Home > Πρώτο Θέμα > Συζήτηση για κοπή δέντρων σε διάφορα σημεία της Δράμας► Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για μη αντικατάσταση των δέντρων που κόβονται

Συζήτηση για κοπή δέντρων σε διάφορα σημεία της Δράμας► Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για μη αντικατάσταση των δέντρων που κόβονται

Δέκα θέματα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συζήτηση για κοπή δέντρων

σε διάφορα σημεία της Δράμας

► Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για μη αντικατάσταση των δέντρων που κόβονται

► Εξηγήσεις από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Μουρβετίδη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΕΚΑ τακτικά θέματα για κοπή δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης, συζητήθηκαν στο διά τηλεδιάσκεψης Δημοτικό Συμβούλιο, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 2 Ιουνίου. Αναλυτικότερα, πρόκειται για δέκα συνολικά τακτικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του σώματος, και επρόκειτο για εγκρίσεις κοπής δέντρων, μετά από προτάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.).

Συγκεκριμένα, η Ε.Π.Ζ. πρότεινε την έγκριση προτάσεών της σε κοπή δέντρων στα Α΄ Νεκροταφεία, στον προαύλιο χώρου του 7ου Δημοτικού Σχολείου, του Δημοτικού Σχολείου Καλλιφύτου, Δημοτικού Σχολείου Ξηροποτάμου, στην είσοδο των κοιμητηρίων Σίψας, και σε πεζοδρόμια των παρακάτω οδών: Επιδαύρου 2, Ευξείνου Πόντου (τέρμα), Κασσάνδρου 11, Μακεδονομάχων 47, διασταύρωση οδών Αμάσειας και Καππαδοκίας 9 γωνία.

Αρχικά το θέμα ψήφισε θετικά η παράταξη «πόλη+ζωή», με εισήγηση από το δημοτικό σύμβουλο κ. Νικολαΐδη. Όπως είπε ο ίδιος, τόσο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισαν το θέμα θετικά, με την παρατήρηση όμως να γίνεται αντικατάσταση των κομμένων δέντρων με νέες φυτεύσεις. «Βλέπουμε όμως ότι δεν προχωράει κάποια αντικατάσταση σε όποιες κοπές δέντρων έχουμε ψηφίσει», σημείωσε ιδιαίτερα. Κατέληξε λέγοντας ότι στο μέλλον, η παράταξη δεν θα ψηφίσει άλλη φορά για κοπές δέντρων, αν δεν αντικαθίστανται.

dhmarxeio-Dramas1

Εκ μέρους της παράταξης «Project Δράμα 2020» εισηγήθηκαν η κα. Κιόρτεβε και ο κ. Ιωαννίδης. Και οι δύο τάχθηκαν ενάντια στην κοπή δέντρων, λέγοντας ότι «αυτή η Επιτροπή θα είχε να προσφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση ποιότητας ζωής των Δραμινών, δυστυχώς όμως εδώ και 2 χρόνια, από τα 9 στα 10 θέματα που έρχονται αφορούν στην κοπή δέντρων», εξήγησε η κα. Κιόρτεβε, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Π.Ζ. δεν συμμετείχε διαμαρτυρόμενη για τις συχνές κοπές δέντρων.

Ο κ. Ιωαννίδης, σημείωσε ότι όσον αφορά το ζήτημα της κοπής δέντρων στα σχολεία, συμφωνούν καθώς θεωρούνται επικίνδυνα, για τα υπόλοιπα αρνήθηκε να τα ψηφίσει.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι, «έχετε γίνει η δημοτική αρχή της κοπής των δέντρων και όχι της μεταφύτευσης». Συμφώνησε με τις παρατηρήσεις των μελών της αντιπολίτευσης και είπε ότι «πρέπει να είμαστε φειδωλοί στο κόψιμο των δέντρων, αν δεν υπάρχει από την Υπηρεσία, σαφής διάγνωση ότι το δέντρο είναι επικίνδυνο». Τέλος είπε ότι ψηφίζει όπως ψήφισαν τα μέλη της Επιτροπής σε κάθε επιμέρους θέμα.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, αναφέρθηκε στη «διαχείριση του πρασίνου», λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είναι υπόθεση μιας σύγχρονης υπηρεσίας, η οποία θα σχεδιάζει, θα φυτεύει, θα κλαδεύει με εποχιακή κανονικότητα».  Σημείωσε ότι, όπως γίνεται σήμερα, «αυτό είναι η φυσικά παθογένεια της υπηρεσίας» και ψήφισε όπως οι προτάσεις της Ε.Π.Σ.

Τέλος, ο κ. Καλαηδόπουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» είπε ότι πολλά από τα δέντρα θα πρέπει να ξηλωθούν από τα πεζοδρόμια και τόνισε ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία πρέπει να ακολουθεί. Ψήφισε όπως η πρόταση της Ε.Π.Ζ.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Μουρβετίδης, είπε ότι, «όσα δέντρα έρχονται στην Ε.Π.Ζ., φυσικά και είναι επικίνδυνα. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε νεκροταφεία και σχολεία και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι, στα σχολεία τα δέντρα που θα κοπούν δεν μπορούν να μπουν άλλα δέντρα, όπως και στα νεκροταφεία. Κάποιες νέες φυτεύσεις που μπορούμε να κάνουμε, είναι μόνο σε πεζοδρόμια και σε κάποιους χώρους ανάπλασης».

Αναφερόμενος στις μεταφυτεύσεις, ο κ. Μουρβετίδης είπε ότι «έχουμε προβλήματα στα πεζοδρόμια, με δίκτυα ύδρευσης και εκεί που βγάζουμε δέντρο από πεζοδρόμιο δεν μπορεί να μπει άλλο, καθώς από κάτω περνάει το δίκτυο της ΔΕΥΑΔ. Από αυτά τα 30 δέντρα που έχουμε τώρα, τα 25 δεν μπορούν να αντικατασταθούν εξ αιτίας αυτής της κατάστασης».

Όπως είπε, «το 2020 φυτεύσαμε 27 δενδρύλλια. Βάλαμε στην ανάπλαση, σε δύο πεζοδρόμια, τέσσερις ελιές και κάποια άλλα που πρότεινε ο πρώην δασάρχης. Την επόμενη εβδομάδα, έχουμε συνεννοηθεί με το Τμήμα Δασοπονίας, να βάλουμε 20 δέντρα σε διάφορα πάρκα της πόλης».