Home > νέα > Θέματα Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας► Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση σχετικά με τον τρόπο που ρυθμίζονται και καταβάλλονται οι χορηγίες

Θέματα Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας► Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση σχετικά με τον τρόπο που ρυθμίζονται και καταβάλλονται οι χορηγίες

Θέματα Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατά πλειοψηφία η αύξηση τελών

για παιχνίδια από 500 € στα 1000 €

► Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση σχετικά με τον τρόπο που ρυθμίζονται και καταβάλλονται οι χορηγίες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΙΑΦΟΡΑ θέματα για την άμεση λειτουργία της Ονειρούπολης και το στήσιμό της, συζητήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Όπως ίσως διαπιστώνουν οι συνδημότες μας, αν και έχει οριστεί ότι η Ονειρούπολη θα ανοίξει τις πύλες της από 1 Δεκεμβρίου, παρ’ όλα αυτά μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν είχε ξεκινήσει καμιά απολύτως διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι δεν είχαν παρθεί οι επίσημες τελειωτικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο για την έναρξη των εργασιών.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ορίστηκε λοιπόν ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα αρχίσει να λειτουργεί πλέον από 5 Δεκεμβρίου και όπως ο νόμος ορίζει θα κρατήσει μέχρι και 20 ημέρες. Τυπικά τουλάχιστον αυτό ισχύει, αν και κάθε χρόνο όλα αυτά παρατείνονται για μερικές ημέρες ακόμα.

Τα δύο πρώτα θέματα που αφορούσαν στη λειτουργία Χριστουγεννιάτικης αγοράς και την χορήγηση άδειας εγκατάστασης προσωρινών λυόμενων ξύλινων κατασκευών για τις ανάγκες λειτουργίας Χριστουγεννιάτικης αγοράς στο πλαίσιο της Ονειρούπολης 2019-2020 ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ONEIROYPOLH SK 1

Όπως ομόφωνα ψηφίστηκε και το θέμα του επανακαθορισμού – προσαρμογής στο εκδηλωθέν ενδιαφέρον των ειδών πώλησης τεσσάρων κενών οικίσκων με κλήρωση δικαιούχων άδειας λειτουργίας οικίσκων για τη συμμετοχή τους στην Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Τα άλλα δύο θέματα, όπως η παραχώρηση χώρου για την εγκατάσταση ψυχαγωγικών παιχνιδιών στο χώρο της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και η έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την αναπροσαρμογή τέλους χρήσης για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Στην όλη συζήτηση που ξεκίνησε στις τρεις το μεσημέρι και τελείωσε περίπου στις έξι το απόγευμα, αν και υπήρξε ένα έντονο κλίμα και πολλές φορές με αντιπαραθέσεις, παρ’ όλα αυτά υπήρξαν συναινετικές διαδικασίες  κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης αυτή τη φορά, η οποία προκειμένου να μην υπάρξουν προσχώματα στην όλη διαδικασία, ψήφισε ομόφωνα σε κάποια ζητήματα.

Αρκετή συζήτηση έγινε επίσης για το ζήτημα των χορηγιών που προσφέρουν κάθε φορά οι επαγγελματίες με τα μεγάλα παιχνίδια, καθώς δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρο με ποιον τρόπο ορίζονται αυτές, πού κατατίθενται τα χρήματα και ποιες ακριβώς ανάγκες καλύπτουν οι κάθε είδους χορηγίες.

Για παράδειγμα, ακούστηκε χορηγία με ποσό 20.000 ευρώ από κάποιον επαγγελματία προς τη ΔΕΚΠΟΤΑ, και ότι τα χρήματα αυτά  καλύπτουν για παράδειγμα φωτισμό, ή ήχο, ή άλλες ανάγκες της Ονειρούπολης ή της ΔΕΚΠΟΤΑ γενικότερα. Η συμπολίτευση εξήγησε ότι για τα ποσά αυτά συντάσσεται ιδιωτικό συμφωνητικό από τη ΔΕΚΠΟΤΑ με τον επαγγελματία και τα χρήματα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία ως πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης ο οποίος απουσίαζε δικαιολογημένα στην Βουλγαρία και έτσι δεν υπήρχε η δυνατότητα περαιτέρω εξηγήσεων.

Για αδιαφάνεια χαρακτήρισε επίσης η αντιπολίτευση τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, για τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι επαγγελματίες για τα παιχνίδια κυρίως, ενώ δεν φαίνεται να υπήρχε μια συγκεκριμένη λίστα για το πόσοι είναι αυτοί και πώς επιλέχθηκαν, ενώ υπήρξε και μια συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας των παιχνιδιών, με την έννοια ότι αυτή δεν διασφαλίζεται από κάποια επιτροπή και με συγκεκριμένους ελέγχους.

Όσον αφορά την αναπροσαρμογή του τέλους για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια, οι μόνες αντιρρήσεις προήλθαν τελικά από την παράταξη της μείζονος «Πόλη+Ζωή», η οποία καταψήφισε την αύξηση από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ. Ενώ όπως τόνισε η παράταξη, οι επαγγελματίες έχουν ήδη συμφωνήσει με το Δήμο όσο ήταν 500 ευρώ και ξαφνικά αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το τέλος χρήσης