Home > Πρώτο Θέμα > Τα στάδια της επανεκκίνησης του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού στη Δράμα

Τα στάδια της επανεκκίνησης του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού στη Δράμα

Δηλώσεις της αντιδημάρχου Παιδείας – Αθλητισμού στον «Πρωινό Τύπο»

Τα στάδια της επανεκκίνησης του ερασιτεχνικού

και επαγγελματικού αθλητισμού στη Δράμα

► Οι φάσεις ανοίγματος των αθλητικών χώρων και τα μέτρα προστασίας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ φάσεις και σταδιακά, θα γίνει η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού στη Δράμα, όπως φυσικά και στην υπόλοιπη χώρα. Τα μέτρα προστασίας είναι ήδη αυξημένα, και στόχος και σκοπός είναι να προστατευτούν όλοι στους χώρους μαζικού αθλητισμού.

Αρχικά, η πρώτη φάση, περιλαμβάνει το άνοιγμα ορισμένων μόνο αθλητικών χώρων, κυρίως για την προπόνηση συγκεκριμένων αθλητών, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Στάδιο για τον προολυμπιακό αθλητή κ. Κώστα Δουβαλίδη και κάποιους αθλητές του τένις, ενώ σε δεύτερη φάση

DANTZERA

Αναλυτικότερα, μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδεία κα. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα, εξηγεί ότι στην πρώτη φάση, άνοιξαν από χθες, το Εθνικό Στάδιο όπου θα προπονείται όμως προς το παρόν μόνο ο προολυμπιακός αθλητής κ. Δουβαλίδης και το γήπεδο του τένις στην ανάπλαση, μόνο για αθλητές και προπονητές.

Όπως εξηγεί η ίδια, η προπόνηση θα γίνεται μόνο με έναν αθλητή και έναν προπονητή. Και μάλιστα, καθώς θα εισέρχονται στο γήπεδο, θα υπάρχει μια κατάσταση η οποία θα συμπληρώνεται από τους προπονητές ή από τους φύλακες, σχετικά με το ποιος μπήκε στον χώρο, τι ώρα μπήκε, αν είχε συμπτώματα θα ελέγχεται, ώστε σε περίπτωση κρούσματος, να μπορεί να γίνει εύκολη ιχνηλάτηση. Για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει καθημερινά.

Όπως τονίζει η κα. Δάντζερα, «η επιστροφή στον οργανωμένο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό θα γίνει προοδευτικά σε τέσσερις (4) φάσεις, ξεκινώντας από τους αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι μπορούν να προπονηθούν σε εξωτερικούς χώρους ή σε μεγάλες, καλά αεριζόμενες αίθουσες.

Βασική προϋπόθεση είναι η δυνατότητα διατήρησης απόστασης τουλάχιστον δύο (2) μέτρων κατά την άθληση και η χρήση ατομικού αθλητικού εξοπλισμού ή αθλητικών οργάνων τα οποία μπορούν να απολυμανθούν μετά από κάθε επαφή.

Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της επιδημίας στο γενικό πληθυσμό και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας και θα ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με νέα απόφαση».

euniko

Άνοιξε ήδη από χθες το Δημοτικό στάδιο Δράμας, προκειμένου να υποδεχθεί

μόνο τον προολυμπιακό αθλητή  Κώστα Δουβαλίδη

 

Οι προγραμματιζόμενες φάσεις

Αναλυτικότερα, οι προγραμματιζόμενες φάσεις επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

Φάση Α.

-Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας, μετά από εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), σε ατομικά αθλήματα, χωρίς επαφές, οι οποίοι γυμνάζονται, κυρίως, σε ανοικτούς χώρους.

-Ποδοσφαιριστές συλλόγων Super League 1, ατομική προπόνηση σε ανοικτά γήπεδα, σε μικρές ομάδες, μόνο φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση και ατομική τεχνική.

-Αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας (όπως αντισφαίριση, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, ποδηλασία δρόμου κ.ά.) σε εγκαταστάσεις που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για αθλητές δεκαπέντε (15) ετών και άνω.

-Μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Φάση Β.

-Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (μετά από εισήγηση της ΕΟΕ) από τα αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα).

-Αθλητές συλλόγων σε ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου (15 ετών και άνω).

-Αθλητές με Αναπηρία (ανάλογα βέβαια με το είδος αναπηρίας).

-Υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικών Σχολών κλπ..

-Αθλητές ομαδικών αθλημάτων, σε ατομικά προγράμματα, σε κλειστό χώρο (15 ετών

και άνω).

Φάση Γ.

-Αθλητές συλλόγων από αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα, ομαδικά κλειστού χώρου).

-Μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες.

-Διοργανώσεις χωρίς θεατές.

Φάση Δ.

-Σταθεροποίηση της κατάστασης με νέες συνήθειες και συνθήκες.

Μέτρα προετοιμασίας

Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και των εργαζομένων στους αθλητικούς χώρους, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει καθορίσει ορισμένα μέτρα προετοιμασίας και προστασίας στον αθλητικό χώρο.

  1. Ο ιατρός της κάθε ομοσπονδίας (για αθλητές εθνικής ομάδας) ή κάθε συλλόγου (για τους άλλους αθλητές) πριν την έναρξη των προπονήσεων θα πρέπει να εξετάσει κλινικά όλους τους αθλητές και να πάρει λεπτομερές ιστορικό (συνημμένο 1), με έμφαση στα κλινικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με πρόσφατη λοίμωξη από COVID-19 (τόσο για τον ίδιο όσο και για το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον). Σε περίπτωση βεβαιωμένης πρόσφατης λοίμωξης, ο αθλητής θα παραπέμπεται για εκτεταμένο παθολογικό και εργαστηριακό έλεγχο.
  2. Σε περίπτωση που ο αθλητής κατοικεί σε διαφορετική πόλη από τον ιατρό της ομοσπονδίας ή του σωματείου, τότε η προ-αγωνιστική εκτίμηση θα γίνεται από ιατρό παθολόγο της περιοχής και το ιστορικό θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον ιατρό της ομοσπονδίας ή του σωματείου, ο οποίος θα κρατά το αρχείο και θα αποτελεί και το σύνδεσμο με την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
  3. Οι αθλητές δεν θα προσέρχονται σε προπόνηση αν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως τον προπονητή, με ηλεκτρονικό μήνυμα ή κατάλληλη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ότι είναι απύρετοι και χωρίς κανένα σύμπτωμα κόπωσης, δύσπνοιας ή βήχα, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου ή ανοσμίας (απώλειας όσφρησης).
  4. Συνίσταται οι αθλητές να μετακινούνται από και προς την προπόνηση μεμονωμένα, με ιδιωτικά μέσα. Αν χρησιμοποιούν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  5. Η προσέλευση/αποχώρηση προς/από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνεται από μία μόνο είσοδο/έξοδο, η οποία θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης εγκαταστάσεων.
  6. Ο φύλακας θα επιτρέπει την είσοδο μόνο στους αθλητές, προπονητές, ιατρούς και τεχνικό προσωπικό που έχει προβλεφθεί. Κανένας επισκέπτης δεν θα εισέρχεται χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Διοίκηση της εγκατάστασης (δεν επιτρέπονται θεατές).
  7. Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου και εξόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα υπογράφεται από όλους τους εισερχόμενους στην αθλητική εγκατάσταση. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δηλώνουν κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρεται στην παράγραφο 3, αλλά και στο έντυπο εισερχομένων – εξερχομένων. Ο κατάλογος θα αρχειοθετείται, καθημερινά, με μέριμνα του υπευθύνου της εγκατάστασης, προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση. Συνίσταται, όπου είναι εφικτό, να πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε όσους εισέρχονται στην εγκατάσταση, με απαγόρευση της εισόδου σε όσους έχουν σε τρεις μετρήσεις θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37οC. Σε ύποπτο κρούσμα COVID-19, του συστήνεται η επιστροφή στο σπίτι του και η επικοινωνία με τον ιατρό του.