Home > νέα > Σύσκεψη φορέων στη Δράμα για την Αφρικανική πανώλη των χοίρων

Σύσκεψη φορέων στη Δράμα για την Αφρικανική πανώλη των χοίρων

Σύσκεψη φορέων στη Δράμα

για την Αφρικανική πανώλη των χοίρων

Δίωξη ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων

και αγριογούρουνων σε αγροτικές περιοχές

 

 

 

ΣΥΣΚΕΨΗ για το θέμα της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αίθουσα Αυτοδιοίκησης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Π.Ε. Δράμας.

Η σύσκεψη έγινε υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλου, με τους εμπλεκόμενους φορείς του Νομού, με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στα όρια της επικράτειας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Afrikaniki panoli (1)

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ,. κ.Γεώργιος Ζιμπίδης, o Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Νευροκοπίου, κ.Φώτιος Φιλιππίδης, ο Αντιδήμαρχος ∆ημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Δήμου Παρανεστίου, κ.Πέτρος Κυπραίου, η Διευθύντρια Δασών Δράμας κα Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας, κα Ιωάννα Σαρίγκολη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας, κ. Ανέστης Παπαδούδης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, κ.Σταύρος Κεχαγιόγλου, εκπρόσωποι των Δήμων, εκπρόσωποι της αστυνομίας και του στρατού, προϊστάμενοι και διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι Συλλόγων Κτηνοτρόφων και Κυνηγητικών Συλλόγων του Νομού, εκπρόσωποι της Θηροφυλακής, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής μεγάλου τμήματος της συστηματικής  χοιροτροφίας, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την επιβίωση των χοιροτρόφων του Νομού μας και την ανάπτυξη του πρωτογενoύς τομέα.

Afrikaniki panoli (3)

Άλλωστε, όπως υπογραμμίσθηκε, το πρόβλημα βρίσκεται δίπλα στα σπίτια μας, αφού ο αστικός ιστός και τα οδικά δίκτυα απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον ορεινό όγκο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τρόποι συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ιδίως των κτηνιατρικών και δασολογικών υπηρεσιών και των χοιροτροφικών και κυνηγητικών φορέων, όσον αφορά την λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης όσων εισέρχονται στον ορεινό όγκο, όπως κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, υλοτόμοι κ.λ.π., για την περίπτωση που βρεθεί κρούσμα νεκρού ζώου, με ενημερωτικά φυλλάδια, ανακοινώσεις κ.α., στην λήψη δειγματοληψιών, στην τήρηση πρωτοκόλλου καταγραφής των κρουσμάτων, στη συγκρότηση συνεργείων θανάτωσης-εξόντωσης και στον ορισμό χώρων υγειονομικής ταφής θανόντων χοίρων.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα η αντιμετώπιση του θέματος «και να τηρήσουμε από θέση ευθύνης ανάλογη στάση, χωρίς όμως να πανικοβάλουμε τους πολίτες. Ως Αντιπεριφέρεια χρήζει να έχουμε ανοικτές τις κεραίες μας, έτσι ώστε να ενημερωθούμε για το πρόβλημα από αυτούς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον ορεινό όγκο και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, παρά τις ελλείψεις των ανωτέρω σε προσωπικό και εξοπλισμό. Ήδη, το όλο πρόβλημα αντιμετωπίζεται από την Περιφερειακή Αρχή και σε κεντρικό επίπεδο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και ενεργειών, απώτερος σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα “αόρατο δίχτυ ασφαλείας” σε όλο τον Νομό, ώστε να αποτραπεί η είσοδος και εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων».