Home > Πρώτο Θέμα > Τι ισχύει και πώς αντιμετωπίζεται στη Δράμα Από 1ης Ιουλίου το νέο διευρυμένο ωράριο φαρμακείων και στη Δράμα

Τι ισχύει και πώς αντιμετωπίζεται στη Δράμα Από 1ης Ιουλίου το νέο διευρυμένο ωράριο φαρμακείων και στη Δράμα

Τι ισχύει και πώς αντιμετωπίζεται στη Δράμα

Από 1ης Ιουλίου το νέο διευρυμένο

ωράριο φαρμακείων και στη Δράμα

Πρόεδρος Φαρμακοποιών Δράμας: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη πόλη μας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ και εφαρμόζεται ήδη από την 1η Ιουλίου 2018, το νέο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων σε όλη τη  χώρα, όπως και στη Δράμα. Ήδη, στις βιτρίνες όλων των φαρμακείων, έχει αναρτηθεί μεταξύ των πινάκων των διημερευόντων και των διανυκτερευόντων φαρμακείων και πίνακας εκείνων που έχουν δηλώσει ότι θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Αν και στις μικρές πόλεις όπως η Δράμα, αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα,  Θεσσαλονίκη και άλλες, τα προβλήματα είναι ήδη εμφανή, καθώς οι περισσότεροι δήλωσαν διευρυμένο ωράριο σε μια προσπάθεια να αποτύχει το σύστημα.  Το ίδιο ισχύει και σε άλλες πόλεις, όπου το σύνολο των φαρμακείων που δηλώνει διευρυμένο ωράριο, είναι ίσο με το σύνολο των φαρμακείων της πόλης, επί της ουσίας όμως είναι λιγότεροι εκείνοι που τελικά λειτουργούν πέρα του υποχρεωτικού 40ωρου.

«Αυτό συμβαίνει κυρίως, επειδή, ο νόμος είναι ελαστικός και δίνει το δικαίωμα στο φαρμακείο να μην ανοίγει, ασχέτως αν έχει δηλώσει διευρυμένο ωράριο», επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Δημήτρης Ράγιας.

Τι συμβαίνει όμως με το νέο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων στην πόλη της Δράμας και πώς λειτουργεί μέχρι σήμερα, τόσο για τους ίδιους τους επαγγελματίες όσο και για το κοινό;

Ο νόμος 4512/2018

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ράγιας, εξηγεί ότι το νέο ωράριο των φαρμακείων έχει ξεκινήσει από 1ης Ιουλίου σε όλη τη χώρα και προβλέπεται από το νόμο 4512/2018. «Με βάση αυτό το νόμο, οι κατά τόπους Περιφέρειες, μετά από πρόταση των Φαρμακευτικών Συλλόγων, εξέδωσαν διοικητικές πράξεις με τις οποίες καθιέρωσαν ένα επίσημο ωράριο φαρμακείων ανά περιοχή. Αυτό έγινε και στη Δράμα, όπου θεσπίστηκε πλέον ένα ωράριο τουλάχιστον 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως. Αυτό το επίσημο και εγκεκριμένο ωράριο από την Περιφέρεια, είναι το υποχρεωτικό που πρέπει να τηρούμε όλα τα φαρμακεία απαρέγκλιτα».

Ragias_Dimitrios

Ο κ. Δημήτρης Ράγιας.

Το διευρυμένο ωράριο

Τι είναι όμως τελικά το περίφημο διευρυμένο ωράριο; Ο νόμος, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργεί ένα φαρμακείο περισσότερες ώρες πέραν του 40ωρου την εβδομάδα, προβλέπει το διευρυμένο ωράριο, το οποίο πρέπει να καθορίζεται επίσημα μέσω διοικητικής πράξης από την Περιφέρεια, από την Π.Ε. Δράμας δηλαδή και αυτό.

Όπως εξηγεί αναλυτικά ο κ. Ράγιας, «ο νόμος δίνει την ευχέρεια σε όποιο φαρμακείο θέλει, να κάνει μια δήλωση στην Περιφέρεια ανά δίμηνό, όπου θα μπορεί να δηλώνει επιπλέον ώρες πέρα του επίσημη εγκεκριμένου ωραρίου. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι συγκεντρώνουν όλες αυτές τις δηλώσεις υπέρβασης ωραρίου και πέρα από τον πίνακα διημερευόντων και διανυκτερευόντων που έχουμε αναρτημένο στα φαρμακεία μας, καταρτίζουν και ένα δεύτερο πίνακα, όπου φαίνονται όλα τα φαρμακεία με το διευρυμένο ωράριο. Και αυτός ο πίνακας πρέπει να αναρτάται στη βιτρίνα των καταστημάτων».

Μπορεί όμως το φαρμακείο να έχει εναλλακτική λύση σ’ αυτό; «Ναι, μπορεί», μας απαντά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Ράγιας και τονίζει: «Μπορεί ένας φαρμακοποιός να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να λειτουργεί το φαρμακείο του με το διευρυμένο ωράριο για περισσότερες ώρες, αλλά μπορεί αν θέλει να μην ανοίξει, ή να ανοίγει όποτε θέλει αυτούς τους δύο μήνες. Έχει αυτό το δικαίωμα. Σου δίνει μεν τη δυνατότητα ο νόμος να λειτουργήσεις επιπλέον ώρες πέρα των επίσημων 40 ωρών την εβδομάδα, αλλά αν θέλεις το τηρείς ή όχι».

 

Αντιδράσεις στη Δράμα

Στην ερώτηση αν στη Δράμα έχουν υπάρξει αντιδράσεις, ο κ. Ράγιας δηλώνει ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερες αντιδράσεις. Είναι απλά λίγο μπερδεμένο στην αρχή, μέχρι να ξεκαθαρίσει στο μυαλό των συναδέλφων και του κόσμου και υπάρχει μια μικρή σύγχυση. Πιστεύω ότι στην πορεία θα είναι περισσότερο ομαλά τα πράγματα.

Το θέμα με τις αντιδράσεις που υπήρξε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης κυρίως, είναι ότι εκεί έχουν δηλώσει πάνω από 1.500 φαρμακεία ότι θα λειτουργούν με διευρυμένο, και είναι λίγο δύσκολο να υπάρξει ένας τέτοιος κατάλογος αναρτημένος στις βιτρίνες των φαρμακείων».

Στην ερώτηση για το πόσα φαρμακεία λειτουργούν στη Δράμα, ο κ. Ράγιας διευκρινίζει ότι στην πόλη της Δράμας στη Δράμα λειτουργούν περίπου 50 φαρμακεία, από τα οποία τα μισά έχουν δηλώσει ότι θέλουν να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο για Ιούλιο και Αύγουστο.

Όπως εξηγεί μάλιστα, «μέχρι σήμερα το ωράριο λειτουργίας ήταν λίγο – πολύ ανεξέλεγκτο. Ο καθένας μπορούσε να ανοίξει όσες ώρες ήθελε την εβδομάδα. Τώρα όμως, για να μπορεί ένα φαρμακείο να ανοίγει πέρα του 40ωρου ανά εβδομάδα, θα πρέπει να το έχει δηλώσει στην Περιφέρεια και να εκδοθεί διοικητική πράξη γι’ αυτό ανά δίμηνο».

Όπως σημειώνει επίσης, «οι περισσότεροι που δήλωσαν συμμετοχή στο διευρυμένο ωράριο, έχουν δηλώσει ότι θα ανοίγουν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και λιγότεροι τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης».