Home > νέα > Τα αδέσποτα από το χώρο της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα μεταφέρθηκαν στο Κυνοκομείο

Τα αδέσποτα από το χώρο της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα μεταφέρθηκαν στο Κυνοκομείο

 

Μετά από εντολή των αρμόδιων υπηρεσιών

Τα αδέσποτα από το χώρο της Δομής

Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα

μεταφέρθηκαν στο Κυνοκομείο

Η εισαγγελική εντολή και οι Φιλόζωοι Εθελοντές Δράμας – ΦΕΔΡΑ

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα εντός του 3ου-4ου ΓΕΛ Δράμας!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ περιστατικό με αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Δράμας, έμελλε να αναστατώσει το Σαββατοκύριακο τους φιλόζωους της Δράμας, και κυρίως τον Σύλλογο Φιλόζωων Εθελοντών Δράμας ΦΕΔΡΑ, ο οποίος έχει ενεργό δράση με τα αδέσποτα που βρίσκονται στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί του Σαββάτου, καθώς υπάλληλος του Κυνοκομείου, πήγε στην περιοχή και με συνοδεία περιπολικού της Αστυνομίας, μάζεψε έξι αδέσποτα σκυλιά, προκειμένου να τα μεταφέρει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Μαριορίδου, «το πρωί του Σαββάτου και ενώ είχαμε μεταβεί στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, πλησίον της δομής των προσφύγων για να ταΐσουμε τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, συναντηθήκαμε με υπάλληλο του Κυνοκομείου, ο οποίος συνοδεύονταν από ένα περιπολικό της ελληνικής αστυνομίας. Όταν πλησιάσαμε για να ρωτήσουμε τι συμβαίνει, λάβαμε την απάντηση ότι κατόπιν εισαγγελικής εντολής μετέβησαν στο σημείο για να περισυλλέξουν τα 6 αδέσποτα σκυλιά που ζουν εκεί».

Όπως επισημαίνει η κα. Μαριορίδου, «όταν ζητήσαμε να μας επιδείξουν την εισαγγελική εντολή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αντιθέτως μας είπαν να πάμε στην εισαγγελέα. Παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, 5 από τα ζώα περισυλλέχτηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κυνοκομείο. Το έκτο το πήρε μέλος του συλλόγου που ήταν παρούσα στο περιστατικό για να το φιλοξενήσει. Αφού διαπιστώσαμε την μεταφορά των 5 ζώων στο Κυνοκομείο, πήγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα Δράμας για περαιτέρω διευκρινίσεις».

Η Αστυνομία έδωσε και πάλι την ίδια εξήγηση, λέγοντας ότι η περισυλλογή πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή της εισαγγελίας και του Δήμου, «χωρίς όμως να μας επιδείξουν και πάλι σχετικό έγγραφο».

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, η πρόεδρος του Συλλόγου είναι  μέλος της πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου, αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Όπως επισημαίνει μάλιστα, «η πενταμελής Επιτροπή έχει λάβει ομόφωνη απόφαση σχετικά με το ότι η πυκνότητα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος για μετακίνηση ζώων εκτός περιοχής. Τα ζώα είχαν υποβληθεί σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, στείρωση) και κατά συνέπεια δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία». Τέλος, ο Σύλλογος Φιλόζωων Εθελοντών Δράμας, θεωρεί ότι η περισυλλογή είναι παράνομη και απαιτούν την άμεση επιστροφή των ζώων στην περιοχή.

 

Ρεμόντης: Τα αδέσποτα ήταν μέσα στη Δομή Φιλοξενίας

Στο μεταξύ, διαφορετικά παρουσιάζει τα πράγματα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας και υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων κ. Ρεμόντης. Σε επικοινωνία που είχαμε χθες Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, ο κ. Ρεμόντης επισημαίνει ότι «την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, πήραμε έγγραφο από την Επόπτρια Υγείας, όπου αναφερόταν ότι η παραμονή σκυλιών εντός της Δομής Φιλοξενίας, εγκυμονεί κινδύνους κτλ. Επίσης, την Παρασκευή η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα. Λαθήρα, έδωσε προφορική στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Δράμας κ. Σκάρλιο, ώστε μέχρι τη Δευτέρα (σ.σ. χθες 27 Νοεμβρίου), να μαζευτούν τα σκυλιά εντός της Δομής. Εμείς με τη σειρά μας, δώσαμε εντολή στην ανάδοχη εταιρεία διαχείρισης του Κυνοκομείου, ώστε το Σάββατο με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, να μαζέψει όσα σκυλιά βρήκε εντός της Δομής, και όχι στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. όπως λένε».

Όπως εξήγησε ο κ. Ρεμόντης, «τα σκυλιά παραμένουν στο Κυνοκομείο και δεν έχουν πάθει τίποτα απολύτως και είναι καλά στην υγειά τους, παρ’  όλο που γράφονται τα αντίθετα». Όπως τονίζει ο κ. Ρεμόντης, εντός δέκα ημερών θα συγκληθεί η πενταμελής Επιτροπή, «για να αποφασίσει σε ποιον άλλο χώρο εντός του Δήμου θα πάνε τα σκυλιά».

 

Τα αδέσποτα στο 3ο-4ο ΓΕΛ και σε άλλους χώρους

Τα προβλήματα που προκύπτουν με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη και όχι εντός αυτής, είναι πολλά. Το συγκεκριμένο περιστατικό, έρχεται να καταδείξει ένα καθαρά κοινωνικό ζήτημα, το οποίο αφορά στη συμβίωση των ανθρώπων με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Η Επόπτρια Υγείας, έβγαλε αμέσως εντολή, όταν προφανώς της καταγγέλθηκε ή το διαπίστωσε η ίδια, ότι τα αδέσποτα σκυλιά εντός του χώρου της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων, μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που διαβιούν εκεί. Και αμέσως, κινήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός, από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών, την Αστυνομία, το Δήμο και το Κυνοκομείο, για να μαζέψουν πέντε αδέσποτα, τα οποία όπως λέγεται, είναι στειρωμένα, αποπαρασειτωμένα, εμβολιασμένα κτλ.

Για τα αδέσποτα εντός της πόλης όμως, δεν κινήθηκε κανένας απολύτως και ποτέ. Καμιά εντολή της Επιτρόπου Υγείας, καμιά εντολή της Εισαγγελέως, καμιά αστυνομική κινητοποίηση. Πριν από μερικές μόλις εβδομάδες, όταν οι μαθητές του 3ου και 4ου ΓΕΛ είχαν κάνει κατάληψη, ανάμεσα στα ζητήματα που τους απασχολούσαν, είχαν και το θέμα της εισόδου των αδέσποτων στο σχολείο τους, όχι μόνο μέσα στον αύλειο χώρο, αλλά ακόμα και μέσα στους διαδρόμους. Και για να κάνουν οι μαθητές κατάληψη και να έχουν ένα τέτοιο θέμα, πάει να πει ότι το πρόβλημα είναι έντονο! Κι όμως, προφανώς κανένας δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα!