Home > νέα > Τελετή Βράβευσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 Διάκριση για τον Δήμο Δράμας που συγκαταλέγεται μέσα στη νικήτρια δεκάδα

Τελετή Βράβευσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 Διάκριση για τον Δήμο Δράμας που συγκαταλέγεται μέσα στη νικήτρια δεκάδα

Τελετή Βράβευσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017

Διάκριση για τον Δήμο Δράμας

που συγκαταλέγεται

μέσα στη νικήτρια δεκάδα

Μια μεγάλη γιορτή για τα επιτεύγματα των Δήμων στη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές η ειδική εκδήλωση «Τελετή Βράβευσης των ελληνικών Συμμετοχών στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017», στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Σε κλίμα γιορτής και ενθουσιασμού 200 άτομα από την πολιτική ηγεσία της χώρας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς, συμμετείχαν στη βραδιά που ανέδειξε τις βιώσιμες ελληνικές πόλεις στην αστική κινητικότητα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο στηρίζει και εκπροσωπεί την ελληνική εκστρατεία από το 2010, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και την Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων του Ζαππείου.

Με την υλοποίηση της Τελετής, αποδόθηκαν τα εύσημα στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία με τις δράσεις που οργάνωσαν και τα μόνιμα μέτρα που προώθησαν, έφεραν την Ελλάδα σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας.

Οι Ογδόντα Επτά (87) ελληνικοί Δήμοι που συμμετείχαν στην εκστρατεία είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους για τη βιώσιμη κινητικότητα, μέσω της συνεχούς ροής φωτογραφιών και video, ενώ παράλληλα η σημαντική δουλειά τους αποτυπώθηκε στο ειδικό Επετειακό Λεύκωμα.

Η έναρξη της Τελετής πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλο, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα κ. Γ. Μαρκοπουλιώτη. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την εκπρόσωπο του Δ.Σ. Ζαππείου Μεγάρου κ. Ι. Σαμπράκου, τη Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ειρ. Κλαμπατσέα, τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Γ.Πατρίκιο, τον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ κ. Θ. Γκοτσόπουλο και τον εκπρόσωπο των Eurocities κ. J. Caballero. Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης αφιερώθηκε στη βιώσιμη κινητικότητα και τις ιστορικές πόλεις από την Δρ. Αστικής Γεωγραφίας ΕΜΠ κ. Αυγερινού. Τα βραβεία παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Χατζή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ειδική μνεία στον Δήμο Τρικκαίων και τον Δήμο Σάμου οι οποίοι το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, βρέθηκαν στην τελική ευρωπαϊκή δεκάδα, καθώς και στον Δήμο Δράμας που αποτέλεσε το εθνικό επίκεντρο του 2017. Ακολούθησε η βράβευση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την κατηγορία των μικρών πόλεων, του Δήμου Αμαρουσίου για την κατηγορία των μεγάλων πόλεων και οι διακρίσεις για την ελληνική νικητήρια δεκάδα των συμμετεχόντων Δήμων: Σάμος, Δελφοί, Άλιμος, Ρέθυμνο, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λαμία).

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν στελέχη της πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης και σύμβουλοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις επιτυχημένες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες που προέβαλαν οι ελληνικοί Δήμοι στις εκστρατείες τους, οι οποίες εξασφαλίζουν Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, και κατά συνέπεια καθαρό περιβάλλον, ασφάλεια, πολιτισμό, οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες.

Η μεγάλη βραδιά, αφιερωμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ιδεών, γνωριμία μεταξύ των στελεχών των Δήμων και έκλεισε με ένα ευχάριστο cocktail dinner.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΒΔΟΜΑΔΑΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΕΕΚ (EUROPEANMOBILITYWEEK – EMW) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους αλλά και την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Η ευρεία συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στην εκστρατεία, σηματοδοτεί το πραγματικό ενδιαφέρον και την ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να δράσει δυναμικά και να προάγει την βιώσιμη αστική κινητικότητα προς όφελος των πολιτών.