Home > Αρθρα > Τα μεγάλα δώρα των Ελλήνων στην ανθρωπότητα- Γράφει ο Δημήτρης Βασλής

Τα μεγάλα δώρα των Ελλήνων στην ανθρωπότητα- Γράφει ο Δημήτρης Βασλής

Τα μεγάλα δώρα των Ελλήνων

στην ανθρωπότητα

 

Γράφει ο Δημήτρης Βασλής

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στην ανθρωπότητα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι αθλητές του κόσμου ονειρεύονται στην καριέρα τους να πάρουν το ολυμπιακό μετάλλιο, όποιο κι αν είναι το χρώμα του, διότι είναι ύψιστη τιμή για τον κάθε αθλητή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθιερώθηκαν το 776 π.Χ., πραγματοποιήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία 23 Ιουλίου. Στην αρχαία Ολυμπιάδα γίνονταν δεκτοί όλοι οι Έλληνες που αποτελούσαν το έθνος και μιλούσαν την ίδια γλώσσα και είχαν την ίδια παιδεία, γι’ αυτό και λέγονταν πανελλήνιοι ολυμπιακοί αγώνες. Οι ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια και όσο διαρκούσαν οι αγώνες σταματούσαν οι πόλεμοι!

Ποιο άλλο γεγονός θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλα τα κράτη του κόσμου σε μια χώρα, και πιο συγκεκριμένα σε μια πόλη, για να συμμετάσχουν οι αθλητές τους διεκδικώντας τον τίτλο του ολυμπιονίκη; Ποιο άλλο γεγονός μπορεί να κάνει τους αθλητές, μετά από οποιοδήποτε αποτέλεσμα και πολύχρονη σκληρή άμιλλα, να τους φέρνει τόσο κοντά ψυχικά και να αποδέχονται κλαίγοντας την επίδοσή τους και την αναγνώριση του αντίπαλου νικητή κι ενώ πριν τον αγώνα οι αντίπαλοι αλληλοσκοτώνονται για την πολυπόθητη νίκη;

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν στην Αθήνα το 1896 στο ειδικά διαμορφωμένο Καλλιμάρμαρο στάδιο και σήμερα είναι ένα στάδιο από τα πιο θαυμαστά έργα του κόσμου. Επίσης, όλοι οι διοργανωτές εφαρμόζουν τους κανονισμούς των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και δανείζονται την ολυμπιακή φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με ειδική τελετή από τις ιέρειες και κατόπιν η φλόγα ταξιδεύει με τελικό προορισμό την πόλη της διοργανώτριας χώρας. Γι’ αυτό μας τιμάει όλη η ανθρωπότητα, για το μεγάλο δώρο που τους χαρίσαμε, να εισέρχεται πρώτη η ελληνική αθλητική αποστολή σε κάθε ολυμπιακό στάδιο της διοργανώτριας χώρας κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένα ακόμη μεγάλο δώρο είναι το σύστημα της Δημοκρατίας που χάρισαν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα. Πέρασαν δεκάδες αιώνες, δοκιμάστηκαν πολλοί τρόποι διοίκησης και ιδεολογίες, απεδείχθη ότι η Δημοκρατία είναι ο πιο σωστός τρόπος διοίκησης. Γι’ αυτόν τον λόγο μέχρι σήμερα εφαρμόζεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου το σύστημα της Δημοκρατίας. Στην Ευρώπη οι Έλληνες χάρισαν το όνομά τους και οι Έλληνες ήταν αυτοί που απέκρουσαν τις ορδές των Περσών και δεν τις επέτρεψαν να εισβάλουν εντός της Ευρώπης. Αν οι Έλληνες άφηναν τους Πέρσες να εισβάλλουν στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, είναι άγνωστο ποιες ανακατατάξεις και δυναμικές θα επικρατούσαν και ποια ακριβώς θα ήταν η τύχη των Ευρωπαίων. Επίσης, η Δικαιοσύνη όταν οι άλλοι λαοί έλυναν τις διαφορές τους με τσεκούρια, εδώ υπήρχε ο Άρειος Πάγος.

Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφερόμουν στην Ελληνική γλώσσα με την οποία εμπλούτισαν τις γλώσσες τους η Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Λατινική και ιδιαίτερα στην ιατρική επιστήμη, στον πολιτισμό, στη ψυχαγωγία, για την καλύτερη συνεννόηση των ανθρώπων. Οι Έλληνες ήταν που με την φιλοσοφία και την τέχνη των διδαγμάτων διαμόρφωσαν σημαντικά ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των Βυζαντινών, του εμπορίου και της ναυσιπλοΐας πρόσφεραν καλύτερες μέρες στην ανθρωπότητα. Η αυτοκρατορία του εμπορίου έφθανε μέχρι την Μασσαλία, τη Ρωσία, Ιταλία, Δούναβη, Ανατολή, Δύση, Βορρά, Νότο, γι’ αυτό οι Έλληνες λέγονται άνθρωποι της διασποράς αλλά και του πολιτισμού.

Τέλος, με την αυτοκρατορία των Οθωμανών που έφτανε στο Δούναβη στα σύνορα της Αυστρίας, Τεργέστη Ιταλίας, επί 400 χρόνια τους ανέχονταν διότι τους φοβόταν. Μια χούφτα ηρωικοί Έλληνες το 1821 δεν τους φοβήθηκαν, όλοι μαζί ενωμένοι τόλμησαν να κηρύξουν την επανάσταση στην παντοδύναμη οθωμανική αυτοκρατορία. Στερεοελλαδίτες και νησιώτες, πλούσιοι και απλοί πολίτες, κατόρθωσαν να πλήξουν τους δυνάστες με ηρωική τόλμη και να απελευθερώσουν ένα τμήμα του ελληνικού εδάφους. Η ελληνική επανάσταση έγινε αφορμή να ξεσηκωθούν όλοι οι υπόδουλοι λαοί των Βαλκανίων και τελικά να περιορίσουν τους Τούρκους στην σημερινή τους θέση και έκταση.

Οι Έλληνες ήταν στα Αλβανικά βουνά που κατάφεραν την πρώτη νίκη κατά του Άξονα του Φασισμού των Μουσολίνι – Χίτλερ.

Οι Έλληνες ήταν που διέδωσαν το εμπόριο, την ναυσιπλοΐα, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την ψυχαγωγία, τη παιδεία, την φιλοσοφία, την ιατρική, τα συγγράμματα τα οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται στην ανθρωπότητα. Οι Έλληνες ήταν που αξιοποίησαν τα μεταλλεύματα: χρυσός, ασήμι, χαλκός, μόλυβδος. Τα μάρμαρα με τα σπουδαιότερα γλυπτά: Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης, Παρθενώνας, Καρυάτιδες, αν και είναι κλεμμένα τα πιο πολλά, κοσμούν μέχρι σήμερα τα Μουσεία όλου του κόσμου και τα θαυμάζουν όσοι τα επισκέπτονται. Όλα τα παραπάνω αριστουργήματα που αναφέραμε είναι κατασκευασμένα από ελληνικά χέρια.

Μας κατηγορούν ότι οι νεοέλληνες δεν έχουμε καμιά σχέση με τους αρχαίους Έλληνες, κάνουν μεγάλο λάθος, αφού ζούμε στον ίδιο χώρο των αρχαίων προγόνων μας, μιλάμε την γλώσσα του Ομήρου, έχουμε τα ίδια ήθη και έθιμα, την ίδια παιδεία, την πατριδογνωσία και πατριδολατρεία.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι Έλληνες να ξεχάσουν τις πόλεις-κράτη, αλλά από το Πεντάλοφο Ορεστιάδος του Έβρου ποταμού, μέχρι τη Βόρεια Ήπειρο, το Ιόνιο πέλαγος, Κέρκυρα, το Αιγαίο, Καστελόριζο έως την Γαύδο, την Κύπρο και Λιβυκό πέλαγος, ένας λαός ζει στην ομορφότερη γωνιά του κόσμου που την κληρονομήσαμε από τους αρχαίους προγόνους μας. Γι’ αυτό Έλληνες απομονώστε και περιφρονείστε τους Εφιάλτες του Λεωνίδα, ευτυχώς είναι λίγοι αλλά υπάρχουν ανάμεσά μας, ενωμένους δεν μπορεί να μας βλάψει κανένας. Διότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα ήταν και είναι μια μεγάλη χώρα και ιερή, αφού τις πέτρες και το χώμα περπάτησαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος, ο Απόστολος Παύλος και πολλοί άλλοι επιφανείς. Βέβαια δεν είναι σήμερα το κέντρο της γης η Ελλάδα, αλλά ο Θεός είναι πάντα μαζί μας.

Τέλος, τα πολλά δώρα που αφιερώσαμε στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μας τα ανταποδώσουν, ούτε το θέλουν. Είναι όμως καταγεγραμμένα σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο του πλανήτη κι αυτό ιστορικά μας αρκεί.