Home > Νέα > Τα προγράμματα των παρελάσεων 25ης Μαρτίου στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης

Τα προγράμματα των παρελάσεων 25ης Μαρτίου στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης

Τα προγράμματα των παρελάσεων

25ης Μαρτίου στους Δήμους

Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης

 

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 205 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη Εθνική Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου του 1821, και η Ελλάδα ετοιμάζεται να εορτάσει, εν μέσω των έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης έχουν εκδώσει τα προγράμματα των εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνουν καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις και ομιλίες.

Στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός από τις 08.00 το πρωί 24ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2026. Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, κατά τις βραδινές ώρες της 24 ης και της 25ης Μαρτίου 2026.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη 24 Μαρτίου και ώρα 18.00, Μέγας Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Ανήμερα της επετείου Τετάρτη 25 Μαρτίου, από τις  08:00:  Έπαρση Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Κ. Νευροκοπίου. Η Φιλαρμονική του Δήμου θα παιανίσει θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.

Στις 09:45 Παρουσία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. (Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, Πολιτικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, Αντιπροσωπείες Σχολείων, Σύλλογοι, Δημότες, κ.λπ.)

Στις 10:00 Τέλεση Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Γυμνασιάρχη κ. Κυριαζίδη Δημήτριο.

Δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς των Τοπικών Κοινοτήτων.

Στις 11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από Αρχές, Συλλόγους και Μαθητές.

Στις 12:00 Παρέλαση Σχολείων, Συλλόγων και Τμημάτων Στρατού, ενώπιον των επισήμων, των Αρχών του Δήμου και του κοινού και στις 12:30 Δεξίωση στην κεντρική πλατεία Κ. Νευροκοπίου για το κοινό με την φροντίδα του Δήμου. Τέλος στις 18.00 Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την Κυριακή 29 Μαρτίου, ο Δήμος Νευροκοπίου θα εορτάσει και την ημέρα του Οχυρού Λίσσε, για το οποίο ο «Π.Τ.» δημοσίευσε ήδη ιστορικά στοιχεία, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση του τελικού προγράμματος.

Στο Δήμο Προσοτσάνης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Προσοτσάνης, θα γίνει τριήμερος γενικός σημαιοστολισμός δημόσιων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών από τις 08:00 της 23ης Μαρτίου έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2026. Φωταγώγηση των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων τα βράδια της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Την Τρίτη 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν σχολικές εορτές και ομιλίες από εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Δήμου.

Ανήμερα της επετείου την Τετάρτη 25 Μαρτίου και ώρα 07:30 Χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας των εκκλησιών και παιάνιση θούριων και εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική.

Στις  07:30 Έπαρση της σημαίας στον ιστό της πλατείας Ελευθερίας Προσοτσάνης με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής.

Στις  10:15: Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Γεωργιάδη Νικόλαο, Διευθυντή του ΓΕΛ Προσοτσάνης.

Στις 11:00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας Ελευθερίας. Θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού και θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος.

Στις 11:30: Έναρξη της παρέλασης στο κέντρο της πόλης της Προσοτσάνης.

Συμμετέχοντες: Φιλαρμονική Δήμου, μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Μέσης Εκπαίδευσης, Σύλλογος Βλάχων Γραμμουστιάνων, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Σύλλογος Ποντίων «Ο Πόντος» και Θρακομικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: Παράταξη στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρέλαση στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου (με κατεύθυνση από τον πλάτανο προς την κεντρική πλατεία Δημοκρατίας) και κατάληξη στην οδό Φιλίππου.

Στις  17:30 – 19:30: Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από τα χορευτικά συγκροτήματα των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.