Home > νέα > Τα αντίδοτο για τις ουσιοεξαρτήσεις είναι η αγάπη για τον έφηβο από την οικογένεια και το ενδιαφέρον από το σχολείο ! -Ενημερωτικές συναντήσεις για τους γονείς από το ΚΕΣΥ Δράμας

Τα αντίδοτο για τις ουσιοεξαρτήσεις είναι η αγάπη για τον έφηβο από την οικογένεια και το ενδιαφέρον από το σχολείο ! -Ενημερωτικές συναντήσεις για τους γονείς από το ΚΕΣΥ Δράμας

Ενημερωτικές συναντήσεις για τους γονείς από το ΚΕΣΥ Δράμας

Τα αντίδοτο για τις ουσιοεξαρτήσεις είναι

η αγάπη για τον έφηβο από την οικογένεια

και το ενδιαφέρον από το σχολείο!

Μύθος και πραγματικότητα για τις ουσιοεξαρτήσεις

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η προτελευταία ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Δράμας, υπό τον κεντρικό τίτλο: «Ελάτε να μιλήσουμε για παιδιά μας».

Οι ενημερωτικές ομιλίες διοργανώνονται σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Αν. Μακεδονίας – Θράκης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Αν. Μακεδονίας & Θράκης, διά των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) κ.κ. Παναγιωτίδου Αναστασία, Ζήση Αντιγόνη, Καράογλου Γιώργο και Τοζακίδη Ανανία, ενώ συμμετέχουν σ’ αυτό, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», η  Υπηρεσία Επιμελητών  Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες Δράμας.

Η προτελευταία ενημερωτική εκδήλωση είχε θέμα: Ουσιοεξάρτηση: Μύθος & Πραγματικότητα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία απ’ αυτές με τίτλο: Ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών στην ασφαλή χρήση της τεχνολογίας. Η Εξαρτητική συμπεριφορά-εθισμός και η πρόληψη των διαδικτυακών συµπεριφορών υψηλού κινδύνου, θα αποτελέσει αφορμή για μια ακόμη συνάντηση προβληματισμού & ενημέρωσης, µε έµφαση αυτή τη φορά στο δημιουργικό διαδίκτυο. Ομιλητής: ο κ. Τοζακίδης Ανανίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ΑΜΘ). Οι ομιλίες γίνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας.

 

Ουσιοεξάρτηση: Μύθος & Πραγματικότητα

Η εξάρτηση είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, δεν είναι πρόβλημα από μόνη της. Γίνεται όμως πρόβλημα όταν εγκλωβίζει αντί να απελευθερώνει, όταν περιορίζει την προσωπικότητα του ατόμου. Για το θέμα αυτό, μίλησαν το βράδυ της Δευτέρας, η κα. Αγαθαγγελίδου Ευθυμία, Κοινωνιολόγος ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» και ο κ. Συμεωνίδης Δημήτριος, Αστυνόμος Α΄ Προϊστάμενος Δίωξης Ναρκωτικών  του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας.

Στον «Πρωινό Τύπο» δέχθηκε να μιλήσει η κα. Αγαθαγγελίδου, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα των ουσιοεξαρτήσεων, ενώ ως εναλλακτικές, όρισε την αγάπη στην οικογένεια, το νοιάξιμο, την φροντίδα και την στοργή. Σημείωσε επίσης ότι, όλα ξεκινούν από την ίδια την οικογένεια αλλά και το σχολείο! Δυστυχώς, ο κ. Συμεωνίδης δεν δέχθηκε να μιλήσει, καθώς δεν είχε την ειδική άδεια που προβλέπεται από την υπηρεσία του, προκειμένου να κάνει δηλώσεις στον Τύπο.

 

Τι είναι οι ουσιοεξαρτήσεις κα. Αγαθαγγελίδου;

«Είναι ένα θέμα που το διαπραγματευόμαστε από τότε κυρίως που ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου. Αυτό που φαίνεται τελικά και που δείχνουν και οι έρευνες, είναι ότι, η έγκυρη και αποτελεσματική παρέμβαση και η πρόληψη, είναι τα μεγάλα όπλα που έχει η κοινωνία. Επομένως, για να μπορέσει να γίνει όλο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει μια δράση στην τοπική κοινωνία.

Γι’ αυτό το λόγο, συναντηθήκαμε και με τον προϊστάμενο της Δίωξης Ναρκωτικών Δράμας και προσπαθούμε να δώσουμε μια ευρύτερη έννοια γνώσης και πληροφόρησης. Το δοκιμάσαμε πρώτα στους έφηβους, μέσα την τάξη. Επικεντρωνόμαστε κυρίως στα αίτια, γιατί ένας έφηβος δοκιμάζει ουσίες. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Και πέρα απ’ αυτό, αυτό που καταλαβαίνουμε, είναι ότι οι έφηβοι δεν γνωρίζουν γενικά για τις ουσίες. Είναι ενημερωμένοι γενικά για πάρα πολλά πράγματα, αλλά η γνώση πάνω στις ουσίες, νομίζουμε πως είναι λίγο παραπλανητική.

Πολλές φορές συζητάμε και λέμε για παράδειγμα, ότι η κάνναβη είναι φυσικό προϊόν, επομένως γιατί να μην το καπνίζω; Ναι, είναι φυσικό προϊόν, είναι ένα χόρτο. Επομένως, αυτομάτως έρχεται το ερώτημα: γιατί να μην το καπνίζω; Ή αντίστοιχα το αλκοόλ με βοηθάει να φλερτάρω… ναι, αλλά… δεν χρειάζομαι το αλκοόλ για να φλερτάρω.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αλκοόλ στους έφηβους. Επομένως, αυτό που βλέπουμε κι αυτό που προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε, είναι ότι πίσω από κάθε μορφή εξάρτησης, υπάρχει ένας έφηβος, ένας νέος, ο οποίος αναζητεί την ταυτότητά του, δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και κυρίως να βρει μια ταυτότητα. Γι’ αυτό λέγονται και ουσίες… ψάχνει την ουσία της ζωής! Πώς την ψάχνει; Αν δεν τη βρει μέσα από την οικογένεια ή το σχολείο, θα τη βρει σε τεχνικές ουσίες».

DHMHTRHS SYMEONIDHS EFH AGATHAGGELIDOY (1)1

Ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης και η κα. Έφη Αγαθαγγελίδου

 

Με τη δική σας εμπειρία μέσω της «Δράσης», όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή της Δράμας, ποια βλέπεται να είναι η κατάσταση σήμερα στην περιοχή μας;

«Στη Δράμα, όπως και σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και σε κάθε τοπική κοινωνία, ναι, οι έφηβοι φλερτάρουν με τις ουσίες και όχι μόνο με τις ουσίες. Έχουν και εξαρτητικές συμπεριφορές. Αλλά θα πω και το άλλο: όλοι είμαστε εξαρτημένοι στη ζωή μας από κάτι, από σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μας. Πόσοι από εμάς μπορούμε να λειτουργήσουμε για παράδειγμα, αν δεν πιούμε τον πρωινό καφέ μας;

Είμαστε όμως όλοι μας εξαρτημένοι και χρειαζόμαστε απεξάρτηση; Όχι! Δεν είναι εξάρτηση η οποία μας υποδουλώνει ή περιορίζει την ελευθερία μας.

Η ουσιοεξάρτηση όμως, εμποδίζει, εγκλωβίζει, υποδουλώνει, αντί να ελευθερώνει».

 

Συνεπώς θα λέγαμε ότι έπρεπε να είναι κάτι άλλο αυτό που θα δίναμε στη νεολαία σήμερα, ώστε να αποφεύγει να πηγαίνει προς τις ουσιοεξαρτήσεις;

«Επομένως, αυτό που χρειάζεται η νεολαία μας, το παιδί, ο έφηβος, κάθε νέος όπως και κάθε μεγάλος, είναι αγάπη. Αγάπη τι σημαίνει; Νοιάξιμο, φροντίδα, στοργή. Εάν τα έχουμε αυτά, αυτομάτως λύνεται και οποιοδήποτε πρόβλημα.

Επομένως, η πρόληψη ξεκινά από την ίδια την οικογένεια. Μετά πάει στο σχολείο. Εάν αυτά τα δύο, δώσουν σταθερά βήματα, φροντίσουν και νοιάξουν τον έφηβο, τότε νομίζω ότι δεν θα μιλάμε για ουσιοεξάρτηση. Αλλά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που θα πρέπει να περιορίσουμε. Δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε. Ουσιοεξάρτηση θα υπάρχει. Είναι ανάγκη όμως να αλλάξει η οπτική μας πάνω σ’ αυτό».