Home > Νέα > Με τη συμμετοχή των Δήμων Δοξάτου και Παρανεστίου-Ο διαγωνισμός «ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ» της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Με τη συμμετοχή των Δήμων Δοξάτου και Παρανεστίου-Ο διαγωνισμός «ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ» της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Ο διαγωνισμός «ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ»

της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Με τη συμμετοχή των Δήμων Δοξάτου και Παρανεστίου

 

Σε έναν ενδιαφέρον διαγωνισμό συμμετέχουν οι δήμοι Δοξάτου και Παρανεστίου, μεταξύ αρκετών δήμων και περιφερειών ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για διαγωνισμό που διοργανώνει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων που «κρύβει» ο κάθε τόπος.

Στόχος των δημιουργών, είναι να προβάλλει πειστικότερα, καλύτερα και εντυπωσιακότερα τον τόπο του όπου θα κληθεί να δημιουργήσει, δηλαδή να γράψει το πλήρες σενάριο και να σκηνοθετήσει ένα promo (διαφημιστικό 3΄λεπτης διάρκειας) σε παραγωγή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, με τίτλο «ΤΟΠΟΛΑΤΡΕΙΑ» ώστε να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα του τόπου και η μεγάλη αγάπη για αυτόν.

Στόχος των δημιουργών είναι να κινήσουν το ενδιαφέρον τόσο των συμπατριωτών τους, όσο και των αλλοδαπών ώστε να επισκεφθούν τον τόπο τους ή να θελήσουν να μάθουν την ιστορία του.

Θέματα πρωτότυπα, ιδιαίτερα, που θα παρουσιάσουν οι δημιουργοί ως ιστορία (από 1 έως 3 σελίδες το πολύ) και θα συνοδεύσουν με τρεις, το πολύ, όμορφες και ξεχωριστές φωτογραφίες του τόπου τους (της προσωπικότητας ή της ιστορίας) τον οποίον και θα αναφέρουν, καθώς επίσης και την χρονολογία λήψης των φωτογραφιών, εάν δεν είναι σύγχρονες.

Οι φωτογραφίες, μπορεί να είναι του τόπου γέννησης των δημιουργών αλλά και των παιδικών ή εφηβικών τους χρόνων, του τόπου όπου ζουν σήμερα και έχουν δημιουργήσει την οικογένειά τους, ακόμα και του τόπου των προγόνων τους.

Η πρότασή των δημιουργών, θα εξετασθεί από διαφορετικές επιτροπές, και εξ αυτών μία επιτροπή θα κρίνει την ιστορία τους και μια άλλη θα κρίνει το περιεχόμενο των φωτογραφιών τους (προσοχή στην εικαστική και αισθητική προσέγγιση, θα επηρεάσει τις αποφάσεις).

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, των περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος και των Δήμων Αγιάς, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αγράφων, Αγρινίου, Αθηναίων, Αιγιαλείας, Αίγινας, Ακτίου-Βόνιτσας, Αλεξανδρούπολης, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αμφιλοχίας, Αμφίπολης, Ανατολικής Σάμου, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανωγείων, Αριστοτέλη, Αρταίων, Αστυπάλαιας, Βεροίας, Βισαλτίας, Βύρωνος, Γαύδου, Γορτυνας, Γρεβενών, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Δίου-Ολύμπου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας, Δοξάτου, Δυτικής Λέσβου, Έδεσσας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Εορδαίας, Ζακύνθου, Ζαχάρως, Ζωγράφου, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείας, Ηρακλείου, Θερμού, Θεσσαλονίκης, Ιθάκης, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καβάλας, Καισαριανής, Καλαμαριάς, Καμένων Βούρλων, Καρπενησίου, Κασσάνδρας, Κατερίνης, Κέας, Κηφισιάς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κύμης-Αλιβερίου, Κω, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Λήμνου, Λίμνης Πλαστήρα, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Μαραθώνος, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου-Ταύρου, Ορεστιάδας, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου-Χολαργού, Παρανεστίου, Πατρέων, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πύργου, Ρεθύμνης, Σητείας, Σκιάθου, Τεμπών, Τήνου, Φλώρινας, Χαιδαρίου, Χαλκιδέων, Χανίων, Ωρωπού.

