Home > νέα > Τα έργα της δημοτικής αρχής από ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά κονδύλια

Τα έργα της δημοτικής αρχής από ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά κονδύλια

Παρουσίαση έργων από το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο

Τα έργα της δημοτικής αρχής από ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά κονδύλια

Συγκέντρωση όλων των έργων που έχουν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΑ ΕΡΓΑ που μέχρι σήμερα μπόρεσε και πήρε και έχει ξεκινήσει η δημοτική αρχή, αναφέρθηκε χθες το πρωί σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος τα παρουσίασε όλα μαζί σε  τίτλους.

Στα έργα αυτά, περιλαμβάνονται διάφορες εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις είτε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας, είτε από διάφορα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο κ. Μαμσάκος, έκανε ένα μάζεμα όλων όσων μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν γίνει, με σκοπό να αντιπαρατεθεί απέναντι σε όσους του καταλογίζουν ότι δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά και σε όσους «λασπολογούν και μηδενίζουν το έργο της δημοτικής αρχής», όπως είπε συγκεκριμένα.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του με την οποία ξεκίνησε τη συνέντευξή του, λέγοντας ότι, «η Δράμα αλλάζει σελίδα» επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι πρόκειται για «μία απάντηση σε όλους όσους το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να λασπολογούν και να μηδενίζουν το έργο της δημοτικής αρχής».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μαμσάκος, δεν είναι μόνο καινούρια, αλλά η πλειοψηφία τους είναι έργα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί σε όλη τη διάρκεια της θητείας του μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα ΒΑΑ, η έγκριση της Γ΄ Ζώνης ύδρευσης της ΔΕΥΑΔ, ο Βιολογικός Σταθμός Χωριστής, οι τουαλέτες του Πολυκλαδικού Λυκείου, το ΤΕΒΑ, ή το GEOPARK για την ορεινή περιοχή του Σιδηρονέρου, και άλλα πολλά, για τα οποία ο «Πρωινός Τύπος» έχει πολλάκις αναφερθεί συστηματικά και με συνεντεύξεις και αναλυτικά ρεπορτάζ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

 

Αναλυτικά οι τίτλοι των έργων

Αναλυτικότερα, τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μαμσάκος είναι:

 1. Βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ποσό 8.400.000 Ευρώ. Αλλάζει όλο το κέντρο της Δράμας με την ενοποίηση της Αγίας Βαρβάρας με τον Δημοτικό Κήπο.
 2. Έγκριση της Γ’ Ζώνης. Ποσό περίπου 6.140.000 Ευρώ. Αλλαγή αμιαντοσωλήνων με σωλήνες Τρίτης Γενιάς PVS και των παροχών στη νότια περιοχή της Δράμας (περιοχή 40 εκκλησιών, Προάστιο, Αμπελόκηποι κλπ).
 3. Έγκριση Βιολογικού Σταθμού Χωριστής. Ποσό 2.500.000 Ευρώ. Ένα έργο ορόσημο για τη Δημοτική Κοινότητα Χωριστής.
 4. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποσό 1.200.000 Ευρώ. Ανάπλαση ορεινού όγκου (Σκαλωτή και Σιδηρόνερο) προωθώντας τουριστικά την περιοχή και ενισχύοντας τους συνδημότες μας.
 5. Έγκριση στην ΟΧΕ Πολιτισμού του Αράπ- Τζαμί . Ποσό 1.600.000 Ευρώ. Μετατροπή του σε κέντρο ιστορικής μνήμης.
 6. Πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Ποσό περίπου 2.000.000 Ευρώ. Επισιτιστικό πρόγραμμα στήριξης 2.950 Δραμινών οικογενειών.
 7. Κέντρο Κοινότητας. Ποσό περίπου 650.000 Ευρώ. Στήριξη ευπαθών και ανασφαλίστων συμπολιτών μας.
 8. Λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ποσό 300.000 Ευρώ. Υποστήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών και των οικογενειών τους.
 9. Μονάδα μηχανικής διαλογής. Ποσό 1.000.000 Ευρώ. Διαμορφώνουμε τον χώρο και δρομολογούμε την προμήθεια μηχανημάτων
 10. Ανακατασκευή χώρων υγιεινής του ΕΠΑΛ. Ποσό 250.000 Ευρώ. Φροντίζουμε να διατηρήσουμε υψηλό το επίπεδο υγιεινής στα σχολεία
 11. Έγκριση 2 προγραμμάτων INTERREG
 12. LYSIS. Ποσό 170.000 Ευρώ Έξυπνη Διαχείριση του νερού στην περιοχή της Ανάπλασης
 13. GEOPARK. Ποσό 325.000 Ευρώ Για την ορεινή περιοχή του Σιδηρονέρου.
 14. Έγκριση του έργου Horizon 2020. Ποσό 103.000 Ευρώ. Αφορά στην πολιτική κινητικότητας και συγκεκριμένα για τα ποδήλατα και συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές πόλεις.
 15. Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων. Ποσό 1.550.000 Ευρώ. Αφορά στην επεξεργασία κομποστοποίησης και στην αξιοποίηση των 2 μονάδων με στόχο να μεταφέρονται μόνο τα υπολείμματα.
 16. Έγκριση συστήματος διαρροών στις Τοπικές Κοινότητες. Ποσό 1.850.000 Ευρώ Στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής ολόκληρου του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων μεριμνώντας παράλληλα για το περιβάλλον.
 17. Χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Ποσό 300.000 Ευρώ και υπολείπεται άλλο 1.000.000 Ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια. Στόχος η ανάπτυξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Είναι η 1η δόση και ακολουθούν άλλες 3 των 333.000 ευρώ.

 

Υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση

 1. Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (Πρώην Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο). Ποσό 1.240.000 Ευρώ.
 2. Πρόταση χρηματοδότησης για αγροτική οδοποιία στις Τοπικές Κοινότητες. Ποσό 500.000 Ευρώ.
 3. Πρόταση χρηματοδότησης για εξωτερικούς χώρους σε σχολικά κτίρια. Ποσό 800.000 Ευρώ

Με όραμα για ένα δημιουργικό μέλλον σχεδιάζουμε την πόλη με ευρωπαϊκή προοπτική:

 • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για μια πιο φιλική πόλη.
 • Διαχειριστικό Σχέδιο Δημοτικού Κήπου. Η βάση για την αξιοποίηση του και η δυνατότητα για μια νέα Ονειρούπολη.
 • Διαχειριστικό Σχέδιο Αγίας Βαρβάρας. Αξιοποίηση της περιοχής και τίθεται η βάση για τα μελλοντικά έργα.
 • Περιπέτεια του Νερού. Ένα σχέδιο πολιτισμού και Τουρισμού για την αξιοποίηση των πηγών της Αγίας Βαρβάρας
 • Συνεργασία με τον φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης. Δημιουργία διαδραστικού χώρου παρουσίασης του βουνού στο κτήριο Μελίνα στην Αγία Βαρβάρα. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30.000.000 Ευρώ και υπάρχει μια σειρά έργων που έχουμε έτοιμες τις προτάσεις και τις μελέτες και περιμένουμε να βγουν οι προσκλήσεις.