Home > Πρώτο Θέμα > Τεράστιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά καταστήματα στη Δράμα ► Αχ. Τσακμάκης: Διάφορες εταιρείες έχουν εκτοξεύσεις τις τιμές για δημιουργία ιστοσελίδας ► Π. Καρυπίδης: Καταχρεωμένοι όλοι οι έμποροι…

Τεράστιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά καταστήματα στη Δράμα ► Αχ. Τσακμάκης: Διάφορες εταιρείες έχουν εκτοξεύσεις τις τιμές για δημιουργία ιστοσελίδας ► Π. Καρυπίδης: Καταχρεωμένοι όλοι οι έμποροι…

Τεράστιες οι δυσκολίες

που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά

καταστήματα στη Δράμα

► Αχ. Τσακμάκης: Διάφορες εταιρείες έχουν εκτοξεύσεις τις τιμές για δημιουργία ιστοσελίδας

► Π. Καρυπίδης: Καταχρεωμένοι όλοι οι έμποροι…

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ δυσκολίες περνάει ο εμπορικός κόσμος της Δράμας, με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην αγορά. Για ένα διάστημα, αφού τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου, άνοιξαν δειλά τον Ιανουάριο και προσπάθησαν να ρεφάρουν την χασούρα όπως λένε.

Οι εκπτώσεις του Φεβρουαρίου παρατάθηκαν μέχρι τέλος Μαρτίου, παρ’ όλα αυτά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Όπως λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Παναγιώτης Καρυπίδης, «ο Μάρτιος είναι δύσκολος μήνας και δεν έχει καθόλου κίνηση» και τονίζει ότι, «χάθηκαν οι εκπτώσεις του Νοεμβρίου, χάθηκαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά και σήμερα ο κόσμος δεν βγαίνει να ψωνίσει».

KARYPIDHS

Αυτή την ώρα τα καταστήματα λειτουργούν με  τηλεφωνικό ραντεβού για αγορές μέσα στο κατάστημα και όπως μας λέει ο κ. Καρυπίδης, «είναι δύσκολα και θέλει πολύ αγώνα. Όλες οι επιχειρήσεις και με όσους μιλάω, όσοι μπορούν και κρατιούνται και παραμένουν ανοικτοί, είναι όλοι με δανεισμό» και τονίζει με έμφαση ότι «την μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί ο χώρος της εστίασης».

Ερωτώμενος για το πώς κινήθηκε η αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Καρυπίδης τονίζει ότι «χάσαμε τα Χριστούγεννα και γενικά χάθηκαν πολλά έσοδα. Τον Ιανουάριο που είχαμε ανοίξει πήγαμε πολύ καλά. Είχαμε καλή κίνηση. Αλλά είχαμε ήδη χαμένους μήνες. Μέσα στο 2020, δε νομίζω ότι υπάρχει επιχείρηση που να είναι ανοδική. Το 2020 είναι όλο πτωτικό. Δουλέψαμε καλά τον Ιανουάριο, λίγο το Φεβρουάριο  τώρα όμως… τρώμε χοντρές σφαλιάρες» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει, «υπάρχει μια ελπίδα να μας ανοίξουν για το Πάσχα, αρκεί τα κρούσματα να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αν όμως παραμείνουν  υψηλά, μάλλον θα χαθεί και το φετινό Πάσχα. Χάσαμε το 2020 και οι περισσότερες επιχειρήσεις θέλουν να ξεχρεώσουν μέσα στο 2021. Θα είναι δύσκολο όμως όπως πηγαίνει. Μακάρι να μπορέσουμε να ρεφάρουμε μέχρι τέλος καλοκαιριού αλλά είναι κάτι πολύ δύσκολο».

Tsakmakis 01

Τσακμάκης: Δυσκολίες με το διαδίκτυο

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αχιλλέας Τσακμάκης. Όπως μας λέει, «όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια κατανάλωση  αν και υποτονική. Το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Πολλοί συνάδελφοι έχουν κοπεί και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ταυτόχρονα βέβαια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι χονδρέμποροί μας και αυτό βέβαια αγγίζει όλους μας. Γιατί πλέον το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο είναι αλληλένδετα. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι τα καταστήματα στην επόμενη σεζόν. Θα είναι μια άλλη μέρα πολύ διαφορετική. Θα βλέπει ο κόσμος καταστήματα με πολύ λίγα εμπορεύματα».

Ερωτώμενος για τις ημέρες των εκπτώσεων, επισημαίνει ότι «κινηθήκαμε γενικά καλά αν και υποτονικά, ειδικά τα απογεύματα όμως αυτή την περίοδο, δεν κυκλοφορεί άνθρωπος στην αγορά της πόλης».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «αυτή την ώρα, κανένας συνάδελφος σε όλα τα είδη, δεν μπορεί να κάνει ένα μακροπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. Κοιτάει το καθημερινό, το τι θα φέρει η μέρα και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για ένα κατάστημα. Να μην μπορείς να κάνεις ένα μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. Τα έξοδα τρέχουν, οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν ξέρεις πώς θα ανταπεξέλθεις».

Ερωτώμενος για το αν στα καταστήματα της Δράμας δούλεψε το διαδίκτυο, ο κ. Τσακμάκης μας λέει, «υπάρχει όντως μια κίνηση από το διαδίκτυο, αλλά δεν ξέρω πόσα καταστήματα μπορούν να υποστηρίξουν την ασχολία με το διαδίκτυο. Γιατί κι αυτό έχει μια ολόκληρη θεωρία από πίσω, η οποία για πολλούς δεν είναι εύκολη. Δεν είναι εύκολο για όλους να ασχοληθούν μ’ αυτό».

Αναφερόμενος σε ένα σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει βγει ήδη στον αέρα, σημειώνει ότι «ξαφνικά έχουν πεταχτεί από παντού διάφορες εταιρείες για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί. Για παράδειγμα, αν το Νοέμβριο ζητούσαν 1.000 ευρώ για ιστοσελίδα, τώρα ζητάνε 3.500 ευρώ. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».

Όπως εξηγεί, «το ΕΣΠΑ δίνει 88 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για δημιουργία ιστοσελίδων, έχοντας ορισμένες προϋποθέσεις για να ενταχθείς: πρέπει ο ΚΑΔ σου να είναι σ’ αυτούς που έχουν ανασταλεί έστω και μία μέρα και να έχεις μια πτώση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Το ποσό το οποίο δίνεται για κάθε επιχείρηση που θα υποβάλει αίτηση είναι 5.000 ευρώ, προ ΦΠΑ.

Όταν έρχονται αυτές οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα, και σου ζητάνε μόνο γι’ αυτό 3.5000 ευρώ για την υποβολή της αίτησης γύρω στα 250 ευρώ, δεν σου μένει τίποτα να πάρεις από hardware, υπολογιστές κ.α. Κατευθείαν έχουν εκτοξεύσει τις τιμές. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι, πολύς κόσμος, όση θέληση και να έχει δεν μπορεί να συμμετέχει.  Κι έτσι μένεις πίσω και δεν μπορείς να προχωρήσεις. Θέλω να πω ότι έχουν βγει εταιρείες οι οποίες ζητάνε υπερβολικά ποσά πέραν των πραγματικών τιμών».

Ο ίδιος τέλος επισημαίνει ότι «στη Δράμα έχουν κάνει αιτήσεις πολλοί συνάδελφοι, στη λογική να κάνουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά είναι εφικτή η δημιουργία ενός τέτοιου καταστήματος έστω και με ένα πακέτο ΕΣΠΑ. Τώρα είμαστε ακόμα στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων».