Home > νέα > Τί μέλλει γενέσθαι με τις παιδικές χαρές στον Δημοτικό Κήπο και στην περιοχή της ανάπλασης (;) Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδη στον «Π.Τ.»

Τί μέλλει γενέσθαι με τις παιδικές χαρές στον Δημοτικό Κήπο και στην περιοχή της ανάπλασης (;) Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδη στον «Π.Τ.»

Τί μέλλει γενέσθαι με τις παιδικές

χαρές στον Δημοτικό Κήπο και

στην περιοχή της ανάπλασης (;)

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδη στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι, τα παράπονα του κόσμου δεν έχουν τελειωμό, όσον αφορά το ζήτημα δύο πολύ συγκεκριμένων παιδικών χαρών.

Η μία είναι αυτή που ξεκίνησε κάποτε να κατασκευάζεται στο Δημοτικό Κήπο της πόλης μας, αλλά εδώ και δέκα μήνες περίπου έχουν σταματήσει οι εργασίες της και η άλλη είναι αυτή στην περιοχή της ανάπλασης,  η οποία παραμένει κλειστή εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον και περισσότερο.

Η παιδική της ανάπλασης

Η παιδική χαρά στην περιοχή της ανάπλασης και ανάμεσα στις οδούς Διοικητηρίου και Χελμού, αντιμετωπίζει προβλήματα στο δάπεδό της. Για το λόγο αυτό η παιδική χαρά στην ανάπλαση παραμένει κλειδωμένη.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος αφήνει τα παιδιά του να πηδούν από τα κάγκελα ή τα βάζουν οι ίδιοι μέσα, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να υπάρξει πιθανό ατύχημα και τότε δεν  θα ξέρουμε ποιος θα φέρει την ευθύνη για όλο αυτό. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, σε καμιά πλευρά δεν υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα, η οποία να διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους η παιδική χαρά είναι κλειστή και τι προβλήματα υπάρχουν, ή τουλάχιστον να προειδοποιεί το κοινό γιατί είναι κλειστή και απαγορεύεται η είσοδος.

Πέρα απ’ αυτό, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, σημειώνει ότι  «για την παιδική χαρά στην ανάπλαση, έχει ήδη γίνει προμήθεια, ώστε πάνω από το υπάρχον υλικό, να πληρωθούν τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια και στη συνέχεια να τοποθετηθεί ένας πλαστικός χλοοτάπητας».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σαλπιγκτίδης, σήμερα θα υπογραφεί η σύμβαση από το Δήμο και τις επόμενες μέρες από τον ανάδοχο. Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια άλλα καθυστέρηση, στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, θα μπορέσει να δουλέψει.

Η παιδική χαρά του κήπου

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα γεννιέται από την κατασκευή της παιδικής χαράς του δημοτικού κήπο, το μέλλον της οποίας προς το παρόν είναι άγνωστο.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα έργο που είχε σχεδιαστεί παλαιότερα από το νυν δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο όταν ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, παρ’ όλα αυτά έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί.

Όταν άρχισε να κατασκευάζεται, συνέπεσε και η μελέτη για το δεύτερο έργο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης, η οποία προβλέπει την πλήρη αλλαγή της πλατείας Ελευθερίας, μέρος της οδού Εθνικής Αμύνης και του δημοτικού κήπου. Πράγμα που σημαίνει ότι, όταν αρχίσει η υλοποίηση του δεύτερου ΒΑΑ, η παιδική χαρά του κήπου θα πρέπει να ξηλωθεί και να μεταφερθεί κάπου αλλού. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει 3 ή 5 χρόνια από τώρα.

Το έργο της παιδικής χαράς του κήπου, είχε ξεκινήσει από τα μέσα του 2023, παρ’ όλα αυτά κάποια στιγμή πριν από το Νοέμβριο είχε σταματήσει, καθώς ο ανάδοχος δεν είχε πληρωθεί κάποια ποσά από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί μέρος του έργου.

Πέσαμε στις εκλογές, ο προϋπολογισμός από το Δήμο δεν υπήρχε μέχρι τέλος του 2023, ο οποίος πέρασε τελικά λίγο πριν από το Πάσχα και όλα πήγαν πίσω.

Ρωτώντας τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδη τι γίνεται με το έργο αυτό, μας εξηγεί ότι «ο λογαριασμός έχει ήδη αποσταλεί από το Δήμο Δράμας προς το Πράσινο Ταμείο ώστε να πληρώσει τον ανάδοχο εργολάβο. Η διαδικασία αυτή έχει γίνει σε λιγότερο από δύο μήνες πριν και είναι μέσα στα χρονικά όρια που έχει το δικαίωμα το Πράσινο Ταμείο να πληρώσει».

Αυτό που τονίζει ο ίδιος, είναι ότι, «μόλις πληρωθούν οι εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τότε ο ανάδοχος εργολάβος είναι υποχρεωμένος να επανέλθει στο εργοτάξιο και να συνεχίσει τις εργασίες».

Επισημαίνει όμως και ένα πρόβλημα, ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά περιλαμβάνει ένα χυτό δάπεδο, το οποίο θα πρέπει να επιστρωθεί όσο ο καιρός είναι ζεστός. «Αυτές οι εργασίες μπορούν να γίνουν μόνο καλοκαίρι. Και αν πάμε στον Σεπτέμβριο, θα είναι πολύ δύσκολο να στρωθεί αυτό το δάπεδο».

Αν και εδώ δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, τότε οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.