Home > Πρώτο Θέμα > Θεμέλια για την πανεπιστημιούπολη της Δράμας βάζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Μάρης

Θεμέλια για την πανεπιστημιούπολη της Δράμας βάζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Μάρης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Μάρης

Θεμέλια για την πανεπιστημιούπολη

της Δράμας βάζει το Δημοκρίτειο

Πανεπιστήμιο Θράκης

Φ. Μάρης: Το Καπνολογικό, ο χώρος που θα στεγάζει τα τμήματα του πανεπιστημίου και όλες τις άλλες υποδομές του

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ – και θα έλεγε κανείς καταλυτική – ήταν η παρουσία του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτη Μάρη, στην παρουσίαση της αναβάθμισης των δύο νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας, Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Αμπελουργίας – Οινολογίας.

Τόσο για τα ίδια τα Τμήματα, για την περαιτέρω εξέλιξή τους, αλλά και για τα σχέδια του Δημοκριτείου για την πανεπιστημιούπολη, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Μάρης, επισημαίνοντας ότι, ένας από τους στόχους είναι η ιδιαίτερη αναβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου, ώστε αυτό να αποτελέσει το νέο πανεπιστημιακό κέντρο της πόλης.

Με 8 μόνιμα μέλη ΔΕΠ στο Αμπελουργίας Οινολογίας

Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μάρης, «στόχος είναι να γίνει περισσότερο γνωστό, ποια είναι τα βήματα τα οποία ακολουθήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου τον Μάρτιο του 2024. Ολοκληρώσαμε το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών και τις πιστοποιήσεις που αφορούσαν τα προγράμματα σπουδών. Κάναμε μια σημαντική προσπάθεια σε ό,τι αφορά την κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Διαθέσαμε μόνιμες θέσεις».

Σημείωσε μάλιστα ο κ. Μάρης, ότι, «ήδη έχουμε διαθέσει τόσες θέσεις μόνιμου προσωπικού, ώστε το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας να φτάσει αρχές του επόμενου έτους στα 8 μέλη ΔΕΠ, για να μπορεί και ανεξάρτητο να είναι και να εκλέγει δική του διοίκηση εσωτερικά. Είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια».

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής

Σημείωσε ακόμα ο πρύτανης του Δ.Π.Θ.: «Παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε σε αυτό το σημείο. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γνωστό το Δημοκρίτειο και τα τμήματά του στη Δράμα και το ποια πραγματικά είναι τα πλεονεκτήματα του να έρθει κάποιος να σπουδάσει.

Για εμάς, ως Δημοκρίτειο, έχουμε δύο τμήματα, τα οποία είναι απόλυτα συνυφασμένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως είναι το φυσικό περιβάλλον σε ένα από τα μεγαλύτερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, αλλά και ο τομέας της οινολογίας, με ένα υποσύστημα επιχειρήσεων που έχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα, προϊόντα επωνυμίας προέλευσης και ένα σημαντικό αριθμό της τοπικής οικονομίας να λειτουργεί γύρω από αυτό.

Για εμάς είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν αυτά τα παραγωγικά κομμάτια της οικονομίας, έτσι ώστε να πετύχουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε και στα ακαδημαϊκά τμήματα».

Η πανεπιστημιούπολη της Δράμας

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μάρης, στη νέα προσπάθεια που κάνει το ΔΠΘ για τη Δράμα: «Τώρα ξεκινάμε. Ήδη έχουμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μας παραχωρηθεί στο σύνολό της η έκταση του Καπνολογικού, έτσι ώστε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι μελλοντικά ο χώρος αυτός, ο χώρος που θα στεγάζει τα τμήματα του πανεπιστημίου και όλες τις άλλες υποδομές του. Να είναι με δύο λόγια η πανεπιστημιούπολη της Δράμας. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα χρειαστεί η βοήθεια όλων σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα των ανθρώπων αυτών που στη Δράμα έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν και μέσω χορηγιών όλες τις σοβαρές προσπάθειες. Θα θέλαμε να είναι μαζί μας και είναι μια ανοιχτή δήλωση αυτή προς όλους».

Στο Δασικό χωριό της Ελατιάς

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Μάρης και στην αξιοποίηση του Δασικού χωριού στην Ελατιά, τονίζοντας: «Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη μελέτη για την αποκατάσταση, την πρώτη φάση του δασικού χωριού στην Ελατιά. Είναι μια μελέτη που θα μας οδηγήσει σε ένα έργο της τάξης του 1,7 εκ. ευρώ, το οποίο θα υποβάλλουμε στην ΟΧΕ Ορεινού Όγκου, και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τύχη, έτσι ώστε να μπορέσουμε τη συγκεκριμένη υποδομή να την ανακαινίσουμε. Όχι απλά να φιλοξενεί τις δράσεις του πανεπιστημίου, αλλά να γίνει ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό κέντρο, που να φιλοξενεί και άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, ερευνητές, αλλά ακόμη και πολίτες οι οποίοι θέλουν να επισκέπτονται την περιοχή αυτή με ένα πλαίσιο το οποίο θα εκπονήσει το πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια Υπουργεία».

Όπως εξήγησε μάλιστα ο ίδιος, «η προσπάθεια είναι συντονισμένη. Είναι δύσκολη, το γνωρίζουμε. Είναι σε μια εποχή που η υπογεννητικότητα, αλλά και η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, θα δημιουργήσει πιέσεις τα επόμενα χρόνια, αλλά πιστεύουμε ότι με προγραμματισμό και με τη βοήθεια όλων, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ουσιαστικά βήματα και να πετύχουμε για την περιοχή, αλλά και για το πανεπιστήμιο, στόχους οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν ακατόρθωτοι. Θα είναι μια προσπάθεια που θα διαρκέσει. Θα επιμείνουμε και πιστεύω ότι με τη βοήθεια των συναδέλφων πρώτα από όλα, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, θα πετύχουμε για το καλό όλων».