Home > Αρθρα > Τα ναρκωτικά και το μέλλον- Άρθρο για την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών (26/06)

Τα ναρκωτικά και το μέλλον- Άρθρο για την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών (26/06)

Τα ναρκωτικά και το μέλλον

Η 26η Ιουνίου έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης εμπορίας ανθρώπων». Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να εξετάσουμε ένα σημαντικό εμπόδιο στην ευημερία και σε αυτή την ίδια τη μελλοντική επιβίωση των κοινωνιών μας: Τα ναρκωτικά.

Τα ναρκωτικά και η χρήση τους αποτελούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα. Το πρόβλημα εντείνεται στις μέρες μας.

Ένα από τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των ναρκωτικών είναι πως είναι Δηλητήρια.

Ορισμός: [Δηλητήριο]. 1. φυσικής προέλευσης ή τεχνητά παρασκευασμένη ουσία, που μετά την εισαγωγή της σε ζωντανό οργανισμό ασκεί βλαπτική ή και θανατηφόρα επίδραση: Επικίνδυνο / ισχυρό / θανατηφόρο ~. Tο ~ του φιδιού / της αράχνης / του μανιταριού. 2. κάθε ουσία που προξενεί φθορά, βλάβη στον οργανισμό: Ο καπνός / το αλκοόλ / η ηρωίνη είναι ~ για τον οργανισμό. (Λεξικό Τριανταφυλλίδη)

Τοξικές για τη ζωή ουσίες που περιέχονται σε παράγωγα του φυτού Ινδική Κάνναβη όπως η μαριχουάνα, το χασίς κλπ ή στα παράγωγα του Οπίου (το Όπιο προέρχεται από ένα είδος παπαρούνας που ονομάζεται Μήκων η Υπνοφόρος) όπως οξυκωδόνη, υδροκωδόνη, κωδεΐνη, φεντανύλη, ηρωίνη και μορφίνη, ή ακόμα και το πολύ διαδεδομένο και κοινωνικά αποδεκτό αλκοόλ -θυμίζουμε πως οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ντροπή να πίνει κανείς «άκρατον οίνον», δηλαδή οίνο που δεν έχει αναμιχθεί με νερό- δεν είναι καθόλου καινούριες στις κοινωνίες του Ανθρώπου. Ενδεχομένως κάποτε είχαν μια φαρμακευτική χρησιμότητα ως παυσίπονα και αναλγητικά επειδή, ως δηλητήρια, μουδιάζουν σώμα και διάνοια. Από τον 19ο ήδη αιώνα, αλλά ιδίως κατά τον 20ο αιώνα με την άνθηση μιας διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας και μιας σύγχρονης Ιατρικής που χορηγεί συστηματικά βιομηχανικά παρασκευασμένα φάρμακα στον ασθενή, μαζί με τις (δημιουργημένες) κατάλληλες συνθήκες για την αποδοχή και την πιο «απελευθερωμένη» διάδοση της ονομαζόμενης «ψυχαγωγικής χρήσης» των «ναρκωτικών της πιάτσας» (street drugs), ζούμε ως κοινωνία το γενικευμένο φαινόμενο της Ναρκοκουλτούρας (Drug Culture).

Η Ναρκοκουλτούρα διαχέεται σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα και έχει διαποτίσει τις συνειδήσεις όλων μας. Ναρκοκουλτούρα είναι η ριζωμένη αντίληψη ότι όλα επιλύονται με ένα χάπι ή με μία ένεση. Ναρκοκουλτούρα είναι η αντίληψη ότι μπορείς να επιλύσεις πνευματικές δυσκολίες με χημικά μέσα. Ναρκοκουλτούρα είναι η ριζωμένη αντίληψη ότι ένας πονοκέφαλος ή άλλος σωματικός πόνος αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με παυσίπονα – υπάρχουν άνθρωποι εθισμένοι σε γνωστά παυσίπονα του εμπορίου. Ναρκοκουλτούρα είναι το να «γνωρίζουν όλοι» ότι δε μπορείς να διασκεδάσεις ή να «κάνεις κέφι» ή να «χαλαρώσεις» σε μια κοινωνική εκδήλωση ή μόνος χωρίς κάποια ουσία, και ιδίως χωρίς αλκοόλ. Ναρκοκουλτούρα είναι η αντίληψη ότι δε μπορείς να αντιμετωπίσεις μια δυσκολία της ζωής χωρίς αλκοόλ ή φάρμακα/ναρκωτικά. Ναρκοκουλτούρα είναι το γεγονός ότι σχεδόν κάθε ελληνικό σπίτι διαθέτει κάβα ή και μπαρ.