Τρόποι προσέγγισης

Ο ίδιος ο τόπος, δηλαδή οι φυσικές ομορφιές του, τα μνημεία του, τα λαογραφικά του στοιχεία, οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον ενός απλού ανθρώπου και θα τον παρακινούσε να επιλέξει τον τόπο αυτό για τόπο διακοπών ή έστω για μια απλή εκδρομή.

Κάποια προσωπικότητα του τόπου, γνωστή ή άγνωστη στο ευρύ κοινό, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου που θα προκαλούσε δέος και θαυμασμό σε οποιονδήποτε και θα τον έφερνε στον τόπο προκειμένου να γνωρίσει την προσωπικότητα που προβάλλεται, ή εάν δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, να πληροφορηθεί την ιστορία του.

Μία ιστορία που βασίζεται στην παράδοση του τόπου ή σε κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, μια ιστορία που θα αφύπνιζε συναισθήματα τόσο σε έναν Έλληνα, αλλά και σε έναν ξένο και θα τον προέτρεπε να επισκεφθεί τον τόπο της ιστορίας.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητά να υποβάλλουν συμμετοχή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για πλήρη ενημέρωση, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο μας και για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε στο email info@senariografoi.gr.

Σε περίπτωση που τα σενάρια δεν υπερβαίνουν τα είκοσι η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού έχει δικαίωμα είτε να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο, ή να απονείμει λιγότερα βραβεία.

Όροι συμμετοχής

Τρεις φωτογραφίες του τόπου, της προσωπικότητας ή της ιστορίας (βιβλίο, άγαλμα κ.λπ) – έως 500KB η καθεμιά.

Έως τρεις σελίδες περιγραφή ενός ή και των τριών βασικών στοιχείων, φυσικού κάλλους, προσωπικότητας, ιστορικού γεγονότος ή μύθου.

* Οι τρεις φωτογραφίες να συμπεριλαμβάνονται στο αρχείο της περιγραφής.

Λόγω της ιδιαιτερότητας κάθε τόπου θα εξετασθούν όλες οι προτάσεις και θα επιλεγεί το 20% το οποίο θα κριθεί από μια επιτροπή στην οποία θα μετέχει, πέραν των δύο δημιουργών μελών της Ε.Σ.Ε.,  κάποιος εκ των: φωτογράφος/διευθυντής φωτογραφίας,  επαγγελματίας του τουρισμού,  ιστορικός/ιστοριοδίφης,  ή υπάλληλος του Film Commission,  ή υπεύθυνος προβολής του Δήμου/Περιφέρειας, ή όποιος άλλος κριθεί ικανός και κατάλληλος από την  οργανωτική επιτροπή/Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε..

Από το 20% των προκριθέντων στην ημιτελική φάση θα επιλεγούν έως 12 προτάσεις που θα μετάσχουν στον τελικό και θα διαγωνισθούν για τα εξής βραβεία:

Το 1ο βραβείο: Με παραγωγό την Ε.Σ.Ε. θα παραχθεί το promo των 3΄(ή περισσοτέρων λεπτών) και θα λάβει 250 ευρώ και μετάλλιο

Το 2ο και 3ο βραβείο  θα λάβουν από 250 ευρώ και μετάλλιο, έκαστο

Τρεις έπαινοι

Τα τρία βραβεία και τους επαίνους θα λάβουν εκείνος ή εκείνη που συνδυαστικά θα παρουσιάσουν την λατρεία για τον τόπο τους καλλίτερα, κατά την κρίση της επιτροπής, από τους λοιπούς διαγωνιζόμενους.

Οι έπαινοι δικαιούνται να μετάσχουν σε έναν, οιονδήποτε, επόμενο διαγωνισμό της Ε.Σ.Ε. άνευ καταβολής  του αντίστοιχου αντιτίμου κατοχύρωσης.

Επιπλέον, ένα βραβείο για κάθε ιδιαίτερη κατηγορία (τρείς τρόποι) θα λάβει 250 ευρώ και μετάλλιο.