Home > νέα > Η θεατρική παράσταση «Ελένη» του Δημήτρη Μανθόπουλου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Η θεατρική παράσταση «Ελένη» του Δημήτρη Μανθόπουλου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

 Από την θεατρική ομάδα του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

Η θεατρική παράσταση «Ελένη»

του Δημήτρη Μανθόπουλου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

 

Την θεατρική παράσταση «Ελένη» σε σκηνοθεσία του Δραμινού Δημήτρη Μανθόπουλου, παρουσιάζει σε μια σειρά παραστάσεων η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Η πρεμιέρα της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Επιπλέον, οι παραστάσεις που ακολουθούν τον Μάρτιο είναι οι ακόλουθες: Κυριακή 5, Τετάρτη 8, Κυριακή 12, Τετάρτη 15, Κυριακή 19, Τετάρτη 22, Σάββατο 25, και Τετάρτη 29.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, κα. Πολύνα Μπανά, αναφέρθηκε στο νέο θεατρικό ανέβασμα της Κεντρικής Σκηνής του Συλλόγου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017, στη μεγάλη αίθουσα  εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και ώρα 20.00, είναι η πρεμιέρα των παραστάσεων του θεατρικού έργου «Ελένη» του Δραμινού λογοτέχνη Δημήτρη Μανθόπουλου, το οποίο ανεβάζει φέτος η Κεντρική Σκηνή του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Η «Ελένη» του Δημήτρη Μανθόπουλου, αποτελεί μία έμμετρη παρωδία της «Ελένης» του Ευριπίδη, με εύρημα και κεντρικό άξονα τη «δυαδικότητα» της ομώνυμης ηρωίδας (της πρωτότυπης «Ελένης» από τη Σπάρτη και της έτερης «Ελένης» από τη….Δράμα), η οποία διακρίνεται για την ευφάνταστη ρίμα, τους πνευματώδεις στίχους και τις καυστικές αναφορές της στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι συντελεστές της παράστασης υπερβαίνουν τους τριάντα και αξίζει να τους αναφέρουμε ονομαστικά: Σκηνοθεσία: Χρήστος Καδόγλου, Σκηνικά: Χρήστος Καδόγλου, Μουσική: Γιώργος Σαχπάζης,    Χορογραφίες (διδασκαλία): Δημήτρης Σωτηρίου, Κοστούμια/Αξεσουάρ: Ιωάννα Γεωργιάδου/Κατερίνα Πεφάνη, Σκίτσο αφίσας: Κλήμης Κεραμιτσόπουλος, Video:  Γιάννης Βοζίκης, Ήχος: Γιάννης Καδόγλου, Φώτα: Χριστίνα Τερζή, Φροντιστήριο σκηνής: Κατερίνα Πεφάνη/Ρούλα Ψαλτίδου, Κατασκευή σκηνικών: Κων/νος Καψιμάνης, Φωτισμοί: Γιάννης Τζιβανάκης, Φωτογραφίες: Γιάννης Γεωργιάδης.

Ηθοποιοί: Διόνυσος: Νίκος Παναγιωτίδης, Ελένη Δράμας: Νικολέτα Μεταξά, Μητέρα: Μπελίνα Παπαϊωάννου, Λαλάκης: Κων/νος Καψιμάνης, Πάρης: Κοσμάς Παπαδόπουλος, Ελένη Σπάρτης: Εύα Ρίζου, Θεοκλύμενος: Σταύρος Μπατζέλας, Μενέλαος: Σταύρος Παρασκευάς, Πάρης (από την Πάρο): Παναγιώτης Τσετίνης. Ευριπίδης: Κω/νος Σαλπιγκτίδης, Χορός: Αρώνη Κορίνα, Καρατζόγλου Όλγα, Κατσίκια Πελαγία, Μανούση Αικατερίνη, Παλακίδου Όλγα, Παπαδοπούλου Εύη, Σακελαρίου Χριστίνα, Σιμάκη Σέρη, Σταματίου Όλγα, Φερφερή Ευαγγελία, Χοτοκουρίδου Μαρία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας θα ήθελε, και δημοσίως, να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης για τον κόπο και το χρόνο που επένδυσαν στην πολύμηνη κι απαιτητική προετοιμασία της καθώς και για το άρτιο αποτέλεσμα που έχουν επιτύχει, όπως θα διαπιστώσουν, εντός των αμέσως επομένων ημερών, και οι ίδιοι οι θεατές. 

Να επισημανθεί ότι η φετινή «Ελένη» του Δημήτρη Μανθόπουλου, φυσικά ανανεωμένη, εμπλουτισμένη και επικαιροποιημένη, ανεβαίνει ακριβώς είκοσι χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά της, πάντα από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, το έτος 1997, στον τότε κινηματογράφο «Αστέρια», το οποίο συν-υπέγραφαν, σκηνοθετικά, ο Χρήστος Καδόγλου και ο Δημήτρης Σφακιανάκης.

Μεταξύ δε εκείνου του προ εικοσαετίας ανεβάσματος της «Ελένης», το οποίο κυριολεκτικά άφησε εποχή, και του τωρινού, συνδετικό κρίκο αποτελούν, πέραν του ιδίου του συγγραφέα, ο σκηνοθέτης Χρήστος Καδόγλου, ο μουσικός Γιώργος Σαχπάζης ο οποίος συνέθεσε τη μουσική της παράστασης και τότε και τώρα και ο οποίος αξίζει να επισημανθεί ότι συνέθεσε εξ ολοκλήρου νέα μουσική για το φετινό ανέβασμα της «Ελένης» και, τέλος, ο ερασιτέχνης ηθοποιός Νίκος Παναγιωτίδης, ο οποίος ερμήνευε τότε το ρόλο του Θεοκλύμενου και τώρα του Διόνυσου.

Κατά τρόπον τινά, λοιπόν, το φετινό ανέβασμα αποτελεί μία σύνδεση με το παρελθόν και την ιστορία της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου και, πρωτίστως, ένα αφιέρωμα-εορτασμό για την επέτειο της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων της «Ελένης» του Δημήτρη Μανθόπουλου.

Το πρόγραμμα όλων των παραστάσεων στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, οι οποίες ανέρχονται, συνολικά, σε εννέα, έχει ως εξής : Σάββατο 4 Μαρτίου , Κυριακή 5 Μαρτίου, Τετάρτη 8 Μαρτίου, Κυριακή 12/3, Τετάρτη 15/3, Κυριακή 19/3, Τετάρτη 22/3, Σάββατο 25/3 και Τετάρτη 29/3. Σημειωτέον ότι η έναρξη όλων των παραστάσεων είναι στις 8.00 μ.μ.

Η τιμή του εισιτηρίου παραμένει σταθερά, όπως όλα τα τελευταία αρκετά χρόνια, στα 7 Ευρώ (κανονικό) και στα 5 Ευρώ (μαθητικό-φοιτητικό), ενώ σημειώνεται ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, ανταποκρινόμενο στα επιτακτικά κελεύσματα των καιρών, αποφάσισε, και φέτος, η είσοδος να είναι ελεύθερη (δωρεάν) για όσους διαθέτουν κάρτα ανεργίας ή κάρτα Α.Μ.Ε.Α., όπως, εξάλλου, έχει καθιερώσει και τηρεί καθ΄όλα τα τελευταία έτη.

Να επισημανθεί, τέλος, ότι δε θα γίνεται κράτηση θέσεων και, ως εκ τούτου, οι θεατές καλούνται να προσέρχονται εγκαίρως, πριν από κάθε παράσταση, προκειμένου να βρίσκουν κενές θέσεις για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν .

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους Δραμινούς να παρακολουθήσουν το νέο θεατρικό ανέβασμα της Κεντρικής Σκηνής του Συλλόγου, με την υπόσχεση ότι θα απολαύσουν ένα πρωτότυπο θεατρικό κείμενο και μία ξεχωριστή παράσταση».  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *