Home > νέα > Θερινές λογοτεχνικές βραδιές του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας Η νουβέλα «Φιλελλήνων» της Βίκυς Τσελεπίδου και το μυθιστόρημα «Τυχερό» του Κώστα Καβανόζη

Θερινές λογοτεχνικές βραδιές του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας Η νουβέλα «Φιλελλήνων» της Βίκυς Τσελεπίδου και το μυθιστόρημα «Τυχερό» του Κώστα Καβανόζη

 

Θερινές λογοτεχνικές βραδιές του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

Η νουβέλα «Φιλελλήνων» της Βίκυς

Τσελεπίδου και το μυθιστόρημα

«Τυχερό» του Κώστα Καβανόζη

 

της Πολύνας Γ.Μπανά

Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου

Όπως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας διοργάνωσε και διεξήγαγε, για πρώτη φορά, πέρσι το καλοκαίρι, ένα κύκλο θερινών λογοτεχνικών βραδιών, στον εξωτερικό χώρο του καφέ «Παλιό Ρολόϊ».

Οι θερινές αυτές λογοτεχνικές βραδιές σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, η οποία οφειλόταν αφενός στη θερμή υποδοχή τους από τα μέλη και, εν γένει, τους φίλους του Συλλόγου καθώς και στην αθρόα προσέλευση και τη ζωντανή συμμετοχή τους σε αυτές – και – αφετέρου στο ουσιαστικό ενδιαφέρον που οι βραδιές αυτές είχαν χάρη στην παρουσίαση, στα πλαίσιά τους, του λογοτεχνικού -τόσο πεζογραφικού όσο και ποιητικού- έργου δραμινών και μη δημιουργών, οι οποίοι είτε ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι στα νεοελληνικά γράμματα είτε έρχονταν για πρώτη φορά στη Δράμα με τη λογοτεχνική τους ιδιότητα (και τα δύο ως άνω γεγονότα, ας σημειωθεί το αυτονόητο, προκαλούν στους φίλους της λογοτεχνίας ένα εξ ορισμού αυξημένο, και δικαιολογημένα,  ενδιαφέρον).

Για τους λόγους αυτούς, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας αποφάσισε να επαναλάβει, και φέτος το καλοκαίρι, τον εν λόγω κύκλο λογοτεχνικών βραδιών, καθιερώνοντάς τον, μάλιστα, ως μία σταθερή πλέον  δραστηριοποίηση του Συλλόγου κατά τους θερινούς μήνες, οι οποίοι, μέχρι πρότινος, παρέμεναν αναξιοποίητοι στο όνομα «της καλοκαιρινής ραστώνης».

Ο φετινός κύκλος θερινών λογοτεχνικών βραδιών εγκαινιάζεται, την Τετάρτη, 26 Ιουνίου και ώρα 19.30, στον εξωτερικό χώρο του καφέ «Παλιό Ρολόι», με μία «διπλή» παρουσίαση, την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της Βίκυς Τσελεπίδου, της νουβέλας με τίτλο «Φιλελλήνων», η οποία κυκλοφόρησε το έτος 2018 από τις εκδόσεις Νεφέλη από κοινού με το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα Κώστα Καβανόζη με τίτλο «Τυχερό», το οποίο κυκλοφόρησε το έτος 2017 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Σημειωτέον ότι η πρώτη γνωριμία και επαφή με το Δραμινό κοινό των δύο φιλοξενούμενων συγγραφέων, της Βίκυς Τσελεπίδου και του Κώστα Καβανόζη, οι οποίοι ζουν, δραστηριοποιούνται και δημιουργούν στην Ξάνθη και έλκουν, μάλιστα, καταγωγή η μεν πρώτη από τη Δράμα, ο δε δεύτερος από την Κομοτηνή, ήταν μόλις δυόμισι μήνες νωρίτερα και, συγκεκριμένα, την 7η Απριλίου του τρέχοντος έτους, οπότε διεξήχθη, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η μεγαλύτερη, από πλευράς συμμετοχής λογοτεχνών, λογοτεχνική εκδήλωση που έχει λάβει μέχρι σήμερα χώρα στη Δράμα, η «2η Συνάντηση Λογοτεχνικών Αναγνώσεων» την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας και στην οποία οι ως άνω δύο συγγραφείς περιλαμβάνονταν μεταξύ των 21 συνολικώς συμμετεχόντων λογοτεχνών, προερχομένων όλων από μία μεγάλη σειρά επαρχιακών πόλεων της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας.

Καταλήγοντας, εξυπακούεται ότι ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, έχοντας, ως γνωστόν, ως μία από τις πλέον βασικές προτεραιότητές του να συστήνει, στους Δραμινούς, σύγχρονους έλληνες λογοτέχνες των οποίων το έργο συντελεί καθοριστικά στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση της νεοελληνικής λογοτεχνικής πραγματικότητας και δεν έχει τύχει, μέχρι σήμερα, παρουσιάσεως στην πόλη μας, προσκαλεί όλους τους Δραμινούς συμπολίτες μας να παρευρεθούν στην κοινή παρουσίαση της νουβέλας «Φιλελλήνων» της Βίκυς Τσελεπίδου και του μυθιστορήματος «Τυχερό» του Κώστα Καβανόζη, από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι, όπως ήδη ανέφερα, έρχονται για πρώτη φορά στην πόλη μας στα πλαίσια μίας λογοτεχνικής εκδήλωσης αφιερωμένης αποκλειστικά στο έργο τους, προκειμένου αυτοί να αδράξουν της ευκαιρίας να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τους δύο φιλοξενούμενους συγγραφείς, Βίκυ Τσελεπίδου και Κώστα Καβανόζη, των οποίων το έργο, θα ήθελα να επισημάνω, ξεχώρισε από την αρχή και εξακολουθεί πάντα να ξεχωρίζει στα νεοελληνικά λογοτεχνικά πράγματα -και- προκειμένου αυτοί να απολαύσουν, συγχρόνως, μία ακόμη ατμοσφαιρική, καλοκαιρινή λογοτεχνική βραδιά, μέσα στο πράσινο και δίπλα στα βυζαντινά τείχη της πόλης.

 

Βιογραφικό του Κώστα Καβανόζη

Ο Κώστας Καβανόζης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1967. Είναι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής, αντικείμενο το οποίο έχει διδάξει στο ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σε ποικίλα σεμινάρια. Κυκλοφορούν τα βιβλία του Τυχερό (μυθιστόρημα, Πατάκης 2017, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), Το χαρτόκουτο (μυθιστόρημα, Πατάκης 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια (διηγήματα, Πατάκης, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος Διαβάζω), Του κόσμου ετούτου (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009) και Χοιρινό με λάχανο (νουβέλες, Κέδρος, 2004). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, δημοσιεύονται κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα αλβανικά, τα γαλλικά και τα ουγγρικά. Το 2012 τιμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) με υποτροφία συγγραφής. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

 

Βιογραφικό της Βίκυς Τσελεπίδου

Η Βίκυ Τσελεπίδου, με καταγωγή από την Δράμα, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975 και μεγάλωσε στην Ξάνθη, όπου και ζει. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Επικοινωνία στο London Guildhall University και Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει εκδώσει την συλλογή διηγημάτων Ελενίτ (Νεφέλη, 2014) η οποία συμπεριλήφθηκε στην βραχεία λίστα πρωτοεμφανιζόμενων πεζογράφων του περιοδικού «Αναγνώστης», καθώς και στην βραχεία λίστα νέων λογοτεχνών του περιοδικού «Κλεψύδρα», το μυθιστόρημα Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι; (Νεφέλη, 2017) το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο του ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών και τη νουβέλα Φιλελλήνων (Νεφέλη, 2018) η οποία επίσης συμπεριλήφθηκε στην βραχεία λίστα του περιοδικού «Αναγνώστης». Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια σε εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.