Home > Πρώτο Θέμα > Τα δύο νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Αμπελουργίας Οινολογίας παρουσιάστηκαν στη Δράμα

Τα δύο νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Αμπελουργίας Οινολογίας παρουσιάστηκαν στη Δράμα

Τα δύο νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα Φυσικού

Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας

και Αμπελουργίας Οινολογίας παρουσιάστηκαν στη Δράμα

Τα δύο νέα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης («Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας» και «Αμπελουργίας και Οινολογίας») παρουσιάστηκαν την Παρασκευη το απόγευμα στη Δράμα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στο πλαίσιο της 10ης Δραμοινογνωσίας.

Η Δράμα σήμερα διαθέτει δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα τα οποία ανήκουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Το ένα Τμήμα είναι το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και το άλλο Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Μέχρι και το 2024, τα δύο Τμήματα ανήκαν στη δύναμη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και από τις αρχές του 2024 με σχετικό νόμο που υπεγράφη, πέρασαν στη δύναμη του Δημοκριτείου. Η συνέχεια ήταν η αλλαγή της ονομασίας και του αντικειμένου τους. Έτσι, το πρώτο μετονομάστηκε σε Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, και το δεύτερο σε Αμπελουργίας – Οινολογίας.

Με τη νέα του ονομασία, αλλά και τα νέα τους αντικείμενα, τα δύο Τμήματα έχουν ήδη ενταχθεί στο Μηχανογραφικό του 2025 και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και επίσημα πλέον, από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά του 2025 – 2026.

Το τμήμα «Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας», είναι το πρώτο τμήμα πανελλαδικά, το οποίο έχει στον τίτλο του τον όρο «Κλιματικός» και είναι επιστημονικά και εκπαιδευτικά επικεντρωμένο στις σύγχρονες προκλήσεις και διεθνείς, ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές, οι οποίες σχετίζονται με τα θέματα τρωτότητας ανθρώπου, κατασκευών, πανίδας και χλωρίδας, απέναντι στους συνεχώς αυξανόμενους φυσικούς κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική κρίση και την Κλιματική διαταραχή.

Το Τμήμα «Αμπελουργίας και Οινολογίας» έχει ως πρωταρχικό στόχο να αποτελέσει κέντρο αριστείας και παραγωγής γνώσης στον Γεωπονικό τομέα με έμφαση στην εφαρμογή της γνώσης στην Αμπελουργία, την Οινολογία και τα Ποτά, μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης, καινοτομίας, τεχνολογίας και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

« Μόλις 14 μήνες μετά το προσχέδιο περί ενδυνάμωσης του Πανεπιστημίου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Πανεπιστήμιό μας έγινε το Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στην προσπάθεια αυτή, το Πανεπιστήμιο, ακολουθώντας τη στρατηγική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που έχει ως πρώτο πυλώνα το αγροδιατροφικό, εδώ και έξι χρόνια, υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο που βάζει τη στρατηγική του Πανεπιστημίου να συμπλέει με αυτήν της περιφέρειάς μας. Οπότε, στην προσπάθεια αυτή, και αξιοποιώντας την ευκαιρία που μας έδωσε ο Πρωθυπουργός να αναδιαταχθούμε σε όλο τα μήκη πλάτη της περιφέρειάς, προτείναμε δύο τμήματα, τα οποία θα είναι εξειδικευμένα, και θα έχουν να κάνουν με τον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και αυτόν της μελέτης του περιβάλλοντος σε μία εποχή κλιματικής αλλαγής. Η Δράμα γνωστή για δύο σημαντικά στοιχεία της, αυτό του οίνου με σημαντικότατη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα σε αυτό αλλά και αυτού του φυσικού περιβάλλοντος ήταν ο κατάλληλος τόπος. Συμπλεύσαμε. Ακολουθήσαμε την σίγουρη οδό. Αυτό το χρόνο, υλοποιήσαμε όλα τα διοικητικά μέτρα που απαιτούνται για να πιστοποιήσουμε αυτά τα δύο τμήματα, δημιουργώντας προγράμματα σπουδών τα οποία καλύπτουν όλα τα ποιοτικά στάνταρ και ακολουθούν ό,τι απαιτεί η επιστήμη σήμερα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΔΠΘ, καθηγητής Φώτης Μάρης και προσέθεσε ότι τα δύο τμήματα θα στηριχθούν προκειμένου να γίνουν ισχυροί πυλώνες για την Δράμα . Τέλος, ο κ. Μάρης αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΔΠΘ με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συμμαχίας “EMERGE”.

Ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας, καθηγητής Αντώνης Παπαδόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά το νέο τμήμα εξηγώντας ότι στο επίκεντρο θα τεθεί η διεπιστημονική μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών συστημάτων υπό τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Στόχος όπως είπε του νέου τμήματος θα είναι η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας οικοσυστημάτων και κοινωνιών και η ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής και βιωσιμότητας. Όπως σημείωσε, το τμήμα θα επιχειρήσει να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο πράσινης εκπαίδευσης ενισχύοντας την τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή δυναμική με : την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού με εξειδίκευση σε κρίσιμους τομείς όπως η βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων, η προστασία οικοσυστημάτων και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικούς φορείς για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών και πράσινων τεχνολογιών, στήριξη της στρατηγικής μετάβασης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε βιώσιμα και ευφυή αναπτυξιακά πρότυπα, προσέλκυση εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων μέσω διεθνών συνεργασιών και της Έδρας UNESCO, ανάδειξη της Δράμας ως περιφερειακού κόμβου εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής ανθεκτικότητα κι ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας μέσω της σύνδεσης αποφοίτων με την αγορά εργασίας και της δημιουργίας νέων επαγγελματικών ευκαιριών.

Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας, Νικόλαος Κοντουδάκης επισήμανε ότι το τμήμα έχει μοναδικότητα ως προς το γνωστικό του αντικείμενο και θα αποτελέσει το μοναδικό Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου και οινολόγου, ενώ προσέθεσε ότι θα ευθυγραμμιστεί με διεθνείς και ευρωπαϊκές και σύγχρονες τάσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην στρατηγική γεωγραφική θέση που βρίσκεται το τμήμα και υπογράμμισε ότι στόχος τους είναι να αναδειχθεί το τμήμα σε κέντρο αριστείας, καθώς και να παράξει γνώση στον γεωπονικό τομέα με έμφαση στην εφαρμογή της γνώσης στην αμπελουργία, την Οινολογία και τα ποτά , μέσω διεπιστημονικής προσέγγισης , καινοτομίας, τεχνολογίας και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

Το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας

Πρόκειται για ένα μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά ιδρύεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο με το σχετικό αντικείμενο.

Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης πλέον παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην καθημερινότητα της ζωής μας και κρίνεται περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, να βρεθούν λύσεις σ’ αυτά τα ζητήματα. Με την κλιματική κρίση να απειλεί ολοένα και περισσότερο την οικολογική ισορροπία και την οικονομική ευημερία, η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων που θα παράγουν γνώση, πολιτικές και λύσεις, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Το νέο Τμήμα, θα εμβαθύνει περισσότερο σε εξειδικευμένες σπουδές γύρω από το ζήτημα της Κλιματικής Ανθεκτικότητας σε αστικά και μη αστικά περιβάλλοντα.

Το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας

Η Δράμα, είναι γνωστή στο πανελλήνιο για τους αμπελώνες και τα κρασιά της. Η περιοχή διαθέτει μερικά από τα καλύτερα και μεγαλύτερα οινοποιία στην Ελλάδα, με σημαντική παραγωγή οίνου που διακινείται σε όλη τη χώρα, αλλά και με σημαντικές εξαγωγές.

Το Τμήμα Οινολογίας της Δράμας, έχει μια μακρά ιστορία στη Δράμα και έχει περάσει από 40 κύματα, όταν ακόμα το Τμήμα ανήκε στα ΤΕΙ.

Είναι η τελευταία μετονομασία που γίνεται και πλέον από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργεί με πιο ξεκάθαρο αντικείμενο, όπως είναι η Αμπελουργία και Οινολογία, κάτι που δίνει πλέον ιδιαίτερη προτεραιότητα σ’ αυτόν τον χώρο.

Σήμερα, το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας διαθέτει δικό του πειραματικό αμπελώνα, ενώ ήδη η πρυτανεία κάνει ενέργειες με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να πάρει κάποιες αίθουσες στο κτίριο του Καπνολογικού Ινστιτούτου ώστε κάποια στιγμή το Τμήμα να μετεγκατασταθεί και να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου εκεί.

Το Καπνολογικό Ινστιτούτο, είναι ένας χώρος που σύμφωνα με τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Φώτη Μάρη, θα μπορεί να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το Τμήμα, θα του χαρίσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του, ενώ θα μπορεί βεβαίως να εκμεταλλευτεί και τον περιβάλλοντα χώρο, με τη δημιουργία ενός αμπελώνα που τόσο ανάγκη έχει για τις πειραματικές ανάγκες του Τμήματος.

Στόχος περισσότεροι φοιτητές

Τα τελευταία χρόνια, ομολογουμένως και τα δύο Τμήματα παρουσίασαν μια γενικότερη πτώση στην εισροή πρωτοετών φοιτητών, τόσο στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, όσο και στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Παρ’ όλα αυτά, με την αλλαγή αντικειμένου και των δύο Τμημάτων, το Πανεπιστήμιο αλλά και ειδικότερα η Δράμα, ευελπιστούν στην άνοδο της εισροής πρωτοετών φοιτητών. Η Δράμα, μπορεί να είναι γενικότερα η φτωχότερη πόλη από κάθε άποψη από το σύνολο των πέντε Π.Ε. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αλλά παραμένει επίσης φτωχή ακόμα και σε φοιτητές. Όλες οι άλλες πόλεις – βλέπε Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη – έχουν πολλούς περισσότερους φοιτητές. Και αυτός είναι ένας από τους μεγάλους καημούς της Δράμας.

Η εισροή φοιτητόκοσμου στην πόλη, θα δώσει μια νέα ώθηση σε πάρα πολλά ζητήματα, ενώ θα την αναδείξει και από ακαδημαϊκής άποψης, καθώς πρόκειται για δύο μοναδικά Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα.