Home > Πρώτο Θέμα > Τέσσερις οι υποψήφιοι στο Δήμο Δράμας Εκλογή του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Δράμας

Τέσσερις οι υποψήφιοι στο Δήμο Δράμας Εκλογή του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Δράμας

Τέσσερις οι υποψήφιοι στο Δήμο Δράμας

Εκλογή του συμπαραστάτη

του Δημότη και της Επιχείρησης

στο Δήμο Δράμας

► Αποχώρησαν από τη διαδικασία οι παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση»

► Συμπαραστάτρια του Δημότη και τη Επιχείρησης εκλέχθηκε η δικηγόρος κα. Μπακοπούλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ διαδικασία η οποία εξελίχθηκε τελικά σε δύο συνεχόμενες ψηφοφορίες, εκλέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, η νέα συμπαραστάτρια του Δημότη και της Επιχείρησης, η δικηγόρος Δράμας κα. Ειρήνη Μπακοπούλου.

Το θέμα ήταν στη θέση σειρά στο πρώτο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο της νέας περιόδου της νέας δημοτικής αρχής που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ είναι η 17η κατά σειρά συνεδρίαση του σώματος εντός του 2019.

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη φορά που εκλέχθηκε συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ένας σχετικά νέος θεσμός στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν το 2015, με τη νέα τότε δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου (2014-2019). Από εκείνη τη διαδικασία είχε εκλεγεί ο μέχρι χθες δικηγόρος της Δράμας κ. Νικόλαος Μουτροπίδης.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, εντός του πρώτου διμήνου από την εγκατάστασης της δημοτικής αρχής, πρέπει επιλεγεί ο συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, στην οποία επιλέγεται «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας» όπως συγκεκριμένα αναφέρεται.

Ήδη, πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ανοίξει τη διαδικασία πρόσκλησης για υποψηφιότητας από τους ενδιαφερόμενους πολίτες της Δράμας. Υποψήφιοι μπορούν να είναι όποιοι από τους δημότες το επιθυμούν, χωρίς η σχετική νομοθεσία να περιορίζει κανένα επάγγελμα και πολύ περισσότερο δικηγόρους. Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα ορίζονται, δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετό πρόσωπο του Δήμου ή της Περιφέρειας, αλλά ούτε και βουλευτή. Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Ανοίγοντας τη διαδικασία συζήτησης του θέματος ο πρόεδρος του σώματος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, αφού αναφέρθηκε στον θεσμό ανήγγειλε τους υποψηφίους κατά σειρά κατάθεσης της υποψηφιότητάς τους, οι οποίοι και ήταν: ο κ. Πέτρος Τσολιάς (ελεύθερος επαγγελματίας), ο κ. Αθανάσιος Κάππας (πολιτικός μηχανικός – ελεύθερος επαγγελματίας), η κα. Ειρήνη Μπακοπούλου (δικηγόρος) και ο κ. Κώστας Κόντος (δικηγόρος). Και οι τέσσερις δραστηριοποιούνται και ζουν στη Δράμα.

Kostas Kontos

Ο δικηγόρος Δράμας κ. Κώστας Κόντος

Από τη διαδικασία αποχώρησαν δύο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Αυτή της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» με επικεφαλής τον κ. Ηλιόπουλο και αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον κ. Μήτρου, καθώς εξέφρασαν τη διαφωνία με το θεσμό αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε μάλιστα σε εισήγησή του προς το σώμα που είχε κάνει το 2015, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, «για μας ο θεσμικός ρόλος του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι αμφιβόλου αξίας, καθώς, δεν έχει καμιά απολύτως αποφασιστική ή ελεγκτική αρμοδιότητα, παρά μόνο διαμεσολαβητικό ρόλο καθώς και την σύνταξη αιτήσεων αναφορών». Σημείωσε επίσης ότι οι προϋποθέσεις για να επιλεγεί κάποιος στη θέση αυτή, «είναι τελείως γενικές, αναφέρονται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κινήθηκε και ο κ. Μήτρου, επικρίνοντας τον θεσμό και επισημαίνοντας ότι οι Δήμοι έχουν εμπορευματοποιηθεί και άρα δεν συμφωνούν.

Τα 3/5 των παρόντων μελών

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του συμπαραστάτη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χαραλαμπίδης, εξήγησε ότι εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τα 3/5 (τρία πέμπτα) επί των παρόντων μελών του σώματος. Και ως εκ τούτου, μετά την αποχώρηση από τη διαδικασία των 3 δημοτικών συμβούλων, για να εκλεγεί κάποιος έπρεπε να συγκεντρώσει 18 ψήφους το λιγότερο. Σύμφωνα με τον ίδιο, παλαιότερα η νομοθεσία όριζε και πάλι τα 3/5 (τρία πέμπτα) όμως επί του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Eirini Mpakopoyloy

Η δικηγόρος Δράμας κα. Ειρήνη Μπακοπούλου

Ο πρόεδρος έδωσε δύο λεπτά σε κάθε υποψήφιο για να στηρίξει την υποψηφιότητά του και να αναφερθεί σε ένα σύντομο βιογραφικό του. Κατόπιν ακολούθησε μυστική ψηφοφορία με κάλπη. Το αποτέλεσμα της πρώτης μυστικής ψηφοφορίας έκρινε σχεδόν το αποτέλεσμα, δίνοντας από μηδέν (0) ψήφους στον κ. Τσολιά και στον κ. Κάππα, ενώ η κα. Μπακοπούλου έλαβε 17 ψήφους και ο κ. Κόντος έλαβε 13 ψήφους.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαραλαμπίδης ζήτησε να σταματήσει εδώ η διαδικασία, λέγοντας ότι θα ήταν δύσκολο να αλλάξει το αποτέλεσμα και ότι θα ερχόταν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα θα άνοιγε εκ νέου την πρόσκληση υποψηφίων, μήπως υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι δημότες.

Παρ’ όλα αυτά, η αντιπολίτευση επέμεινε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μιας και η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί με τη δεύτερη ψηφοφορία. Έτσι, συμφώνησαν, αν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν υπήρχε αποτέλεσμα, δηλαδή 18 ψήφοι για έναν από τους δύο (κα. Μπακοπούλου και κ. Κόντο), να επαναληφθεί η διαδικασία από την αρχή σε επόμενη συνεδρίαση.

Η δεύτερη μυστική ψηφοφορία, απέφερε τελικά 18 ψήφους στην κα. Μπακοπούλου και 12 ψήφους στον κ. Κόντο.

Για να καταλάβουμε λίγο πως κινήθηκε το σώμα κατά την ψηφοφορία θα πρέπει να πούμε ότι η συμπολίτευση, διαθέτει 13 ψήφους στο Δημοτικό Συμβούλιο και η αντιπολίτευση συνολικά 21 ψήφους. Σύνολο μας κάνουν 33 ψήφοι. Έτσι κατά την πρώτη ψηφοφορία μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφησαν τον κ. Κόντο και η αντιπολίτευση έδωσε 17 ψήφους στην κα. Μπακοπούλου. Σύνολο ψηφισάντων 30. Φαίνεται πως τελικά στη δεύτερη ψηφοφορία κάποιος άλλαξε την ψήφο του προκειμένου να εκλεγεί τελικά συμπαραστάτης. Πράγμα που σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, η αντιπολίτευση εξέλεξε το άτομο που ήθελε. Και ακριβώς εδώ φαίνεται η νέα λογική που ισχύει πλέον στην Αυτοδιοίκηση, όπου η αντιπολίτευση συνολικά έχει περισσότερες ψήφους από την συμπολίτευση, την παράταξη του δημάρχου και αυτό θα δίνει ένα διαφορετικό τόνο από εδώ και πέρα.