Home > Νέα > Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας – Στα 65.000 ευρώ ανέρχονται τα χρέη των σχολείων της Δράμας προς τη ΔΕΥΑΔ► Το γεγονός αποκαλύφθηκε στη συζήτηση για θέματα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας – Στα 65.000 ευρώ ανέρχονται τα χρέη των σχολείων της Δράμας προς τη ΔΕΥΑΔ► Το γεγονός αποκαλύφθηκε στη συζήτηση για θέματα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Στα 65.000 ευρώ ανέρχονται τα χρέη

των σχολείων της Δράμας προς τη ΔΕΥΑΔ

► Το γεγονός αποκαλύφθηκε στη συζήτηση για θέματα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσα τροπή πήρε η συζήτηση για το θέμα της έγκρισης απολογιστικών στοιχείων οικ. έτους 2019, της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας.

Σε αρχική ερώτηση που έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Μελισσινό για το ζήτημα των απολογιστικών στοιχείων, όπου δεν εμφανίζονταν καθόλου έξοδα ύδρευσης. Και αυτό που τελικά αποκαλύφθηκε, ήταν ότι τα σχολεία της ευθύνης του Δήμου Δράμας, χρωστούν τελικά περίπου 65.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΔ για χρήση και κατανάλωση νερού. Όπως μάλιστα αποκάλυψε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης, τα χρέη αυτά έχουν συσσωρευτεί από την πρώτη ακόμα θητεία του κ. Χαρακίδη ως δημάρχου.

Επιβεβαιώνοντας το θέμα ο κ. Χατζηγιάννης, εξήγησε ότι, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν πληρώσει έξοδα ύδρευσης και σημείωσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε μια φόρμουλα, προκειμένου να πληρωθούν τα χρήματα στη δημοτική επιχείρηση χωρίς να επιβαρυνθούν οι σχολικές επιτροπές. Αυτό που έγινε είναι ανεπίτρεπτο, διότι σε ολόκληρη θητεία αυτοί οι λογαριασμοί ύδρευσης δεν πληρώθηκαν καθόλου».

Όπως είπε, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε τα χρήματα αυτά να εισπραχθούν είτε μέσω του Υπουργείου Παιδείας είτε με άλλο τρόπο, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι Σχολικές Επιτροπές.

Ενώ συμφώνησε στη συνέχεια με τον κ. Μυστακίδη που παρενέβη, ότι και πολλοί αθλητικοί χώροι αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα οφειλών προς τη ΔΕΥΑΔ.

Από τη συζήτηση μάλιστα διαφάνηκε ότι – και μετά από ερώτηση του κ. Τσιαμπούση – ότι κάποια σχολεία δεν έχουν καν υδρόμετρα, ενώ υπάρχουν και προβλήματα με σχολεία που δεν λειτουργούν.

Ο κ. Χαρακίδης με τη σειρά του υπογράμμισε ότι, εφόσον οι οφειλές είναι 65.000 ευρώ για 10 χρόνια, τότε το ποσό της επιβάρυνσης είναι 6.500 ευρώ το χρόνο και πρόσθεσε ότι, ο Δήμος Δράμας και άρα η ΔΕΥΑΔ, είναι εκείνοι που αποφασίζουν για όλες αυτές τις οφειλές των δημοτικών κτιρίων (είτε είναι σχολεία, δημοτικά κτίρια, εκκλησίες κτλ.) ανάλογα με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει και τι πρέπει να κάνει γι’ αυτό. Όπως είπε επίσης, «το ότι υφίστανται υδρόμετρα σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις, σημαίνει ότι θέλαμε να ελέγχουμε τι γίνεται με το νερό σ’ αυτούς τους χώρους και δεν ξέραμε τι καταναλώσεις γίνονταν. Και εφόσον αυτά είναι του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ, ο Δήμος και η ΔΕΥΑΔ οφείλουν να αποφασίσουν γι’ αυτά».

Διευκρίνισε πάντως, ότι κατά την περίοδο της θητείας του είχε διαπιστωθεί πως σε σχολεία δεν υπήρχαν υδρόμετρα και αυτό το πρόβλημα επιχειρήθηκε να λυθεί και τότε. «Σχετικά με τα χρέη των σχολείων προς την ΔΕΥΑΔ, εναπόκειται στον Δήμο ή στη ΔΕΥΑΔ να διαγράψει ή όχι τα χρέη αυτών των σχολικών κτιρίων (τα οποία ανήκουν στο Δήμο) ή αν θέλει να έχει ένα τυπικό τιμολόγιο».
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από τις παρατάξεις, παρ’ όλα αυτά είπαν ότι ο Δήμος οφείλει να λήξει το θέμα αυτό ή να τα πληρώσει ο ίδιος στη ΔΕΥΑΔ. Ο κ. Μήτρου χαρακτήρισε το θέμα ως «μια συζήτηση του παραλόγου» λέγοντας ότι ο Δήμος θα πρέπει «να απαλλάξει τις Σχολικές Επιτροπές» και τα σχολεία απ’ αυτό το ζήτημα τουλάχιστον.

Ο κ. Καλαηδόπουλος συμφώνησε και αυτός να μην υπάρχουν υδρόμετρα και μίλησε για το ζήτημα της λαθραίας ύδρευσης.