Home > νέα > Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο … ή ένας παπαγάλος; ► Η χρήση από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και η προσοχή που χρειάζεται

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο … ή ένας παπαγάλος; ► Η χρήση από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και η προσοχή που χρειάζεται

Ημερίδα του Επιμελητηρίου Δράμας

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο ελέφαντας

στο δωμάτιο … ή ένας παπαγάλος;

► Η χρήση από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και η προσοχή που χρειάζεται

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Δραμινός καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντωνιάδης, τα στελέχη εταιρειών κ.κ. Διαμαντόπουλος και Χατζηγεωργίου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας.

Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Τεχνητή Νοημοσύνη & Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Το Μέλλον της Ανάπτυξης», και επικεφαλής της παρουσίασης ήταν ο Δραμινός Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ενώ θεματικά στοιχεία στους τομείς τους παρουσίασαν οι κ.κ. Ασημακόπουλος Αλέξανδρος, CTO & Co-founder της SOFTWEB.  – Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Εμπορικός Διευθυντής SOFTWEB και – Διαμαντόπουλος Λεωνίδας, CEO TECHINS.

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε αρχικά από τον κ. Αντωνιάδη στην εισήγησή του, ήταν αν η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο …  ή ένας παπαγάλος που παπαγαλίζει, για να σταθεί στο δεύτερο. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τι θα επιλέξουμε και στο πώς θα την αντιμετωπίσουμε και επιμένοντας ότι θα πρέπει να επαληθεύουμε τα στοιχεία που μας δίνει. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.) μπορεί να μας γλιτώσει ώρες δουλειάς και να μας βοηθήσει πραγματικά σ’ αυτό που κάνουμε, αυξάνοντας τα οφέλη μας, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στάθηκε ιδιαίτερα στη λελογισμένη χρήση της.

Αντωνιάδης: Καθημερινή χρήση της Τ.Ν.

Για τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στην ημερίδα, μίλησε αρχικά στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντωνιάδης, τονίζοντας ότι «η Τ.Ν., δεν είναι κάτι που θεωρούμε ως επιστημονική φαντασία, ότι είναι κάτι που θα έρθει, ότι γίνεται σε κάποια ερευνητικά κέντρα ή σε Πανεπιστήμια. Είναι κάτι που το κάνουμε κάθε μέρα και είναι καθημερινά στη ζωή μας. Από το πώς φορτίζουμε το κινητό μας, μέχρι να κάνουμε για το παιδί μας ένα σκίτσο για να το χρησιμοποιήσει στο σχολείο, ή να γράψουμε ένα e-mail. Το ChatGPT, είναι κάτι που το χρησιμοποιούμε καθημερινά. Το θέμα είναι λοιπόν να δούμε, πώς αυτή την τεχνολογία, η οποία πραγματικά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούμε και σαν κοινωνία και σαν επιχειρήσεις, πώς μπορούμε να τη φέρουμε στους μικρούς επιχειρηματίες, στις μικρές επιχειρήσεις, γιατί είναι προσβάσιμη και δεν αφορά μόνο τις πολυεθνικές, προκειμένου να ωφεληθούν και να δουν την ανταγωνιστικότητά τους να αυξάνεται».

Από αρ. ο κ. Διαμαντόπουλος, ο κ. Αντωνιάδης, ο κ. Χατζηγεωργίου και ο κ. Ασημακόπουλος, οι βασικοί ομιλητές της ημερίδας.

Μικρές επιχειρήσεις και οφέλη

Ερωτώμενος με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις στη Δράμα, ο κ. Αντωνιάδης σημειώνει ότι, «υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες οι οποίες είναι και δωρεάν, χωρίς να χρειαστεί κάποια επένδυση. Αυτό όμως που πρέπει  να κάνει, είναι να αφιερώσει λίγο χρόνο να ασχοληθεί, να μάθει πώς χρησιμοποιούμε αυτή την πλατφόρμα και το πιο σημαντικό απ’ όλα, να καταλάβει τι είναι αυτό που πρέπει να ρωτήσει για να βοηθήσει την επιχείρησή του».

Δίνοντάς μας ένα παράδειγμα, εξηγεί ότι, «μπορείς να πεις στο ChatGPT: ο πελάτης μου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Θέλω να μου κάνεις ένα post για τα social media, ή θέλω να μου κάνεις μια διαφήμιση ή να γράψω στο site μου κάτι που να περιγράφει το προϊόν, το οποίο χρειάζεται ο πελάτης μου. Το ChatGPT θα σου δώσει μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες μετά θα αξιολογήσεις και θα προσαρμόσεις στην επιχείρησή σου. Αυτό λέγεται δημιουργία περιεχομένου, κάτι που χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις. Τώρα, το ChatGPT μπορεί να μας το κάνει μέσα σε πέντε λεπτά. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να ρωτήσουμε. Αυτό αποτελεί την επόμενη φάση εκπαίδευσης του κόσμου να μάθει να ρωτάει και να καταλαβαίνει και να αξιολογεί τις απαντήσεις που του δίνει το ChatGPT».

