Home > νέα > Τα έργα που εκτελούνται στο Νοσοκομείο Δράμας μέσω ΕΣΠΑ► Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 6,5 εκατ. ευρώ

Τα έργα που εκτελούνται στο Νοσοκομείο Δράμας μέσω ΕΣΠΑ► Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 6,5 εκατ. ευρώ

Συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας κας Καρατζόγλου

Τα έργα που εκτελούνται

στο Νοσοκομείο Δράμας μέσω ΕΣΠΑ

► Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 6,5 εκατ. ευρώ

► Στα 5,5 εκατ. ευρώ η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου

► Οι αλλαγές και η μεταφορά του Φαρμακείου, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και η Νεφρολογική Κλινική που θα δημιουργηθεί

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ μας φύλλο (Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου), δημοσιεύσαμε μέρος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.

Το ένα, αφορούσε το «έμψυχο» μέρος του Νοσοκομείου Δράμας, όπως η ίδια είχε αναφέρει και το δεύτερο μέρος που αφορούσε ζητήματα Covid. Στο ενδιάμεσο και στο δεύτερο μέρος της συνέντευξή της, η κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε στο «άψυχο» μέρος που αφορά το Νοσοκομείο Δράμας, που είναι ουσιαστικά τα διάφορα προγράμματα που εκτελούνται στο ίδρυμα υγείας του Νομού μας και αφορούν τις υποδομές, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τα αναλώσιμα, η παροχή υπηρεσίας επ’ αμοιβή και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 6,5 εκατ. ευρώ

Ξεκινώντας από τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η κα. Καρατζόγλου σημειώνει ότι, «τα δύο τελευταία χρόνια, εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται, και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, προμήθειας 6,5 εκατ. ευρώ. Κάποιες απ’ αυτές που υλοποιήθηκαν στις αρχές του 2020, είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Το μεγαλύτερο κομμάτι, περίπου το 80%, δρομολογήθηκε και υλοποιείται στη θητεία μου».

Ενεργειακή αναβάθμιση 5,5 εκατ. ευρώ

Σημείωσε επίσης η ίδια, ότι «αυτή την στιγμή κατασκευάζεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, το ένα από τα πέντε υποέργα του. Αντικαθιστούνται τα κουφώματα στο Νοσοκομείο και θα κάνουμε το κέλυφος, προκειμένου να προχωρήσουμε ένα βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου. Το έργο είναι ενταγμένο, εξασφαλισμένο και για το υπόλοιπο του ΕΣΠΑ, όχι μόνο για το ΕΣΠΑ που τρέχει, αλλά και για το ΕΣΠΑ του 2021-2027, διότι ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε υποέργα.

Το ένα είναι αυτό που προανέφερα, κουφώματα και κέλυφος 2,86 εκατ. ευρώ.

Στα 2,65 εκατ. ευρώ, είναι οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, όταν θα κατασκευαστούν. Και αυτό, διότι πρέπει να προηγηθεί και Π.Ε. Δράμας, μετά από προγραμματική σύμβαση – και ευχαριστούμε εδώ και τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ διότι την χρηματοδοτεί κιόλας – εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος για δεύτερη φορά – γιατί η πρώτη προκήρυξη βγήκε άγονη – προκηρύσσει τη μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η οποία πρέπει να προηγηθεί».

Η κα. Καρατζόγλου σημείωσε ότι, «τυπικός ήταν ο λόγος που κατέστη άγονος ο διαγωνισμός, προφανώς ο επόμενος θα καρποφορήσει».

Δωρεά από εταιρεία Raycap

Επίσης, η διοικήτρια του Νοσοκομείου αναφέρθηκε και σε δωρεά της εταιρείας Raycap – για την οποία ο «Πρωινός Τύπος» έχει δημοσιεύσει επανειλημμένως σχετικά – λέγοντας ότι «θα εκπονηθεί μελέτη που χρειάζεται να γίνει για το έργο των οικοδομικών εργασιών που παράλληλα  με την εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών απαιτείται να γίνει στο Νοσοκομείο. Χρειάζονται οικοδομικές εργασίες».

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι, «εφόσον ολοκληρωθούν όλα αυτά, χρειάζεται και η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το Νοσοκομείο, κάτι που στερείται, ενώ ο νόμος προβλέπει από το 2014, ότι έπρεπε να το έχει».

KARATZOGLOU (5)

Αντικατάσταση πατωμάτων

Ένα ακόμα σπουδαίο υποέργο, είναι η αντικατάσταση των πατωμάτων, για το οποίο η κα. Καρατζόγλου εξήγησε: «Το επόμενο έργο που είναι ενταγμένο και είμαστε στην αναμονή προκήρυξης του διαγωνισμού για  κατακύρωση και ανάδοχο, είναι 2 εκατ. ευρώ προϋπολογισμού και αφορά την αντικατάσταση όλων των πατωμάτων του Νοσοκομείου, σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές και φυσικά τους νέους χρωματισμούς».

Εγκρίσεις σκοπιμότητας από το Υπ. Υγείας

Στο σημείο, η ίδια αναφέρει ότι «έχει ήδη εγκριθεί η σκοπιμότητα της επέκτασης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκειμένου να καλύψουν πλήρως και με ασφάλεια όλες τις κλίνες ΜΕΘ – να θυμίσω ότι ενώ ο Οργανισμός προβλέπει 3 κλίνες ΜΕΘ, εμείς και με δωρεά φτάσαμε να λειτουργούμε 12 κλίνες ΜΕΘ και άρα είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους και φυσικά να λειτουργήσουμε 5 ή 6 κλίνες ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), που είναι το ενδιάμεσο στάδιο από τη ΜΕΘ σε νοσηλεία σε απλή κλινική».

Όπως είπε, «το έργο έχει μελετηθεί, ήταν σύμφωνο με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί από το Νοσοκομείο και από ειδική εταιρεία από την Αγγλία μετά από δωρεά της μελέτης και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τα 6,5 εκατ. ευρώ που κατά την οριστική μελέτη όπως έχει συνταχθεί με δαπάνη της Raycap, έχουν ήδη εγκριθεί και η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ 2021-2027».

Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι «έχουμε τη δέσμευση της Περιφέρειας, ότι αν δεν αλλάξει ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΕΣΠΑ του Υπ. Υγείας, η Περιφέρεια θα μας στηρίξει και θα μπει σε επίπεδο χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης».

Νέος μαγνητικός τομογράφος

Η κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε ακόμη στην προμήθεια νέου μαγνητικού τομογράφου: «Είμαστε σε αναμονή έγκρισης σκοπιμότητας προμήθειας νέου μαγνητικού τομογράφου προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, νέου αξονικού τομογράφου 64 τομών – αυτός που διαθέτει σήμερα το Νοσοκομείο είναι 16 τομών – και ενός μεγάλου υπερήχου, ο οποίος θα βοηθήσει πάρα πολύ, όχι μόνο όλα τα τμήματα, κυρίως το Καρδιολογικό Τμήμα και τη Μονάδα Εμφραγμάτων που αντίστοιχα κοστίζουν μισό και μισό εκατομμύριο».

Ανακατασκευές κτιρίων

Επίσης, «έχουν εκπονηθεί μελέτες, οι οποίες αφορούν ανακατασκευές και εσωτερικές μετακινήσεις στο Νοσοκομείο, το οποίο εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφτεί και αν δεν το φροντίσουμε σε λίγο θα πέσει στο κεφάλι μας. Αναφέρομαι στο κτίριο που είναι πίσω από εκείνο που στεγάζει το ΕΚΑΒ, εγκαταλείφτηκε τα τελευταία χρόνια, ήταν πηγή μικροβίων, καθαρίστηκε με δαπάνες του Νοσοκομείου και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ανακατασκευής του και στο οποίο θα μεταφερθεί το τμήμα Φυσιοθεραπείας που στεγάζεται αυτή τη στιγμή στο ισόγειο του κτιρίου της διοίκησης, δίπλα στο εμβολιαστικό κέντρο».

Φαρμακείο

Όσον αφορά το Φαρμακείο: «Στο χώρο που σήμερα είναι το εμβολιαστικό κέντρο, θα ανακατασκευαστεί όλο το κτίριο και θα μεταφερθεί από το υπόγειο που σήμερα στεγάζεται το Φαρμακείο του Νοσοκομείου. Μέχρι και σήμερα το Φαρμακείο μας λειτουργεί χωρίς άδεια. Το πρώτο και πιο σοβαρό κριτήρια ενός νοσοκομειακού Φαρμακείου, είναι να είναι ισόγειο και η πρόσβασή του να είναι απρόσκοπτη από όλους συν πολλά άλλα».

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η κα. Καρατζόγλου είπε ότι «θα μεταφερθεί από τη θέση που είναι σήμερα, στο δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου, εκεί που σήμερα στεγάζεται η διοικητική υπηρεσία. Πρώτον για να αποφύγουμε το απαράδεκτο μέχρι και σήμερα όλοι οι ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής, να πρέπει να περνάνε μέσα από ένα κοινόχρηστο διάδρομο, στον οποίο υπάρχει συγχρόνως η λειτουργία της διοικητικής υπηρεσίας, η οποία τις περισσότερες φορές είχε και πολύ κόσμο που εξυπηρετούσε. Και στο Επιχειρησιακό μας προβλέπεται, να δημιουργήσουμε και τμήμα Νεφρολογικής Κλινικής, όπως και τμήμα Περιτοναϊκής Φροντίδας».

Στη θέση που σήμερα είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, θα μεταφερθεί η διοικητική υπηρεσία έτσι ώστε σ’ αυτό το κτίριο που είναι και απομονωμένο στην πλευρά προς την οδό Ιπποκράτους, να στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες  και στο ισόγειό του το Φαρμακείο με ξεχωριστή δυνατότητα φόρτωσης, ξεφόρτωσης κ.α.

