Home > Πρώτο Θέμα > Τι επιδιώκουν τα κόμματα στη Δράμα την Κυριακή των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Τι επιδιώκουν τα κόμματα στη Δράμα την Κυριακή των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Στην τελική ευθεία 4 μέρες πριν τις εκλογές

Τι επιδιώκουν τα κόμματα

στη Δράμα την Κυριακή

των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Έντονη κινητικότητα με επισκέψεις πολιτικών χθες στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χαρακτηριστική είναι η κινητικότητα των μεγάλων κομμάτων στη Δράμα, την τελευταία εβδομάδα πριν από την Κυριακή των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιμένει να πάρει την αυτοδυναμία με όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό εδρών και για το λόγο αυτό κατά τη δεύτερη προεκλογική περιοδεία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη Δράμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η έλευσή του στην πόλη μας, καθώς μίλησε σε πλήθος κόσμου στην οδό Γ. Ζερβού.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τη Νέα Δημοκρατία στη Δράμα, καθώς πλέον το απόγευμα της Τρίτης 20 Ιουνίου, βρέθηκε στη Δράμα και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος συνομίλησε με τον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα λέγονται, η Ν.Δ. κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια στη Δράμα, να πετύχει υψηλότερο ποσοστό αρχικά, αλλά ακόμα να μπορέσει να κατακτήσει μια δεύτερη βουλευτή έδρα.

Φυσικά, στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Δράμα, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει τα ποσοστά του. Είναι αλήθεια ότι, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα υπέστησαν ένα αρχικό σοκ με την μεγάλη μείωση των ποσοστών τους από το 2019, παρ’ όλα αυτά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, μπόρεσε και εξελέγη βουλευτής ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα είναι ιδιαίτερα έντονος και αυτός, καθώς κάνει προσπάθεια να κρατήσει τα ποσοστά του ή και να τα αυξήσεις. Αν διαφορετικά υποστεί νέα μείωση και αναλόγως του ποσοστό του, θα μπορούσε να χάσει την έδρα του στη Δράμα και αυτή να την πάρει πιθανότατα η Νέα Δημοκρατία με τον κ. Μπλούχο στη δεύτερη θέση.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη φορά οι βουλευτές εκλέγονται με λίστες.

Για το λόγο αυτό βρέθηκε χθες στη Δράμα και μίλησε σε ψηφοφόρους του κόμματος, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιαννούλης.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Δράμα και αυτό κάνει έναν μεγάλο αγώνα, καθώς πλέον όλα παίζονται. Όπως είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη, «το πρωί της Κυριακής οι κάλπες θα είναι άδειες». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα παίζονται και δεν είναι καθόλου … επιστημονική φαντασία, αν σκεφτεί κανείς ότι τα ποσοστά μπορεί να αλλάξουν. Στο πλαίσιο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους πάντως, το απόγευμα της Τρίτης χθες, βρέθηκε στη Δράμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Χρηστίδης ο οποίος σε ψηφοφόρους του κόμματος.

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, όλα παίζονται. Και ίσως και εδώ να υπάρχει μια αγχωτική κατάσταση, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Δράμα, με την πιθανότητα να βλέπει την έδρα του να κινδυνεύει!

 

Όλα έτοιμα για τις εκλογές στη Δράμα

Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα και στη Δράμα για τις εκλογές. Ήδη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν σωστά τις διαδικασίες και να παραδοθούν τα ψηφοδέλτια στους Δήμους και τα εκλογικά τμήματα.

Συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας είναι εγγεγραμμένοι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων άνδρες είναι οι 4.763.264 και γυναίκες οι 5.050.331. Αυτοί θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 21.634 εκλογικά τμήματα που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα. Από αυτά τα 21.163 είναι τα βασικά εκλογικά τμήματα, τα 335 τα αμιγή για τους ετεροδημότες, τα 101 τα μεικτά ετεροδημοτών και 35 που συστάθηκαν στις φυλακές.

Στη Δράμα θα λειτουργήσουν συνολικά 239 εκλογικά τμήματα συν 1 ετεροδημοτών, ενώ οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στους 114.184 ψηφοφόρους. Από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είδαμε ότι στο Νομό υπήρχε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής στο 50%.

Ιδιαίτερες αλλαγές ως προς τα εκλογικά τμήματα στα οποία ψηφίσαμε στις 21 Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξουν, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα ιδιαίτερο. Όσοι πάντως επιθυμούν να διαβεβαιώσουν που ψηφίζου, μπορεί να ενημερωθούν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) «Μάθε πού Ψηφίζεις».

 

Οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες 146.000 πολίτες, των οποίων οι σχετικές αιτήσεις είχαν διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, αντί για τα τέλη Φεβρουαρίου που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτό το δίμηνο εγγράφηκαν στους σχετικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 30.000 πολίτες με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν επιπλέον 103 εκλογικά τμήματα.

 

Διαφορετικά ψηφοδέλτια

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τα ψηφοδέλτια δεν θα είναι τα ίδια με αυτά του Μαΐου, καθώς επειδή αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, τα ονόματα των βουλευτών δεν θα είναι με αλφαβητική σειρά, αφού εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται να βάζουμε σταυρό προτίμησης – άλλωστε στα παραβάν δεν θα υπάρχουν στυλό.

Εκτός από τα ψηφοδέλτια, οι εκλογές της επόμενης Κυριακής διαφοροποιούνται και στο εκλογικό σύστημα, καθώς αντί της απλής αναλογικής του Μαΐου, θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική που δίνει στο πρώτο κόμμα κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες.

 

Οι Έλληνες του εξωτερικού

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο 24 Ιουνίου, θα ψηφίσουν και πάλι οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Έως την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών εφοδίασε με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων Επικρατείας τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές σε 35 χώρες της υφηλίου, προκειμένου αυτές να τα διανείμουν στα 102 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.

Σε αυτά μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν 25.610 εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, δηλαδή 2.755 περισσότεροι σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικά τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων και συγκεκριμένα σε Λονδίνο (4.414), Βρυξέλλες (1.716), Άμστερνταμ (1.055), Βέρνη (1.008), Λευκωσία (893), Παρίσι (836), Βερολίνο (810), Μόναχο (731), Χάγη (715) και Λουξεμβούργο (665).