Home > Νέα > Συζητήσεις για την προσέλκυση νέων επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή της Δράμας

Συζητήσεις για την προσέλκυση νέων επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή της Δράμας

Συναντήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου  Δράμας με κυβερνητικούς παράγοντες

Συζητήσεις για την προσέλκυση

νέων επενδυτικών

σχεδίων στην περιοχή της Δράμας

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ με κυβερνητικούς παράγοντες είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι και υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ).

Με τον κ. Γεωργαντά

Αρχικά, ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη 4 Μαΐου με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Τρικάλων κ. Γιαγιάκου, & Αρκαδίας κ. Τρουπής,  μελών της θεματικής επιτροπής πρωτογενούς τομέα & αγροτικών θεμάτων της ΚΕΕΕ.  Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Πρωτεύων θέμα  που συζητήθηκε αφορούσε την επίλυση του προβλήματος στις πληρωμές των έργων (ιδιωτικών & δημόσιων) στο πρόγραμμα ΠΑΑ CLLD /Leader, σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα είναι έτοιμο ενώ ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο, ώστε 15 Μαΐου 2022 να έχουν την δυνατότητα οι Αναπτυξιακές εταιρείες στην χώρα να αναρτήσουν τα έτοιμα προς πληρωμή έργα, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι πληρωμές εντός του τρέχοντος μήνα. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν το Ταμείο Ανάκαμψης και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, το νέο Πρόγραμμα ΠΑΑ 2021-2027, την χρηματοοικονομική στήριξη με χαμηλότοκο δανεισμό των αγροτικών επιχειρήσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές, την πρόσκληση για το υπομέτρο 8.1 και 8.2 του ΠΑΑ και άλλα που αφορούν διάφορες καλλιέργειες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε σύνδεση με την εμπορία και μεταποίηση των προϊόντων, ειδικότερα λόγω του κινδύνου από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Με τον κ. Παπαθανάση

Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των Προέδρων Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη και Καβάλας κ. Μάρκου Δέμπα,   στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

Τα θέματα αφορούσαν  σε ζητήματα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, όπως τα υψηλά κίνητρα που προσφέρει, την απλούστευση των διαδικασιών αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων που βοηθάει στην μείωση του χρόνου υπαγωγής των έργων, στην πρόταση μας για την αύξηση της ποσόστωσης των κτιριακών παρεμβάσεων στο κόστος της επένδυσης, και για τις διαδικασίες χρηματοδότησης, που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και θα προσελκύσουν νέα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή μας.

Το θετικό είναι ότι σύντομα θα έχουμε τις πρώτες προκηρύξεις των ειδικών καθεστώτων, οπότε οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να προετοιμάζονται με την ωρίμανση των επενδυτικών τους σχεδίων και την υποβολή των προτάσεων τους. Σημαντική η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού ότι πρέπει οι περιφέρειες να επιταχύνουν στην ολοκλήρωση αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό νόμο, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δεχτούν προτάσεις στον νέο νόμο.

Με Υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας

Την ίδια ημέρα Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, με παρέμβαση από τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Μασούτη, μετά το αίτημα των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ, συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι Πρόεδροι Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης & Καβάλας Μάρκος Δέμπας, με υπηρεσιακούς παράγοντες, για το φλέγον ζήτημα του συμψηφισμού 4% και 12% του μισθολογικού κόστους, όπου μετά και την τελευταία τροπολογία, έχει ετοιμασθεί η σχετική ΚΥΑ που θα δίνει οριστική τεχνική λύση στο πρόβλημα. Αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί ο τρόπος και η ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ.

Με τον κ. Τσακίρη για το νέο ΕΣΠΑ

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση  των Προέδρων Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη και Καβάλας κ. Μάρκου Δέμπα,  με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Νέο ΕΣΠΑ κ. Γιάννη Τσακίρη.  Η σημαντικότερη είδηση και ιδιαίτερα θετικό γεγονός, είναι ότι οι νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων θα ισχύουν με το καθεστώς του Γενικού Απαλλακτικού κανονισμού, που σημαίνει ότι ο περιορισμός του καθεστώτος De- minimis , (των 200.000,00€ μέγιστο ποσό επιδότησης για την  τριετία) δεν θα υφίσταται πλέον για τα περισσότερα προγράμματα. Αναμένεται επίσης απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τα οι πρώτες προκηρύξεις του ΕΠΑνΕΚ 2021-2027 θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού.