Home > Πρώτο Θέμα >  Σύντομα θα ανοίξει τα χαρτιά της η δημοτική αρχή για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς: 19ης Μαΐου ή Χελμού-Ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου μιλάει στον «Π.Τ.» για τη λαϊκή αγορά

 Σύντομα θα ανοίξει τα χαρτιά της η δημοτική αρχή για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς: 19ης Μαΐου ή Χελμού-Ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου μιλάει στον «Π.Τ.» για τη λαϊκή αγορά

Ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου μιλάει στον «Π.Τ.» για τη λαϊκή αγορά

 Σύντομα θα ανοίξει τα χαρτιά της η

δημοτική αρχή για τη μεταφορά  της

λαϊκής αγοράς: 19ης Μαΐου ή Χελμού;

 ► Τάσσου: Το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να σταθμίσει τα συμφέροντα των παραγωγών, των εμπόρων και του εμπορικού κόσμου της Δράμας

► Το 60% από τη διαβούλευση θέλει τη λαϊκή στην οδό Χελμού

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ φαίνεται να βρίσκεται το ζήτημα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς επί της οδού Χελμού. Και μάλιστα, πολύ σύντομα – στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο πιθανόν – θα έχουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής, σχετικά με το τι σκέφτεται να κάνει.

Όπως είναι γνωστό, η πανδημία έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα, το οποίο ίσως και να μην συζητούνταν σήμερα: αυτό της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς, από την οδό της 19ης Μαΐου, στην οδό Χελμού.

Τα νέα μέτρα για την προστασία των πολιτών από την πανδημία του κορωνοϊού, έφεραν το διαχωρισμό των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τον εμπόρων και μικροπωλητών, καθώς έπρεπε να υπάρξουν οι ανάλογες αποστάσεις μεταξύ των πάγκων των μικροπωλητών. Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα και επειδή πλέον δεν χωρούσαν όλα μαζί στην περιοχή της 19ης Μαΐου, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων παρέμειναν εκεί και οι υπόλοιποι όλοι, το εμπορικό κομμάτι, μεταφέρθηκαν στην οδό Χελμού.

Όμως αυτή η αναγκαστική ενέργεια, τελικά κούρασε όλους, τόσο μικροπωλητές, παραγωγούς αλλά και πολίτες, καθώς θα έπρεπε να πηγαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο, ενώ μειώθηκαν και τα έσοδα όλων μ’ αυτό το διαχωρισμό.

Στο διάστημα αυτό, ξεκίνησε και η συζήτηση σχετικά με την ένωση των δύο λαϊκών της πόλης. Στην προσπάθειά του ο Δήμος να δει τι είναι αυτό που θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, το προηγούμενο διάστημα έχει προβεί σε συζητήσεις με φορείς. Το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι το κοινό σημείο όλων, είναι ότι θέλουν να είναι ενωμένοι όλοι μαζί σε μία λαϊκή.

Την οδό Χελμού προτιμάει το 60%

Όσον αφορά το ζήτημα της τοποθεσίας, εκεί οι γνώμες διίστανται. Αναφορικά μ’ αυτό, πριν από λίγο καιρό ο Δήμος Δράμας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου, διενήργησαν μια δημόσια διαβούλευση. Οι συμπολίτες μας έμπαιναν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και δήλωσαν τις απόψεις τους σχετικά με τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς.

Όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση αυτή, φαίνεται ότι ως μόνιμη νέα τοποθεσία της λαϊκής αγοράς της Δράμας, το 60% προτιμάει την οδό Χελμού.

Σύντομα η τελική πρόταση του Δήμου

Σχετικά με το θέμα της λαϊκής αγοράς, υπήρξε μια ερώτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρας 17 Μαΐου, για το πότε θα γίνει η συζήτηση στο σώμα και πότε θα κατατεθεί η πρόταση της δημοτικής αρχής.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσσου στο σώμα, αλλά και σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» χθες Τρίτη, είπε ότι συναντήθηκε και είχε συζητήσεις και με τους μικροπωλητές και με τους παραγωγούς αλλά και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Όπως είπε μιλώντας στον «Π.Τ.», «υπάρχουν τέσσερα πέντε εναλλακτικά σχέδια και ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, έχουν καταλήξει στο ποια θα είναι η πρότασή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο και προς τα αιρετά όργανα του Δήμου που θα αποφασίσουν για την λαϊκή αγορά. Αυτό που περιμένουμε, είναι να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες μια τροποποίηση για τις λαϊκές αγορές. Μ’ αυτή την τροπολογία, οι αρμόδιες αρχές για την έκδοση, χορήγηση και ανανέωση αδειών αλλά και για τις μεταβιβάσεις τους, θα είναι πλέον οι Περιφέρειες και όχι οι Δήμοι όπως είναι μέχρι σήμερα».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της πρότασης της δημοτικής αρχής για την τοποθεσία της λαϊκής αγοράς, είπε ότι «το τελευταίο δεδομένο που προστέθηκε στις παραμέτρους που εξετάζουμε είναι ότι πλέον οι μικροπωλητές δεν μισθώνουν πλέον την αλάνα του Μασούτη. Οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκείνος ο χώρος για τη λαϊκή αγορά».

Αναφορικά με την πρόταση της δημοτικής αρχής, ο κ. Τάσσου δεν θέλησε να ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του «πριν από την επίσημη παρουσίαση της πρότασης που θα κάνει ο ίδιος ο δήμαρχος στα αιρετά όργανα του Δήμου».

Ο κ. Τάσσου σημείωσε ιδιαίτερα ότι, «ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθούν να αποφασίσουν και στην απόφασή τους θα σταθμίσουν διάφορα σημεία: θα σταθμίσει τα συμφέροντα των παραγωγών, τα συμφέροντα των εμπόρων, τα συμφέροντα του εμπορικού κόσμου της Δράμας, ο οποίος ενδιαφέρεται φυσικά για το πού θα είναι η λαϊκή αγορά. Θα σταθμίσει ζητήματα ασφάλειας που τίθενται. Θα σταθμίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις της νομοθεσίας. Για όλα αυτά, ζητείται η κατανόηση του κόσμου που εμπλέκεται στη λαϊκή αγορά. Σίγουρα, από οποιαδήποτε αλλαγή και αν υπάρξει, δεν θα είναι όλοι ικανοποιημένοι. Το θέμα είναι να υπάρξει μια προσαρμογή, γιατί όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις όποιες αλλαγές επέλθουν».