Home > νέα > Τη δημιουργία υποομάδων με θεματικές ενότητες αποφάσισε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας

Τη δημιουργία υποομάδων με θεματικές ενότητες αποφάσισε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας

Από τη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Μαρτίου

Τη δημιουργία υποομάδων με θεματικές

ενότητες αποφάσισε η Επιτροπή

Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας

Υπογράφηκαν τα τρία πρώτα Συνεργατικά Σχέδια από τα πέντε μέσω LEADER

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ περασμένη Τρίτη 15 Μαρτίου, συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Για τις εργασίες τις Επιτροπής είχαμε αναφερθεί και στο χθεσινό μας φύλλο με σχετικό ρεπορτάζ.

Από τις εργασίες της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, δημιουργήθηκαν τελικά τέσσερις υποομάδες, με θεματικές ενότητες όπως:

– Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας με στελέχη τους που ασχολούνται με θέματα τουρισμού κυρίως.

– Φυσικό Περιβάλλον, στην οποία συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης, το ΔΙΠΑΕ με το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, η Έδρα UNESCO, η Διεύθυνση Δασών.

– Στον τομέα του Πολιτισμού, συμμετέχει αρχικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, ο νεοσύστατος φορέας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και άλλοι.

– Στον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, συμμετέχει το Επιμελητήριο Δράμας, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως από την Ένωση Οινοπαραγωγών, Ένωση Ξενοδόχων και άλλοι.

Όμως μας εξηγεί ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας που έχει τη γενική εποπτεία, κ. Μ. Χατζόπουλος, οι υποομάδες αυτές, θα επεξεργάζονται και θα εισηγούνται θέματα της αρμοδιότητάς τους στην Επιτροπή, η οποία θα το βλέπει σφαιρικά και ανάλογα θα προχωράει την πρόταση.

Σημαντικό είναι επίσης ότι, αυτοί που βρίσκονται στις υποομάδες εργασίες, είναι επίσης και άτομα που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες των Δήμων ή της Περιφέρειας και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν προτάσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν μια πρόταση μπορεί να προχωρήσει, τότε θα προχωρήσει και να μην γίνεται δουλειά η οποία στο τέλος θα μπορούσε να κοπεί από κάποια υπηρεσία.

Συνεργατικά σχέδια

Επίσης, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, έγινε και η έναρξη των τριών από τα πέντε Συνεργατικά Σχέδια του LEADER, τα οποία επίσης έχουν σχέση με τον Τουρισμό μέχρι ένα βαθμό.

Πρόκειται για τη συνεργασία των πέντε Δήμων της Π.Ε. Δράμας, μαζί με ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και φορείς της περιοχής.

Το ένα σκέλος έχει να κάνει με στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο της ΠΕ Δράμας, όπως η Ένωση Ξενοδόχων με τους Δήμους  και το δεύτερο συνεργατικό έχει να κάνει με επαγγελματίες του τουρισμού και εστιάζεται στην γαστρονομία – κρασί.

Επομένως το ένα έχει τον στρατηγικό σχεδιασμό για το τι θα κάνουμε γενικώς στη Δράμα με την άμεση συνεργασία – εποπτεία – συντονισμό της Τουριστικής Επιτροπής, γιατί με τα χρήματα που υπάρχουν εκεί θα μπορεί μισθωθεί ένας ειδικός αναλυτής για να κάνει την ανάλυση και το σχεδιασμό. Και αυτές οι μελέτες έχουν βάθος ενός χρόνου περίπου.

Τα οικονομικά στοιχεία των τριών πρώτων Συνεργατικών Σχεδίων αφορούν:

  1. Τουριστική Ανάπτυξη Νομού Δράμας 2023, με σύνολο προϋπολογισμού 165.000 ευρώ, ιδιωτική συμμετοχή 57.750 ευρώ και δημόσια δαπάνη 107.250 ευρώ.

Στην ομάδα αυτή μετέχουν η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας με τους Δήμους Δράμας, Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης.

  1. Συνεργασία φορέων με σκοπό της ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητα και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης με προϋπολογισμό 136.009 ευρώ, εκ των οποίων ιδιωτική συμμετοχή 47.600 ευρώ και δημόσια δαπάνη 88.400 ευρώ. Στο σχήμα αυτό συμμετέχουν: Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, η Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας, Κατσιγιάννη Μαρί, Κληρονόμοι Βασίλειου Παπαδόπουλου ΟΕ και LAPTI Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
  2. Δημιουργία Τοπικού Δικτύου Via Egnatia και βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των επιχειρήσεων Ν. Δράμας του Πάρκου Φιλίππων. Συνολικός προϋπολογισμός 88.400 ευρώ, με ιδιωτική συμμετοχή 30.940 ευρώ και δημόσια δαπάνη 57.460. Στο σχήμα αυτό συμμετέχουν: Η Επιστημονική Ομάδα Οψόμεθα Εις Φιλίππους, Ηλιοδώρα ΚΟΙΣ.Σ.ΕΠ., Αλληλέγγυα Συμμετοχική Δράση, ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου, Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων.