Home > Πρώτο Θέμα > «Τα χρήματα από τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να δοθούν τώρα που τα έχουμε ανάγκη» -Μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας μιλούν στον «Π.Τ.»

«Τα χρήματα από τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να δοθούν τώρα που τα έχουμε ανάγκη» -Μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας μιλούν στον «Π.Τ.»

Μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας μιλούν στον «Π.Τ.»

«Τα χρήματα από τη μη επιστρεπτέα

προκαταβολή πρέπει να δοθούν

τώρα που τα έχουμε ανάγκη»

► Ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στην αγορά της Δράμας

► Κλειστή η αγορά την Κυριακή 9 Μαΐου με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου

► Με υπομονή και εν αναμονή για την μη επιστρεπτέα ενίσχυση από την Περιφέρεια ΑΜΘ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να δούλεψαν κάπως τα καταστήματα του λιανεμπορίου στη Δράμα τις ημέρες του Πάσχα, εντούτοις φαίνεται ότι η κίνηση ήταν αρκετά υποτονική.

Η αγορά της Δράμας δεν κινήθηκε όσα καλά θα ήθελαν οι επαγγελματίες της πόλης μας, παρ’ όλα αυτά παραμένουν ακόμα αισιόδοξοι, όσον αφορά την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ήδη ξεκίνησαν από την Τετάρτη 5 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 15 τρέχοντος.

Όσον αφορά τα ζητήματα των οικονομικών ενισχύσεων, και τα τρία μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας που μίλησαν χθες στον «Πρωινό Τύπο», δήλωσαν ότι ορισμένοι μόνο επαγγελματίες κατάφεραν να ενταχθούν στην έβδομη επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ δηλώνουν ότι κάνουν υπομονή, περιμένοντας την ειδική μη επιστρεπτέα ενίσχυση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αν και είχε ειπωθεί ότι τις ημέρες του Πάσχα θα είχαν δοθεί κάποιες απ’ αυτές τις ενισχύσεις, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το μόνο που υπάρχει είναι ορισμένες εγκρίσεις, και το πρόγραμμα αυτό βαδίζει με απίστευτα χαμηλούς ρυθμούς. Δηλώνουν πάντως ότι «τα χρήματα πρέπει να δοθούν τώρα που τα έχουμε ανάγκη» προκειμένου να ενισχύσουν τα μαγαζιά τους.

Επίσης, περιμένουν ακόμα να πάρουν και τα χρήματα για το στήσιμο ιστοσελίδων για ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία ούτε και αυτά έχουν αρχίσει να εκταμιεύονται.

agora

Νέο ωράριο – Κλειστά την Κυριακή

Σε ανακοίνωση του νέου ωραρίου για τα καταστήματα και τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, προχώρησε ο Εμπορικός Σύλλογος. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, από την Τετάρτη 5 μέχρι το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ισχύσει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής

των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η

εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Επίσης, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου η αγορά της πόλης μας την Κυριακή 9

Μαΐου 2021 θα παραμείνει κλειστή, ενώ το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

– Δευτέρα 08.00-14.00

– Τρίτη 08.00-14.00 18.00-21.00

– Τετάρτη 08.00-14.00

– Πέμπτη 08.00-14.00 18.00-21.00

– Παρασκευή 08.00-14.00 18.00-21.00

– Σάββατο 08.00-14.00

SKOYLIDHS ANTONHS

Σκουλίδης: Υποτονικότητα στην αγορά

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης, σημειώνει ότι «η αγορά για το Πάσχα ήταν υποτονική. Ούτως ή άλλως το περιμέναμε αυτό, μέσα στο όλο κλίμα με τα λίγο ανοικτά και λίγο κλειστά, με τα click away και click inside, με την εστίαση κλειστή και για να λέμε την αλήθεια, ευτυχώς που ήμαστε ανοικτοί».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σκουλίδης, «όσον αφορά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ουσιαστικά αυτή την εβδομάδα και την άλλη είναι οι επίσημες ενδιάμεσες εκπτώσεις και οι συνάδελφοι μπορούν να βοηθηθούν κάπως από εκεί».

Αναφορικά με το ζήτημα της ανοικτής Κυριακής 9 Μαΐου, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι, «η απόφαση του Συλλόγου είναι ότι προτείνει τα καταστήματα να μείνουν κλειστά. Παρ’ όλα αυτά όποιος θέλει μπορεί να λειτουργήσει και να είναι νόμιμος».

Ερωτώμενος για ποιο λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος επιλέγει να είναι κλειστά τα καταστήματα, ο κ. Σκουλίδης εξηγεί: «Έχουμε δει ότι γενικώς οι Κυριακές δεν έχουν απόδοση. Και κάθε Κυριακή την εξετάζουμε διαφορετικά. Ανοίξαμε την Κυριακή πριν το Πάσχα και θεωρούσαμε ότι ήταν αναγκαίο να λειτουργήσουμε, ενώ γι’ αυτή την Κυριακή κρίναμε ότι σύμφωνα με την επισκεψιμότητα της αγοράς πρέπει να είναι κλειστά».

Όπως σημείωσε επίσης, «είναι απόφαση του Δ.Σ. που πάρθηκε κατά πλειοψηφία και ο καθένας μπορεί να επιλέξει τι θέλει να κάνει».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επαρκές εμπόρευμα στα καταστήματα της Δράμας, ο κ. Σκουλιδης απαντά ότι, «υπάρχει επάρκεια όπως και νέα εμπορεύματα, ενώ υπάρχει και ένας διαρκής εμπλουτισμός. Οι περισσότεροι καλύπτουν ήδη τα εμπορεύματα της εποχής και όσο πάει θα καλύπτουν και τα πιο καλοκαιρινά είδη πλέον. Γενικώς υπάρχει επάρκεια και κατά την προσωπική μου γνώμη, σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο».

Αναφορικά με το ζήτημα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης από την Περιφέρεια ΑΜΘ, σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα χρήματα δεν έχουν δοθεί σε κανέναν. Έχουν προχωρήσει σε πολλές εγκρίσεις και περιμένουμε. Κι αυτό όμως είναι κρίμα, γιατί τώρα τα έχουν ανάγκη οι συνάδελφοι, αυτή είναι η αλήθεια».

KARYPIDHS

Καρυπίδης: Μεγάλη καθυστέρηση από την ενίσχυση της Περιφέρειας

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Καρυπίδης, ο οποίος μας έδωσε διαφορετική εικόνα, λέγοντας ότι «η αγορά γενικά κινήθηκε καλά τις ημέρες του Πάσχα» και όπως είπε, «και με τις εκπτώσεις θα πάμε λίγο καλύτερα, παρ’ όλα αυτά θα δούμε για πόσο διάστημα˙ παραμένουμε επιφυλακτικοί».

Σημείωσε όμως ότι, «η ζημιά που έχουμε πάθει οι περισσότεροι, δεν καλύπτεται μέχρι σήμερα. Ευελπιστούμε πάντως να τα καταφέρουμε στη συνέχεια». Όπως είπε σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές είπε ότι κάποιοι έχουν κάποια χρήματα, «παρ’ όλα αυτά περιμένουμε ακόμα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας να πάρουμε τα χρήματα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και έχουμε σημαντική καθυστέρηση εδώ. Αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να τα πάρουμε τώρα που έχουμε σοβαρά προβλήματα. Είναι λάθος αυτή η καθυστέρηση».

Ο ίδιος τόνισε ιδιαίτερα ότι, «σε όλα τα εμπορικά καταστήματα τα μέτρα τηρούνται άψογα και ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται να βγει μια ψώνια», ενώ για την επάρκεια εμπορευμάτων είπε ότι, «η πλειονότητα έχει εμπόρευμα, γιατί δεν μπόρεσε να το διοχετεύσει Φεβρουάριο και Μάρτιο που ήταν πτωτικά».

Tsakmakis 01

Τσακμάκης: Παγωμένο το θέμα των ενισχύσεων

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», το μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Τσακμάκης, επισημαίνει και αυτός με τη σειρά του την υποτονικότητα της αγοράς τονίζοντας ότι η κίνηση των ημερών του Πάσχα δεν ήταν η αναμενόμενη και δυστυχώς δύσκολα θα κινηθεί και στην περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα των ενισχύσεων για τη δημιουργία ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων, ο κ. Τσακμάκης τονίζει ότι, «μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί τίποτα, όπως δεν έχει δοθεί τίποτα και από το πρόγραμμα της Περιφέρειας σε μορφή επιχορήγησης. Παραμένει παγωμένο ακόμα το θέμα αυτό».

Όπως είπε, «το πρόγραμμα της Περιφέρειας δείχνει ότι έχουν βγει κάποιες εγκρίσεις, αλλά μέχρι τώρα κι αυτό παραμένει παγωμένο. Είναι χρήμα το οποίο το χρειάζεται η αγορά. Όπως και το ίδιο παραμένει και το θέμα με το ηλεκτρονικό κατάστημα. Θεωρώ και πιθανολογώ ότι σύντομα θα ξεκολλήσει αυτό το θέμα».