Home > Πρώτο Θέμα >  Τεράστια τα προβλήματα από τις φθορές στους δρόμους της πόλης της Δράμας- Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα για την Κοινότητα Δράμας

 Τεράστια τα προβλήματα από τις φθορές στους δρόμους της πόλης της Δράμας- Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα για την Κοινότητα Δράμας

 Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα για την Κοινότητα Δράμας

 Τεράστια τα προβλήματα από

τις φθορές στους δρόμους

της πόλης της Δράμας

Πέρασε ομόφωνα από το Τοπικό Συμβούλιο

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΦΩΝΑ πέρασε το βράδυ της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας, το Τεχνικό Πρόγραμμα εκτελεστέων έργων έτους 2023.

Στο σύνολο του Τεχνικού Προγράμματος που αγγίζει τις 629.140 ευρώ, περιλαμβάνονται έργα οδοποιίας, κάποιες βελτιώσεις παιδικών χαρών και χώρων πρασίνου, έργα οδοποιίας, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ποσό 300.000 ευρώ για διάφορα έργα ανάπλασης γύρω από τη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας και το ιστορικό κέντρο.

Αρχικά, για την οδοποιία στην Κοινότητα Δράμας, οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει ένα σχετικά καλό ποσό 225.140 ευρώ, σχετικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με επιδιορθώσεις δρόμων και πεζοδρομίων. Η αλήθεια είναι ότι, η πόλη της Δράμας, μπορεί να φημίζεται για τα πολύ καλά στοιχεία που έχει όσον αφορά την όδευση των ΑμεΑ στους δρόμους της πόλης, να υπάρχουν αρκετές διαβάσεις τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά αυτού σε ορισμένα σημεία, ωστόσο έχουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν.

Το μεγαλύτερο μέρος των δρόμων της πόλης πέρα από το στενό – σε γεωγραφικά πλαίσια κέντρο – βρίσκονται σε πολύ κακό χάλι. Και δεν είναι απλά και μόνο από τα έργα, είτε του φυσικού αερίου που γίνονται, είτε από βλάβες της ΔΕΥΑΔ που προκύπτουν και άλλα παρόμοια έργα.

Οι δρόμοι στην πόλη της Δράμας έχουν μεγάλα προβλήματα, παντού έχουμε λακκούβες τις οποίες οι συμπολίτες πρέπει να γνωρίζουν για να κόβουν ταχύτητα, λακκούβες που προκαλούν τεράστια προβλήματα τόσο στα αυτοκίνητα όσο και στα μηχανάκια.

Μάλιστα, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κα. Χατζηιωάννου, είχε θέσει το ζήτημα αυτό με τα πλέον μελανά χρώματα, μιλώντας από προσωπική πείρα.

Και αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια: οι δρόμοι της πόλης της Δράμας, χρειάζονται μια γενική αναμόρφωση, χρειάζονται μια συνολική ανάπλαση. Το να κλείνουμε επιλεκτικά λακκούβες σε διάφορα σημεία, δεν αποτελεί λύση. Λύση θα αποτελούσε μόνο μια μεγάλη συνολική μελέτη και διευθέτηση των προβλημάτων  αυτών, η οποία βέβαια δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την Κοινότητα Δράμας, γιατί προφανώς δεν της αρκούν τα χρήματα για μελέτες και περαιτέρω έργα.

Ευκαιρίας δοθείσης, ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί το λεγόμενο ΒΑΑ, ένα έργο που έγινε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ υπάρχει ήδη μια μεγάλη μελέτη από την εταιρεία RAYCAP για ανάπλαση του κέντρου της πόλης, από την πλατεία Ελευθερίας, το δημοτικό κήπο, την κεντρικό οδό της Εθνικής Αμύνης μέχρι το Σιδηροδρομικό Σταθμό και άλλα σημεία. Κάτι που βέβαια θα αργήσει να χρηματοδοτηθεί προς το παρόν.

Ακόμα, μιας και αναφερόμαστε στις αναπλάσεις και τις αναμορφώσεις, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και με την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς από την οδό 19ης Μαΐου, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος υποσχέθηκε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή με τους επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να υπάρξουν προτάσεις για μια αναμόρφωση σε πρώτη φάση του χώρου όπου μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται η παλιά λαϊκή. Είναι ολοφάνερο, ότι τα καταστήματα που βρίσκονται στον χώρο της παλιάς πλέον λαϊκής αγοράς, θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα, καθώς έστω και η μία μέρα της εβδομάδας, έδινε ένα σεβαστό οικονομικό κέρδος. Από εδώ και πέρα όμως τα προβλήματα θα μεγεθυνθούν ακόμα περισσότερο. Προκύπτει λοιπόν άμεση η ανάγκη μιας γενικότερης αναμόρφωσης της περιοχής, ώστε να βοηθούν κυρίως οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί.

Οφείλουμε βέβαια να πούμε εδώ, ότι, αυτά δεν είναι  ζητήματα που μπορεί να τα λύσει η Κοινότητα Δράμας, αλλά η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα για την Κοινότητα Δράμας

Ας δούμε όμως τι προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα της Κοινότητας Δράμας για το 2023.

Σε πρώτο πλάνο η ανάπλαση γύρω από τη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας και το ιστορικό κέντρο, με συνολικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

Φάση 1η: Ανακαίνιση WC και καμαρινιών στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας.

Φάση 2η Ήπιες επεμβάσεις στα πεζοδρόμια και στο τοιχία της λίμνης περιμετρικά.

Φάση 3η: Ήπιες επεμβάσεις  σε δρόμους περιοχής Ιστορικού Κέντρου  & Αγίας Βαρβάρας: Βασ. Όθωνος, Σολωμού, Ναυαρίνου, Κιλκισίου, Κουντουριώτη  κ.ά.

Φάση 4η: Ήπιες επεμβάσεις στις διαδρομές του πάρκου της  Αγίας Βαρβάρας.

Φάση 5η: Παγκάκια κατά μήκος του πεζοδρομίου παραλίμνια.

Φάση 6η: Φώτα μέσα στη λίμνη.

Φάση 7η: Σιντριβάνι μέσα στη λίμνη και να παίζει μουσική.

Ένα άλλο έργο είναι η αντικατάσταση φωτιστικών και ενίσχυση φωτισμού στην οδό Αδριανουπόλεως με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Μια από τις οδούς της πόλης η οποία έχει όντως σοβαρό πρόβλημα.

Οδοποιία Κοινότητας Δράμας με προϋπολογισμό 225.140 ευρώ.

Επίσης, επεκτάσεις – μετατοπίσεις ηλεκτροφωτισμού με προϋπολογισμό 10.000 ευρώ.

Κατασκευή ταφώνων στα νεκροταφεία Αμπελακείων με προϋπολογισμό 7.000 ευρώ.

Βελτίωση παιδικών χαρών Κοινότητας Δράμας με προϋπολογισμό 10.000 ευρώ.

Βελτίωση χώρων πρασίνου Κοινότητας Δράμας 15.000 ευρώ.

Προμήθεια 2 χορτοκοπτικών τρακτέρ για το δημοτικό γήπεδο Αρκαδικού και Αμπελοκήπων με προϋπολογισμό 12.000 ευρώ.

Σύνολο προϋπολογισμού 629.140 ευρώ.