Home > νέα > «Τα μεγάλα άλματα της σύγχρονης Ογκολογίας» στο 8ο Αντικαρκινικό Συμπόσιο της Δράμας

«Τα μεγάλα άλματα της σύγχρονης Ογκολογίας» στο 8ο Αντικαρκινικό Συμπόσιο της Δράμας

Από 13 έως 15 Μαΐου

«Τα μεγάλα άλματα

της σύγχρονης Ογκολογίας»

στο 8ο Αντικαρκινικό Συμπόσιο της Δράμας

► Από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο», τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας

► Εναρκτήρια ομιλία από την καθηγήτρια Επιδημιολογίας από την κα. Αθηνά Λινού

 

 

 

 

ΑΠΟ τις 13 έως τις 15 Μαΐου, θα διεξαχθεί φέτος, το 8ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο», με κεντρικό τίτλο: «Τα μεγάλα άλματα της σύγχρονης Ογκολογίας». Το Συμπόσιο διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο», τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στο Kouros Hotel από το μεσημέρι της Παρασκευής 13 και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής 15 τρέχοντος.

Το Συμπόσιο περιλαμβάνει Στρογγυλές Τράπεζες με θεματικές ενότητες, σημαντικές εισηγήσεις γύρω από θέματα που αφορούν τον ογκολογικό ασθενή, όπως πάντα ιδιαίτερες ανακοινώσεις για τον καρκίνο του Μαστού, του Ουροποιητικού, Ανοσοθεραπεία, Πεπτικού και άλλα.

Σε χαιρετισμό τους, οι δύο πρόεδροι του Επιστημονικού Συμποσίου κ.κ. Ανδρεάδης και Παπαδόπουλος αναφέρουν: «Κάθε χρόνο μαζευόμαστε με λαχτάρα και πολλή χαρά για να συζητήσουμε για το θέμα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους και όλες τις ειδικότητες, τον καρκίνο.

Ένα ζήτημα για το οποίο προσπαθούν όλες οι Εταιρείες, με πρώτο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όλοι, πάσχοντες και μη, ιατροί και άλλοι επιστήμονες, έως τον τελευταίο πολίτη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ωφέλεια, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να μάθουμε τί επιδιώκουμε για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ωφέλειας».

Τονίζουν τέλος, ότι «ανανεώνουμε τις γνώσεις μας και συζητάμε για τα μοντέρνα δεδομένα και τις προοπτικές της Πρόληψης και της Πρώιμης Διάγνωσης του Καρκίνου, για να βλέπουμε το μέλλον μας χωρίς φόβο. Γιατί η γνώση διώχνει τον φόβο».

Το πρόγραμμα του Συμποσίου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Συμπόσιο θα ανοίξει την Παρασκευή 13 Μαΐου και ώρα 16.00 το απόγευμα με στρογγυλή τράπεζα και forum Καρκινοπαθών και την ενότητα: «Οι ογκολογικές υπηρεσίες στην Ελλάδα του σήμερα», όπου θα μιλήσουν η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Σαραφίδου από την «Πλευρά των Ασθενών», ο κ. Εμμανουηλίδης από την «Πλευρά των Ιατρών» και ο κ. Χρίστογλου από την «πλευρά της Πολιτείας».

Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις: «Φυσική δραστηριότητα: το νέο ισχυρό αντικαρκινικό «φάρμακο» από την κα. Κολιοπούλου και «Η θεραπευτική φωτογραφία για άτομα με εμπειρία καρκίνου» από την κα. Ερμείδου, στην θεματική ενότητα: «Ορίζοντες».

Η μέρα θα κλείσει με την θεματική ενότητα «Καρκίνος Πνεύμονος», με εισηγήσεις: «Ποια θα ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα του καρκίνου αν δεν υπήρχε το κάπνισμα;» από τον κ. Κωνσταντινίδης. «Η μετάλλαξη G12C στο ΜΜΚΠ και η θεραπευτική της προσέγγιση» από τον κ. Βασλαματζής και  «Ο ρόλος της Ακτινοθεραπείας στην ολιγομεταστατική νόσο στον μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα» από τον κ. Τριχά.

Το πρωί του Σαββάτου εξειδικευμένες εισηγήσεις για ιατρούς κτλ., ενώ θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού». Εισηγήσεις από τις κυρίες; Καντζιούρα, Ράπτη, Ανδρεάδου και Γωνιωτάκη για σχετικές θεραπείες και αναστολείς.

Το μεσημέρι, στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Καρκίνος Ουροποιητικού» με εισηγήσεις από: κα. Μπέκα, κ. Μπόκας και κ. Παπαδόπουλο για το όφελος της ανοσοθεραπείας στον μεταστατικό ουροθηλιακό  καρκίνο, για τον μεταστατικό ομονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη και τη ρομποτική χειρουργική σε καρκίνους του Ουροποιητικού.

Ακολουθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα την «Ανοσοθεραπεία» και εισηγήσεις από: κα. Λέββα για τον καρκίνο του νεφρού, την κα Φωταρέλλη για το μεταστατικό μελάνωμα και τον κ. Καραδαγλή για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Το απόγευμα του Σαββάτου στρογγυλή τράπεζα με θέμα τον καρκίνο του πεπτικού. Εισηγήσεις από τον κ. Νενανίδη, την κα. Ανδρεάδου και τον κ. Μποτσώλης για θέμα προεγχειρητικής χημειοθεραπείας στον ορθολογικό καρκίνο, την συμβολή της ανοσοθεραπείας σε καρκίνους του πεπτικού και την θεραπευτική χρησιμότητα της ανάλυσης μεταλλάξεων σε καρκίνους του πεπτικού.

Επίσης, ανακοινώσεις του κ. Σωτηρόπουλου με θέμα «Αιματολογικές κακοήθειες και λοίμωξη Covid-19» και από τον κ. Αγοραστό με θέμα: «Μπορεί ο καρκίνος του τραχήλου να εξαληφθεί;»

Η μέρα θα κλείσει με την τελετή έναρξης στις 20.00 με χαιρετισμούς και εναρκτήρια ομιλία από την κα. Αθηνά Λινού και δεξίωση υποδοχής.

Την τελευταία ημέρα, Κυριακή 15 τρέχοντος, η πρώτη στρογγυλή τράπεζας περιλαμβάνει την ενότητα για «παγκρετικά και εντερικά ΝΕΤ» από τον κ. Τζήμα και την κα. Μολυβά.

Στην επόμενη στρογγυλή τράπεζα «μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονος» εισηγήσεις από την κα Πολυχρονίδου και τον κ. Καρατζή και στη συνέχεια διαλέξεις για «Κατ’ οίκον νοσηλεία: η εμπειρία της Δράμας» από τον κ. Παναγιωτίδη και «Η «αξία» του θανάτου» από τον ιερέα π. Λινό.

Τέλος, στην ενότητα Consensus εισηγήσεις: «Εμβόλια και καρκίνος: ο ρόλος των Παιδιάτρων»,  εισήγηση από τον κ. Αγοραστό και συζήτηση από το σώμα των Παιδιάτρων Ανατολικής Μακεδονίας και τέλος, συμπεράσματα από τους δύο προέδρους της Επιστημονικής Οργάνωσης «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» κ.κ. Χ. Ανδρεάδη και Σ. Παπαδόπουλο.