Στο πλαίσιο αυτό στο οποίο τα φάρμακα και τα ναρκωτικά (σε αρκετές περιπτώσεις τα όρια μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτα και ο Αγγλοσαξονικός όρος “Drugs” καλύπτει και τα δύο) είναι πλέον μέρος της ζωής μας, ήρθε η ώρα για το «επόμενο βήμα» το οποίο ασφαλώς θα αυξήσει την κερδοφορία όσων ωφελούνται: Τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Η απλή εξίσωση «αφού είναι νόμιμο είναι και ασφαλές» έχει εντυπωθεί στον κοινό νου και ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί τις κοινωνικές συνέπειες. Η βασικότερη διαφορά του «νόμιμου» από το «παράνομο» είναι ότι το νόμιμο φορολογείται.

Το διεθνές  Ίδρυμα για έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά και η Πρωτοβουλία Πολιτών για μια Ελλάδα Χωρίς Ναρκωτικά διασφαλίζουν πως το κοινό και ιδίως οι νέοι, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι φορείς επιβολής του νόμου και απονομής δικαιοσύνης, καθώς και όλοι οι υπεύθυνοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να μαθαίνουν πραγματικά και τεκμηριωμένα δεδομένα για τα ναρκωτικά με παραπομπή στις σχετικές πηγές και επιστημονικές μελέτες. Παρέχουμε ανοιχτά την αλήθεια για τα ναρκωτικά σε όποιον ενδιαφέρεται να έχει μόρφωση και άποψη επί του θέματος. Ένα ολοένα πλουσιότερο αριθμητικά και ποιοτικά δίκτυο εθελοντών διανέμει σε Αθήνα, επαρχία και Κύπρο χιλιάδες βιβλιαράκια κάθε εβδομάδα με την ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Τα 13 γνωστά πλέον βιβλιαράκια (ένα για κάθε κατηγορία ουσιών) διατίθενται ελεύθερα μέσω του www.notodrugs.gr  για ανάγνωση ή για δωρεάν παραγγελία σε έντυπη μορφή. Ο τομέας δράσης μας είναι αποκλειστικά η ενημέρωση και εκπαίδευση, συνεπώς η πρόληψη.

Τα ναρκωτικά μας αφορούν όλους, ακόμα κι αν είμαστε πεπεισμένοι ότι δε θα μπουν «στο σπίτι μας». Μπαίνουν στο σπίτι του γείτονα και του συνανθρώπου μας, ο οποίος ενδέχεται π.χ. οδηγώντας υπό την επήρεια της μαριχουάνας ή του αλκοόλ να καταστρέψει τη ζωή κάποιου αγαπημένου μας προσώπου, ή ευρισκόμενος υπό την πιεστική ανάγκη να πάρει τη δόση του να διαρρήξει το δικό μας σπίτι ή αυτοκίνητο για χρήματα. Βλέπετε, τα ναρκωτικά εκτός από το σώμα και τη διάνοια, καταστρέφουν και την ηθική και στρέφουν τον άνθρωπο εναντίον του ανθρώπου.

Θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Και να μην το κρύψετε κάτω από το χαλί. Αποκτώντας και δίνοντας και στους αγαπημένους σας την ευκαιρία να αποκτήσουν αληθινή γνώση για το ποιες είναι ναρκωτικές ουσίες και ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές τους στα άτομα και στην κοινωνία μας. Μονάχα έτσι θα πάρουν ορθές αποφάσεις για το μέλλον. Η γνώση είναι προστασία.

Ορισμένοι θα ωφεληθούν από μια ενδεχόμενη νομιμοποίηση.

Τα παιδιά μας, όχι.

Πηγές/Παραπομπές: Βρίσκονται στη διάθεση όλων στο www.notodrugs.gr ταξινομημένες ανά ουσία/κατηγορία ουσιών.

Πρωτοβουλία Πολιτών για μια Ελλάδα χωρίς Ναρκωτικά