Home > νέα > Σύσκεψη για τον αντικαπνιστικό στην Π.Ε. Δράμας-Ενημέρωση, αυστηρότητα αλλά ήπια στην αρχή ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Σύσκεψη για τον αντικαπνιστικό στην Π.Ε. Δράμας-Ενημέρωση, αυστηρότητα αλλά ήπια στην αρχή ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Σύσκεψη για τον αντικαπνιστικό στην Π.Ε. Δράμας

Ενημέρωση, αυστηρότητα αλλά ήπια

στην αρχή ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Επιμονή των υπηρεσιακών παραγόντων για κλειστή σύσκεψη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ σύσκεψη – χωρίς να ξέρουμε αν ακολουθήσει και άλλη – για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αντιπεριφέρεια Δράμας. Της σύσκεψης προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος, ενώ σ’ αυτή συμμετείχε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Δράμας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Δράμας και αρμόδιος για τη Δημοτική Αστυνομία Δράμας κ. Γ. Εφραιμίδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και εκπρόσωποι από τα Αστυνομικά Τμήματα Δράμας, Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου.

Αν και η σύσκεψη κρίθηκε ως καθαρώς υπηρεσιακή, εντούτοις η αντιπεριφέρεια Δράμας είχε καλέσει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ώστε να παραστούν σ’ αυτήν και προφανώς να την παρακολουθήσουν. Παρ’ όλα αυτά, υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας επέμειναν με σθένος, ώστε να μην υπάρχουν δημοσιογράφοι στην αίθουσα και να αποχωρήσουν. Αφού ζητήσαμε να καθίσουμε μέχρι και την εισαγωγή του αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλου, τελικά έβγαλαν έξω από την αίθουσα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου είναι ένα πάρα πολύ επίκαιρο θέμα και αφορά κυρίως καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα πάρα πολύ κόσμο, εντούτοις δεν είχαν κληθεί εκπρόσωποι των κέντρων εστίασης και διασκέδασης, ούτε και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, ενώ είναι άγνωστο αν θα υπάρξει μια δεύτερη σύσκεψη με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Παρ’ όλα αυτά, η επιμονή των υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε μια τέτοια σύσκεψη να παραμείνει αποκλειστικά κλειστή προς τα μέσα ενημέρωσης που σημαίνει την άμεση ενημέρωση του κοινού, αγγίζει τα όρια του προβληματισμού.

Papadopoylos antikapnistikos 1

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος

με την ταμπελίτσα «ευχαριστώ που δεν καπνίζετε» μπροστά του

Αυστηρότητα μεν, αλλά ήπια!

Κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ενώ ζήτησε και ο ίδιος μετά τις πρώτες δηλώσεις να μείνουν «στα πλαίσια του πολύ στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, για να πούμε πράγματα που δεν είναι προς δημοσιοποίηση».

Για το ζήτημα βέβαια του αντικαπνιστικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είμαστε εδώ για να συζητάμε το αυτονόητο» για έναν νόμο που ισχύει εδώ και μερικά χρόνια.

Όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου, απευθυνόμενος προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία ζήτησε «στην αρχή να μπούμε σε μια διαδικασία πιο ήπια. Δεν θεωρώ ότι αύριο ξαφνικά, μπαίνουμε όλοι εμείς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην αγορά και βάζουμε πρόστιμα. Δεν σας λέω να δείξουμε μια ανοχή εβδομάδων ή μηνών. Πρέπει να καταλάβει και η αγορά, ότι πλέον το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο. Έχω πει ακόμα ότι, όποιος από τους δημοσίους υπαλλήλους δεν εφαρμόσει τη νομοθεσία, μπορεί να χάσει τη δουλειά του για παράβαση καθήκοντος. Εγώ δεν θα ζητήσω να γίνει κάτι τέτοιο. Μπορεί να παρατυπούμε κάποιες φορές δημόσια, αλλά όχι να παρανομούμε».

Σε άλλη σημείο ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι, «από την στιγμή που η πλειοψηφία απαιτεί την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, εμείς είμαστε εδώ να την επιβάλουμε. Θα πάμε σε ήπιους ρυθμούς ενημέρωσης και όταν χρειαστεί πλέον σ’ αυτούς που δεν συνετίζονται μια και δυο φορές, τότε θα μπει το πρόστιμο».

Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπαδόπουλος και στο ζήτημα των κατασκευών, λέγοντας ότι τα μαγαζιά στην προσπάθειά τους να κρατήσουν στα μαγαζιά τους την μερίδα του κόσμου που καπνίζει, «κάνουν κάποιες κατασκευές, οι οποίες δεν είναι απόλυτα ταυτισμένες με αυτό που έχει βάλει και λέει ο νομοθέτης και το πως πρέπει να είναι αυτές οι κατασκευές».

Αποχωρώντας από την αίθουσα μετά απ’ αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλο να δώσει κάποια στιγμή στη δημοσιότητα στοιχεία από τις καταγραφές και τον τρόπο που θα ενεργήσουν οι υπηρεσίες. Ο ίδιος πάντως υποσχέθηκε ότι στο προσεχές διάστημα θα δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι, και η Δημοτική Αστυνομία κάνει συνεχείς καταγραφές, παρατηρήσεις και επιβάλει πρόστιμα πριν ακόμα από την αντικαπνιστικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκης και κατά καιρούς έχει δώσει στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία επί του θέματος και μάλιστα με επίσημες συνεντεύξεις Τύπου. Περιμένουμε για τις ενέργειες της Αντιπεριφέρειας Δράμας, προκειμένου να υπάρξει και ενημέρωση του κοινού και κυρίως των ενδιαφερόμενων καταστηματαρχών αλλά και τα δικαιώματα καπνιστών και μη καπνιστών.