Home > Νέα > Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δασαρχείο Δράμας και οι χαμηλές χρηματοδοτήσεις

Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δασαρχείο Δράμας και οι χαμηλές χρηματοδοτήσεις

 

Απάντηση σε ερώτηση Δ. Κυριαζίδη για το Δασαρχείο Δράμας

Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει

το Δασαρχείο Δράμας και οι χαμηλές χρηματοδοτήσεις

 

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ Οκτωβρίου του 2017, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδης, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δασαρχείο Δράμας.

Όπως επεσήμαινε ο κ. Κυριαζίδης, «το λιγοστό προσωπικό της υπηρεσίας με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της συντήρησης, διαχείρισης, φύλαξης και προστασίας των δασικών εγκαταστάσεων και δομών, της διενέργειας ελέγχων και προσημάνσεων, της παραλαβής, φύλαξης και διάθεσης των δασικών προϊόντων, αλλά και της πρόληψης και της καταστολής έκνομων ενεργειών.

» Και πέραν της τραγικής αυτής έλλειψης του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού, η απαγόρευση από αρχές του τρέχοντος έτους της διανυκτέρευσης των υπαλλήλων της υπηρεσίας στις δασικές εγκαταστάσεις, οι μειωμένες πιστώσεις προς συντήρηση του υφιστάμενου πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων, η μη ανανέωση αυτών διά της αγοράς νέων σύγχρονων οχημάτων, η έλλειψη πιστώσεων για την εκπόνηση νέων διαχειριστικών μελετών και λήψη στοιχείων υπαίθρου, η μη διασφάλιση των πιστώσεων για τις υπό εξέλιξη διαχειριστικές μελέτες των δασικών συμπλεγμάτων στις περιοχές Δυτικού Νέστου (Καράντερε), ΒΑΝ, Πτελέας – Πλατανιάς – Πλατανόβρυσης, Τραχωνίου – Διποτάμων και Δρυμού, ως και η μη χρηματοδότηση και πληρωμή των δαπανών για συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου αφ’ ενός δυσχεραίνουν απίστευτα το έργο του Δασαρχείου και εντείνουν τα προβλήματα, αφ’ ετέρου προκαλούν πλήθος διαμαρτυριών εκ μέρους των δασικών συνεταιρισμών και των βιομηχανιών-βιοτεχνιών ξύλου».

Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κυριαζίδης έθετε ερωτήματα όπως για το πότε θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού, αν θα αντικατασταθεί και πότε ο πεπαλαιωμένος στόλος οχημάτων του Δασαρχείου Δράμας και υπάρξουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά γι’ αυτά.

Ρωτούσε επίσης, για ποιο λόγο «δεν διατίθενται οι αναγκαίες πιστώσεις τόσο για την εκπόνηση νέων διαχειριστικών μελετών όσο και για την έγκαιρη ολοκλήρωση των τρεχόντων», ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στα προβλήματα που παρουσιάζει το οδικό δασικό δίκτυο του Νομού Δράμας.

 

Απάντηση Σ. Φάμελλου

Στην ερώτηση απάντησε στις 21 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος, ο οποίος επισημαίνει αρχικά ότι, το Υπουργείο αναγνωρίζει την κρισιμότητα του ρόλου των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών «που είναι επιφορτισμένες με το καθήκον της εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας», ενώ αναγνωρίζει επίσης «την αναγκαιότητα ενίσχυσής τους και συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπό την εποπτεία του οποίου συντελείται η διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα».

Σημειώνει ότι η «προμήθεια οχημάτων, καυσίμων και ανταλλακτικών για τα οχήματα, αποτελεί αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, συμπληρώνονται ότι το ΥΠΕΝ, «ενισχύει θεσμικά και οικονομικά τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες».

Αναφέρεται επίσης ότι, για την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών υφίσταται χρηματοδότηση, «είτε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, ενισχύοντας τους σχετικούς ΚΑΕ του Τακτικού Προϋπολογισμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με μεταφορά πιστώσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό Εξόδων του ΥΠΕΝ.

Όσον αφορά τη Δράμα, γίνεται γνωστό ότι «κατανεμήθηκαν συμπληρωματικά 20.000,00 € το 2012, 30.000,00 € το 2013, 30.000,00 € το 2014 και 30.000,00 € το 2015. Όσον αφορά το 2017 δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα χρηματοδότησης από το Δασαρχείο Δράμας».

Όσον αφορά τη Διεύθυνση Δασών Δράμας, «κατανεμήθηκαν 30.000,00 € το 2013, 40.000,00 € το 2014, 30.000,00 € το 2015 , 40.000,00 € το 2016 και το ποσό των 58.000,00 € το τρέχον έτος (σ.σ. 2017)».

Περιληπτικά αναφέρουμε επίσης ότι, κατανεμήθηκε ποσό 31.000 ευρώ στη Δ/νση Δασών για το έργο: «Διαχείριση Δημοσίων Δασών (Υποβαθμισμένα Δάση)». Η κατανομή των πιστώσεων στα Δασαρχεία της Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποιείται με απόφαση της Δνσης Δασών Δράμας.

Όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο κατανεμήθηκε ποσό 60.000 ευρώ στη Δ/νση Δασών: «Αντιπυρική προστασία δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων, διάνοιξη, συντήρηση, βελτίωση, ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων». Η κατανομή των πιστώσεων στα Δασαρχεία της Π.Ε. Δράμας έγινε από τη Δ/νση Δασών Δράμας.

Επίσης, δόθηκε ποσό 37.000 ευρώ στο Δασαρχείο Δράμας από πιστώσεις του Ειδικού Φορέ του Πράσινου Ταμείου έτους 2017 για «προληπτικά μέτρα για την αντιπυρική προστασία των δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων».