αντιμετώπισης και περιορισμού των υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών, τις οποίες βίωσαν και βιώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Μέσα από αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις, η κυβέρνηση θολώνει το μήνυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετακυλίοντας τις ευθύνες προς τους πολίτες. Την ίδια ώρα που τα μαθήματα σε Δημοτικά και Γυμνάσιο γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης, τα ίδια παιδιά, αντί να βρίσκονται οργανωμένα και με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον, στις τάξεις τους, κατακλύζουν, ενίοτε συνοδεία και των γονιών τους, παιδικές χαρές, πάρκα, αυλές σχολείων και γενικότερα ανοιχτούς χώρους. Αντί η κυβέρνηση να σχεδιάσει την επαναλειτουργία της εστίασης με όρους και κανόνες, έτσι ώστε να αποτελέσει πηγή εκτόνωσης για τους πολίτες, παρατηρούμε εικόνες απίστευτου συνωστισμού σε πλατείες.

Τα πάντα πλέον ανάγονται σε επίπεδο ατομικής ευθύνης. Κι αντί να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα χαράσσει στρατηγική και θα εμπνέει τους πολίτες να την ακολουθήσουν, ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του δείχνουν να λειτουργούν μόνο με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας.

NIKOLAIDIS

Στον τομέα της Οικονομίας ποια πιστεύετε πώς πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα; Πώς θα ορθοποδήσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά τον τελευταίο χρόνο;

Οι ελπίδες για την επανεκκίνηση της ελληνικής Οικονομίας στρέφονται στο επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και στην αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ας ελπίσουμε ότι οι ελπίδες που έχουν καλλιεργηθεί από πλευράς κυβέρνησης δεν θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα.

Όσον αφορά τον Τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας προσεκτικός προγραμματισμός, με λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων προστασίας και για όσους επιλέξουν τη χώρα μας ως προορισμό, αλλά και για όσους εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι απαραίτητα και επιπλέον θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλή βήματα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί για κανένα λόγο πισωγύρισμα. Και είναι σημαντικό εκτός από τον εξωτερικό τουρισμό, να στηριχθεί κι ο εσωτερικός. Ένα γενναίο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού είναι απαραίτητο. Κλείνοντας την αναφορά μου στον Τουρισμό, πιστεύω πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η περαιτέρω στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα χρειαστούν τουλάχιστον στα πρώτα στάδια επανεκκίνησης την απαιτούμενη αρωγή, για την απαραίτητη ρευστότητα ως κεφάλαιο κίνησης.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι σημαντικό οι πόροι του να διατεθούν με διαφάνεια και αξιοκρατία, μακριά από λογικές ημετέρων και έχοντας ως κύρια στόχευση τη δυνατότητα πρόσβασης από την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο της, όμως αποδεικνύεται πως δεν έχει προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για τα έργα και τις δράσεις που προτάχθηκαν. Θα είναι πραγματικά καταστροφικό για το μέλλον της χώρας αφενός να ωφεληθούν αποκλειστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις από τα κονδύλια και αφετέρου το Ταμείο Ανάκαμψης να μη λειτουργήσει ως μοχλός περιφερειακής σύγκλισης και ισόρροπης ανάπτυξης. Πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για ουσιαστικές και παραγωγικές επενδύσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και εθνική προστιθέμενη αξία.

Τέλος, για την επιχειρηματικότητα, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα αν οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες. Είναι ένα θέμα που αγγίζει κάθε ελεύθερο επαγγελματία, κάθε επιχείρηση, για να μπορέσει να χαραχτεί ένας υποτυπώδης σχεδιασμός. Και δεν μπορεί να μην ξεδιαλύνεται το τοπίο και να κρατιέται ως εξαγγελία στην προεκλογική «φαρέτρα» του Πρωθυπουργού, σε περίπτωση που οι κομματικοί του σχεδιασμοί τον οδηγήσουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Κύριε Νικολαΐδη, είσαστε στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, ήσασταν υποψήφιος Βουλευτής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Πώς κρίνετε την κατάσταση στο Νομό μας; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά που χρονίζουν;

Έχει έρθει νομίζω η ώρα να αφήσουμε πίσω πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες αποδείχτηκαν στην πράξη αποτυχημένες, και να διεκδικήσουμε όσα αξίζει ο τόπος μας μέσα από συνεργατικές λογικές. Η άποψή μου είναι ότι η ηγεσία αυτού του τόπου, οι τρεις Βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης και οι πέντε Δήμαρχοι, είναι οι επιλογές μας ως Δράμα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και για αυτό θα πρέπει να στηριχθούν με δυναμικό τρόπο από όλους τους φορείς και από όλη την τοπική κοινωνία. Από την άλλη, και οι ίδιοι οι εκπρόσωποί μας πρέπει να επιδιώξουν να συνεννοηθούν για να επιλύσουν ενωμένοι όσα περισσότερα προβλήματα γίνεται. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο…

Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν επιμέρους ιδεολογικές διαφορές και το σέβομαι απόλυτα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορώ να δεχθώ να προτάσσονται προσωπικές στρατηγικές, πολιτικές φιλοδοξίες και συμπάθειες ή αντιπάθειες. Τόσα χρόνια υπήρξαν αξιόλογοι άνθρωποι που διεκδικούσαν κατά μόνας, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στρατηγική και ενωμένοι να προσπαθήσουμε να ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας.

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το κόμμα σας, το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο φαίνεται να έχει μπει σε μια εσωκομματική προεκλογική διαδικασία για ανάδειξη αρχηγού. Πιστεύετε πως θα μπορέσει τελικά να ορθοποδήσει; Έχει μέλλον;

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θεωρώ ότι προέχουν άλλα ζητήματα, σχετικά με την Υγεία αλλά και την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Οι εκλογές στο χώρο μας θα γίνουν στην ώρα τους και θα έχουμε αρκετό χρόνο να ασχοληθούμε με αυτές τη στιγμή που πρέπει.

Πάντως, είμαι σίγουρος ότι μέσα από μια μαζική και ανοιχτή διαδικασία, θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε ξανά όλον εκείνο τον κόσμο που έχει το ΠΑΣΟΚ στη ψυχή και στην καρδιά του. Είναι χρέος μας να παλέψουμε για να γίνουμε ξανά οι κύριοι εκφραστές των ανησυχιών και των ελπίδων τους. Αυτή η εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την αναγέννηση του Κινήματος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για αυτή τη συνέντευξη και πλησιάζοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να εκφράσω τις ευχές μου προς όλους τους συμπολίτες μας. Ας βιώσουμε όλοι μας με τη δέουσα κατάνυξη τα Πάθη του Κυρίου και ας γιορτάσουμε με λαμπρότητα την Ανάστασή Του. Ας μη λησμονούμε ότι μετά τον Γολγοθά και την Σταύρωση πάντα ακολουθεί η Ανάσταση! Χρόνια πολλά με υγεία σε όλες τις Δραμινές και σε όλους τους Δραμινούς!