Home > Αρθρα > Θανάσης Πολυμένης Μεσάνυχτα στη λεωφόρο…

Θανάσης Πολυμένης Μεσάνυχτα στη λεωφόρο…

ΒΑΒΕΛ

Θανάσης Πολυμένης

Μεσάνυχτα στη λεωφόρο…

 

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ την εικόνα! Μεσάνυχτα στη λεωφόρο κυλάνε γρήγορα κάποια αυτοκίνητα. Η ταχύτητα ξεπερνάει τη συνήθη κίνηση των άλλων οχημάτων. Μια αυτοκινητοπομπή δέκα συμβατικών αυτοκινήτων, ενός περιπολικού και ενός ασθενοφόρου, μόλις έχει ξεκινήσει από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και κατευθύνεται στο γνωστό ξενοδοχείο της πόλης «Μακεδονία παλάς». Κατά μήκος της διαδρομής όπου κινείται η αυτοκινητοπομπή, τα πάντα έχουν νεκρώσει, μετά από παρεμβάσεις της αστυνομίας και της τροχαίας. Στις στροφές και στις διασταυρώσεις του δρόμου, περιπολικά και μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ παραμονεύουν. Ελέγχουν το δρόμο, κοιτούν ύποπτα κάποιον τυχαίο περαστικό! Άλλωστε, δύσκολα πλησιάζει κανείς στη λεωφόρο σε απόσταση πολλά μέτρων.

Η εικόνα της λεωφόρου μ’ αρέσει. Όπως μου αρέσει και η ίδια η λέξη: λεωφόρος! Μου φέρνεις το μυαλό κάτι μεγάλο. Κάτι που δεν οδηγεί κάπου… κάτι σαν την Ιθάκη ας πούμε! Ανοίγω το λεξικό. Λεωφόρος < λεώς + φέρω. Αττική και ιωνική μορφή της λέξης λαοφόρος: που μεταφέρει το λαό, που αναφέρεται στη μετακίνηση του λαού. «Λεωφόρον πυλέων» (Ηρόδοτος 1.187). Ναι. Ωραία ερμηνεία. Ο μεγάλος δρόμος που μεταφέρει τον λαό!

Όμως, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η λεωφόρος έκλεισε και μετέφερε για λίγη ώρα μερικά άτομα. Τη συνοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας. Έφτασε μεσάνυχτα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου από χθες Παρασκευή, να ξεκινήσει τις συναντήσεις του.

Το παιδί του λαού, αυτός ο λαϊκός ηγέτης της Αριστεράς της προόδου, ο για «πρώτη φορά Αριστερά» ηγέτης, καταφθάνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα στα άγρια μεσάνυχτα. Μπορεί η εικόνα να μην είναι άγρια, αφού η πόλη φωτίζεται από χιλιάδες φώτα, και να μην φοβάται τίποτα, αφού σε κάθε κύλισμα των τροχών των αυτοκινήτων, υπάρχει και ικανή αστυνομική δύναμη!

Αλλά αναρωτιέμαι: γιατί μεσάνυχτα; Ίσως το πρόγραμμά του δεν του επέτρεψε ενωρίτερα να φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Ή απλά ήθελε να αποφύγει περίεργα βλέμματα και περίεργες συναντήσεις με περίεργους τύπους! Αλλά και ακόμα, μπορεί να ήθελε έτσι να βοηθήσει την κίνηση των οχημάτων, καθώς τις πρωινές ώρες, με κλειστό δρόμο, όλα θα ήταν δυσκολότερα. Και αν μην τι άλλο, οι συμβολισμοί είναι αρκετοί: Αεροδρόμιο Μακεδονία, ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» και βρίσκεται στη Μακεδονία με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο θα έχει επίσης μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει και ένα μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ενώ αναμένονται ακόμα και προβοκάτσιες ευκαιρίας δοθείσης, πάλι με στόχο τη Μακεδονία!

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί έχουν κάνει κανονική αποβίβαση στη Θεσσαλονίκη. Πράκτορες της CIA και του FBI φυλάνε υποτίθεται το περίπτερό του στη Διεθνή Έκθεση μιας και είναι η τιμώμενη χώρα και η Ελλάδα δείχνει να τους έχει παραδώσει τα κλειδιά της χώρας!

Μια «για πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, έχει ξεχάσει και έχει εξαφανίσει όλα τα προσχήματα και τον όποιο αντιαμερικανισμό που είχε κάποτε – ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – και έχει μετατραπεί στην πλέον δοτική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα! Λες και διοικεί τη χώρα ο ίδιος ο Τραμπ, ή τουλάχιστον ένας εκατόνταρχος με διπλά συμφέροντα: για δανειστές και ΗΠΑ!