NOSOKOMEIO DRAMAS (10)

Β΄ Παθολογία

Η παλιά Β΄ Παθολογία, «θα ανακατασκευαστεί και θα δημιουργηθεί, πάντα με την έγκριση του Υπ. Υγείας, ένα μικρό τμήμα Πνευμονολογικής Κλινικής και δύο πολύ μεγάλοι θάλαμοι δίκλινοι, μονάδων θαλάμων αρνητικής πίεσης. Αυτοί, στην αρχή της πανδημίας ήταν το σοβαρότερο που έπρεπε να έχουν τα Νοσοκομεία. Γιατί εκεί μπορούσαν να απομονώσουν τα θετικά και μολυσματικά περιστατικά, να έχουνε προσπέλαση απ’ έξω απευθείας για τον απόλυτο έλεγχο διασποράς οποιουδήποτε ιού».

«Η κατασκευή όλων αυτών των έργων, σύμφωνα με την οριστική μελέτη, θα κοστίσει περίπου 2 με 2,5 εκατ. ευρώ, και προτιθέμεθα επίσης να τα προτείνουμε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Διαφορετικά, εάν από εκεί δεν ευοδωθεί η χρηματοδότηση ή και παράλληλα, έχουμε ήδη προτείνει στο Ταμείο Ανάκαμψης όλα αυτά τα έργα, γιατί είμαστε σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής και υπολείπεται να συνταχθούν απλά τα τεύχη δημοπράτησης. Μόλις πάρουμε την έγκριση από το Υπ. Υγείας, σε ένα μήνα θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για δημοπράτηση».

Μισθοδοσία επικουρικών

«Να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και ότι από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται η μισθοδοσία όλου του επικουρικού προσωπικού που πήραμε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω Covid. 78 άτομα».

Από τον προϋπολογισμό

Αναφερόμενη στις δράσεις που υλοποιούνται σε βάρος του προϋπολογισμού, η ίδια σημειώνει: «Αποκαταστήσαμε την προσπέλαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όλο τον αύλειο χώρο και εσωτερικά στο Νοσοκομείο. Κανένα έργο υποδομής δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ή από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο, εάν δεν βεβαιώσει ο φορέας, ότι τα ΑμεΑ εξυπηρετούνται.

Κατασκευάσαμε επιτέλους τουαλέτες ΑμεΑ, και στο ΤΕΠ Covid και στο γενικό ΤΕΠ. Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία και πιστοποιούμε όλα τα ασανσέρ του Νοσοκομείου, σε βάρος του προϋπολογισμού. Μια δαπάνη που ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Εξαιτίας της μη ανακατασκευής των ανελκυστήρων όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς χρειάστηκε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των νέων κλινών του Νοσοκομείου που ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Ένα έργο μεγάλου προϋπολογισμού, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε όλες τις κλίνες πλην των παιδιατρικών και της ΜΕΘ που έχουν αντικατασταθεί. Ακυρώσαμε το διαγωνισμό, γιατί τμήμα των κλινών αυτών, δεν χωρούσαν στα ασανσέρ. Θα προμηθευόμασταν λοιπόν κρεβάτια με τα οποία θα χρειαζόταν να μεταφέρουμε ασθενείς αλλά δυστυχώς δεν είχε προβλεφθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα οικοδομικά να ανοίξουν οι πόρτες των ανελκυστήρων ασθενών, ειδικά για την Παθολογική Κλινική. Ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται για τις κλίνες και έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές των κλινών».

Αρχείο

Για το θέμα του αρχείου του Νοσοκομείου, η κα. Καρατζόγλου είπε ότι, «αποκαταστάθηκε και τακτοποιήθηκε όλο το αρχείο του Νοσοκομείου που ήταν διάσπαρτο σε όλο το Νοσοκομείο. Αποκαταστάθηκε το σύμπαν. Αρχικά έγινε έλεγχος το ποια αρχεία έπρεπε να παραμείνουν στο Νοσοκομείο γιατί υπάρχει διαβάθμιση, κωδικοποιήθηκαν και ανακατασκευάσαμε πλήρως ένα εγκαταλειμμένο προκάτ πίσω από το Νοσοκομείο και ένα κτίριο επίσης εγκαταλειμμένο στην πίσω πλευρά του Νοσοκομείου, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως αρχειακός χώρος».

Εξωσυμβατικές δαπάνες

Επίσης, αναφορά έκανε και στο ζήτημα των εξωσυμβατικών δαπάνων, που είναι αυτές οι οποίες γίνονται εκτός διαγωνισμών, εκτός συμβατικών δαπανών και σημειώνει ότι «αυτές έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.  Τα περισσότερα τα προμηθευόμαστε πλέον με διαγωνισμούς, και έχουμε φτάσει σε ποσοστό 87% συμβατικών δαπανών. Το 2016 οι εξωσυμβατικές δαπάνες ήταν 500.000 ευρώ. Το 2019 ήταν 225.000 ευρώ. Το 2020 ήταν 72.000 ευρώ και τείνει μειούμενο. Και αυτό γιατί προχωρήσαμε σε πολλές συμβατικές δαπάνες και επειδή έχουμε μείωση του κόστους, γιατί κάναμε παρέμβαση και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων που κατά πολλά ακολουθούσαν μια πεπατημένη σε σύνολο προϋπολογισμού».