Home > Πρώτο Θέμα > Τεράστια η αργοπορία του έργου εγκατάστασης του φυσικού αέριου στην πόλη της Δράμας Σαλπιγκτίδης: «Από τη Μεγάλη Εβδομάδα ζητούσαμε αποκατάσταση της Καποδιστρίου και γίνεται τώρα»

Τεράστια η αργοπορία του έργου εγκατάστασης του φυσικού αέριου στην πόλη της Δράμας Σαλπιγκτίδης: «Από τη Μεγάλη Εβδομάδα ζητούσαμε αποκατάσταση της Καποδιστρίου και γίνεται τώρα»

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών στον «Π.Τ.»

Τεράστια η αργοπορία του έργου

εγκατάστασης του φυσικού αέριου

στην πόλη της Δράμας

Σαλπιγκτίδης: «Από τη Μεγάλη Εβδομάδα ζητούσαμε αποκατάσταση της Καποδιστρίου και γίνεται τώρα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ τους συμπολίτες μας δεν χάρηκαν όταν ξεκίνησαν τα έργα του φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας; Σίγουρα πολλοί, μιας και με την σύνδεσή τους θα μπορούσαν να έχουν φθηνότερη θέρμανση το χειμώνα.

Όμως, η απογοήτευση δεν άργησε να έρθει, καθώς οι ζημιές που προκάλεσε το ίδιο το έργο στην πόλη είχαν ξεφύγει από την πραγματικότητα, οι αποκαταστάσεις των ανοιχτών σκαμμάτων γίνονται μόνο μετά από την απίστευτη πίεση που πρέπει να ασκήσει ο Δήμος και συγκεκριμένα ο δήμαρχος (και ο πρώην και ο νυν), ενώ οι απειλές για καταγγελίες προς την Εισαγγελία έδιναν και έπαιρναν κάποια εποχή. Ακόμα και ο νέος δήμαρχος Δράμας έπρεπε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, καθώς πλέον όλα πάνε στραβά σ’ αυτό το τόσο χρήσιμο έργο.

Όπως είναι γνωστό, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το έργο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΔ, το οποίο πολλές φορές αποκαθιστά η ίδια η ΔΕΥΑΔ με δικά της έξοδα, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα κόστος το οποίο σε άλλη περίπτωση δεν θα υπήρχε.

Το έργο είχε σταματήσει τους δύο τελευταίους μήνες του 2023 και ξεκίνησε και πάλι κάπου μέσα στον Απρίλιο του 2024 για διάφορες αλλαγές που έγιναν τόσο στην ίδια την εταιρεία του Φυσικού Αερίου, όσο και μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών.

Παρ’ όλα αυτά όμως, δυστυχώς αντί το έργο να «τρέξει» λίγο περισσότερο από άλλη φορά, τώρα πηγαίνει πάρα πολύ αργά. Υπάρχει μόνο ένα συνεργείο το οποίο ασχολείται με μια ολόκληρη πόλη, όπου το έργο έχει αργήσει χαρακτηριστικά και θα τολμούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο ΕΣΠΑ είναι προς το παρόν άγνωστος.

Στο σημείο αυτό, ζητάμε να υπάρξει μια συγκεκριμένη απάντηση από την ίδια την εταιρεία σε ποιες περιοχές θα προχωρήσει το έργο και σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί αυτό που ήδη έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσω του ΕΣΠΑ.

Σαλπιγκτίδης: «Πιέζουμε από το Πάσχα»

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τρίτης 25 Ιουνίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας κ. Σαλπιγκτίδης, παραχώρησε δηλώσεις προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η συνάντηση έγινε επί της οδού Καποδιστρίου, όπου χθες πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση με ασφαλτόστρωση σε όλο το μήκος της οδού.

Αυτό που χαρακτηριστικά τόνισε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος κ. Σαλπιγκτίδης, είναι ότι «ο Δήμος πιέζει για να γίνει η αποκατάσταση του οδοστρώματος στην Καποδιστρίου, από τη Μεγάλη Εβδομάδα και γίνεται σήμερα».

Ξεκαθάρισε, ότι «το έργο αυτό δεν είναι στην ευθύνη του Δήμου Δράμας, δεν το δουλεύει ο Δήμος Δράμας. Ούτε εμείς το επιβλέπουμε ούτε και είμαστε κύριοι του έργου», εξηγώντας όμως, ότι, «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε στον ανάδοχο, ώστε να τελειώσει πιο γρήγορα. Δηλαδή, ό,τι ζητάει όπως διευκολύνσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κτλ. εμείς του τα παρέχουμε. Από εκεί και πέρα είναι θέμα εργολάβου».

Και αυτό είναι χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, «αυτή τη στιγμή, (σ.σ. ο ανάδοχος) έχει 1.300 μέτρα δοκιμασμένα (σ.σ. έχουν δοκιμαστεί οι πιέσεις του αερίου), για τα οποία μπορεί να τα κλείσει και να κάνει ασφαλτικά. Και άλλα 800 μέτρα που είναι υπό προϋπόθεση, όπου πρέπει να γίνουν οι δοκιμές».

Ερωτώμενος αν το έργο προχωράει ταυτόχρονα με νέες τομές, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το πρόβλημα είναι ότι, είτε θα κάνει νέες τομές, ή θα κάνει αποκαταστάσεις. Δεν μπορεί να κάνει και τα δύο έργα ταυτόχρονα!» εξηγεί, πράγμα που αποκαλύπτει ότι υπάρχει επί της ουσίας μόνο ένα συνεργείο το οποίο κάνει τα πάντα! Και όλο αυτό προφανώς σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην πορεία του έργου, γιατί όπως λέει ο κ. Σαλπιγκτίδης, «σε καθημερινή βάση ζητάνε οι πολίτες να περάσει το έργο από την περιοχή τους, παρ’ όλα αυτά δεν πηγαίνει κανείς να το εξετάσει».

Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανότητα βλαβών που πιθανόν να εντοπιστούν μετά από τις αποκαταστάσεις, ο ίδιος επισημαίνει ότι «στα σημεία που περνάει το αέριο και εντοπίζονται βλάβες, ειδοποιείται η ΔΕΥΔΑΔ και αποκαθιστά τη ζημιά. Όποιες αποκαταστάσεις δεν έχουν γίνει σωστά και εμφανιστούν προβλήματα στη συνέχεια, τις ζημιές θα αναλάβει να κάνει ο Δήμος».

«Μονόδρομος η βοήθεια προς τον ανάδοχο»

Στην ερώτηση αν ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει σε μηνύσεις ώστε να πιέσει την εταιρεία, ο ίδιος σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή τόσο ο Δήμος όσο και ο εργολάβος, έχουμε τον ίδιο στόχο. Αυτοί να ολοκληρώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το δίκτυο κι εμείς να έχουμε ευχαριστημένους όσο περισσότερους πολίτες γίνεται, να περάσει το αέριο από τη γειτονιά τους. Νομίζω ότι αν ο Δήμος πάει στα δικαστήρια και το σταματήσει, δεν θα είναι προς όφελος των πολιτών. Όσο αργά κι αν πηγαίνει το έργο, αυτή την ώρα κάποιοι έχουν πάρει αέριο. Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος να βοηθάμε τον ανάδοχο και να πιέσουμε να τελειώσει το έργο».