Οι κίνδυνοι και οι «παραισθήσεις»

Ερωτώμενος για τους κινδύνους ή τις λανθασμένες πληροφορίες, ο κ. Αντωνιάδης σημειώνει ότι «εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτό που λέμε παραισθήσεις. Το ChatGPT πολλές φορές έχει παραισθήσεις. Οπότε, σου βγάζει υποθετικές πληροφορίες ή αναφορές, για να το χρησιμοποιήσεις και να σου το δώσει για εποπτικούς λόγους. Αυτά πρέπει να τα τσεκάρεις και να του πεις ότι θέλεις να χρησιμοποιήσεις μόνο πραγματικές αναφορές. Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως ότι πριν από 15 χρόνια ήταν αδιανόητο ότι θα χρησιμοποιούσαμε ίντερνετ, ή πριν από 30 χρόνια ήταν αδιανόητο  ότι θα χρησιμοποιούμε υπολογιστές. Έτσι σήμερα είναι αδιανόητο ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούμε ChatGPT. Αλλά πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά».

Διαμαντόπουλος: Ψηφιακός βοηθός

Με τη σειρά του με δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο κ. Διαμαντόπουλος, ασχολούμενος με τον ασφαλιστικό κλάδο σημειώνει: «Χρησιμοποιούμε ένα σύστημα Τεχν. Νοημοσύνης, που λειτουργεί όπως ο ψηφιακός βοηθός του ασφαλιστικού συμβούλου και ευρύτερα των επαγγελματιών με σκοπό να του γλυτώσει χρόνο, χρήματα και να πιστοποιήσει την παραγωγικότητά του».

Ερωτώμενος για το πώς ακριβώς ένας ασφαλιστής μπορεί να βοηθηθεί από την Τ.Ν., ο κ. Διαμαντόπουλος εξηγεί: «Εκεί που παλαιότερα θα έπρεπε να πληρώνει μια γραμματέα full time, να πρέπει να ευθυγραμμιστεί μαζί της για τα ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα αλλά και τις δικές του ιδιαιτερότητες, πλέον μπορεί να δημιουργεί ένα σύστημα που είναι τροφοδοτημένο με πληροφορίες και σκέφτεται όσο πιο κοντά στον ίδιο γίνεται, επομένως όποτε θέλει να αναζητήσει ένα πελάτη ή να υποστηρίξει έναν όρο συμβολαίου, μπορεί να απευθύνεται σ’ αυτό. Παράλληλα, μπορεί να προσφέρει συνεχή εξυπηρέτηση πελατών μέσω ενός εξειδικευμένου συστήματος Τ.Ν. που γνωρίζει τα συμβόλαια, καλύτερα από τον καλύτερο ασφαλιστικό σύμβουλο».

Χατζηγεωργίου: Η Τ.Ν. αφορά όλους

Στις δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζηγεωργίου σημειώνει «στη Δράμα ήρθαμε για να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες, τους μαγαζάτορες και τα μέλη του Επιμελητηρίου, για το πώς αυτό που ακούμε παντού ως Τ.Ν., έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Πλέον δεν είναι κάτι μακρινό, του μέλλοντος και αφορά μόνο  πολύ μεγάλους οργανισμούς, αλλά είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και πρέπει όλοι να την αξιοποιήσουμε γιατί είναι προς όφελός μας».

Γεωργιάδης: Λελογισμένη χρήση

Στις δηλώσεις ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι «η Τ.Ν. αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον κάθε μικρό επιχειρηματία, αρκεί να κάνουμε σωστή και λελογισμένη χρήση της, πάντα μέσα από μια ηθική προσέγγιση».

Όπως είπε, «Η Τ.Ν., τα επόμενα χρόνια, θα είναι ο βασικός βοηθός του καθένα, και πολίτη και της επιχείρησης. Το Επιμελητήριο Δράμας είναι μπροστά από τις εξελίξεις, ειδικότερα στα θέματα ευαισθητοποίησης των μελών του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επόμενες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, θα πρέπει να στοχεύουν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τα μέλη μας, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Γι’ αυτό και τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ, στοχεύουν στην ψηφιακή αναβάθμιση με χρήση εργαλείων Τ.Ν. Αυτός που ενδιαφέρεται για την επιχείρησή του, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την Τ.Ν. και γι’ αυτό θα πρέπει να συμμετέχει και σε στάδια εκπαίδευσης για το πώς θα κάνει χρήση της».