Home > Πρώτο Θέμα > Την ελεγχόμενη στάθμευση σε νέες οδούς επεκτείνει ο Δήμος Δράμας ► Οι οδοί στις οποίες επεκτείνεται η ελεγχόμενη στάθμευση

Την ελεγχόμενη στάθμευση σε νέες οδούς επεκτείνει ο Δήμος Δράμας ► Οι οδοί στις οποίες επεκτείνεται η ελεγχόμενη στάθμευση

Σκέψεις για ψηφιακό σύστημα εντός του 2025

Την ελεγχόμενη στάθμευση σε νέες

οδούς επεκτείνει ο Δήμος Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης

► Οι οδοί στις οποίες επεκτείνεται η ελεγχόμενη στάθμευση

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ της ελεγχόμενης στάθμευσης προχωράει πλέον ο Δήμος Δράμας, με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη της Δράμας.

Αυτή την ώρα, το θέμα της επέκτασης της ελεγχόμενης στάθμευσης έχει περάσει ομόφωνα από την αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή και σύντομα θα προχωρήσει προς συζήτηση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμοστεί άμεσα.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Δράμας εξετάζει και την απόκτηση και εφαρμογή ενός ψηφιακού συστήματος εντός του 2025, από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα βλέπουν μέσω αντίστοιχης εφαρμογής στο κινητό τους, σε ποιο σημείο υπάρχουν ελεύθερες θέσεις να σταθμεύσουν, ενώ η πληρωμή για τον χρόνο στάθμευσης θα γίνεται μέσω ενός κωδικού QR, πράγμα που σημαίνει ότι έτσι θα απαλλαγεί και μέρος των δημοτικών αστυνομικών που σήμερα ελέγχουν τις ξυστές κάρτες.

Ομόφωνα από τη διαπαραταξιακή επιτροπή

Για το ζήτημα της επέκτασης της ελεγχόμενης στάθμευσης, μιλάει στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, ο οποίος ενημερώνει ότι το θέμα πέρασε ομόφωνα από τη διαπαραταξιακή.

Από τις δημοτικές παρατάξεις συμμετείχαν εκ μέρους της «Πόλης και Ζωής» ο κ. Καλαϊτζίδης, εκ μέρους της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» η κα. Τόλιου και εκ μέρους της παράταξης «Πρότζεκτ για τη Δράμα» ο κ. Τσιαμπούσης.

Επίσης, συμμετείχε ο αντιδήμαρχος κ. Σαλπικτίδης, από τη Δημοτική Αστυνομία ο εντεταλμένος σύμβουλος αυτής κ. Κρανάς και ο διευθυντής της κ. Τσαμπαλάκης, από την Τεχνική Υπηρεσία ο προϊστάμενος κ. Μόσχος.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, «η επέκταση προέκυψε από την επικαιροποίηση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)» και σημειώνει ότι, «η πρόταση αυτή έχει ως στόχο την βελτίωση της κυκλοφοριακής οργάνωσης, την ενίσχυση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης».

Οι νέες οδοί επέκτασης

Αναλυτικότερα, το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης επεκτείνεται στις παρακάτω οδούς:

– Επί της οδού Γ. Παπανδρέου, από την συμβολή της με την οδό Προύσης, μέχρι την συμβολή της με την οδό Γαληνού.

– Επί της οδού Παλαιολόγου και από την συμβολή της από Λαμπριανίδη μέχρι την συμβολή της με την οδό Περικλέους.

– Επί της οδού Κύπρου με την συμβολή της από την οδό Αθανασιάδη μέχρι την συμβολή με την οδό Βίτση (ΚΤΕΛ Δράμας).

– Επί της οδού Ίωνος Δραγούμη και την συμβολή της με την οδό Εθν. Αμύνης, μέχρι και την συμβολή της με την οδό Βεργίνας.

– Επί της οδού Βοραζάνη, από την συμβολή της με οδό Ηπείρου μέχρι και την οδό Εθν. Αμύνης.

– Επί της οδού Αγίας Σοφίας από την συμβολή της με τον οδό Μ. Αλεξάνδρου, μέχρι και την συμβολή της με την οδό 19ης Μαΐου.

– Επί της οδού 19ης Μαΐου, από την συμβολή της με την οδό Αγίας Σοφίας μέχρι και την συμβολή της με την οδό Ηφαιστίωνος.

Σαλπιγκτίδης: Επιτακτική ανάγκη η επέκταση ελεγχόμενης στάθμευσης

Αυτό που ιδιαίτερα τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Σαλπιγκτίδης, είναι ότι «η επέκταση ελεγχόμενης στάθμευσης κρίνεται επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προβλημάτων που δημιουργούνται στην στάθμευση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση σ’ αυτές τις περιοχές που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «η εφαρμογή της θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στο πλαίσιο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, στη μείωση της παράνομης στάθμευσης και στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δημοτική αρχή επιδιώκει την άμεση εφαρμογή του μέτρου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός λειτουργικότερου, οργανωμένου και φιλικού αστικού περιβάλλοντος».

Σημειώνει ακόμα ότι η εφαρμογή της επέκτασης θα υλοποιηθεί άμεσα, μόλις το θέμα συζητηθεί και ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ψηφιοποίηση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης

Ερωτώμενος σχετικά με το αν ο Δήμος έχει στόχο να εγκαταστήσει κάποιο ψηφιακό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ο κ. Σαλπιγκτίδης απαντάει θετικά. Με την εφαρμογή ενός ψηφιακού συστήματος, σημαίνει ότι θα καταργηθούν άμεσα οι ξυστές κάρτες, οι οποίες μάλιστα δεν φαίνεται να προσφέρουν ένα ασφαλές σύστημα στάθμευσης.

Όπως επισημαίνει επ’ αυτού ο ίδιος, «σε αναμονή της τελικής έγκρισης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Δράμας, προβλέπεται η ψηφιοποίηση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, εντός του 2025. Η ψηφιοποίηση θα επιφέρει τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των θέσεων στάθμευσης, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος.  Θα μπορεί δηλαδή ένας πολίτης να βλέπει από το κινητό του τηλέφωνο για να γνωρίζει που υπάρχουν κενές θέσεις για να παρκάρει».

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρεται, είναι οι ξυστές κάρτες, «καθώς σήμερα η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει σωστό έλεγχο. Η τιμολόγηση της στάθμευσης είναι κλιμακωτή. Σήμερα, μπορεί κάποιος να πάρει δέκα κάρτες και να τις αφήσει εκεί για 10 ώρες, όμως δεν είναι έτσι, αλλά αυξάνεται κλιμακωτά».

Καθιέρωση της διαπαραταξιακής

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διάρκειας της διαπαραταξιακής, ο κ. Σαλπιγκτίδης σημείωσε ότι υπήρξε πρόταση, ώστε, η συγκεκριμένη διαπαραταξιακή με την ίδια σύνθεση, να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, ώστε να μπορεί να συζητάει και να αντιμετωπίζει προβλήματα σε ζητήματα κυκλοφοριακού χαρακτήρα.

Κατά την γενικότερη συζήτηση πάντως, υπήρξαν και προτάσεις νέων μονοδρομήσεων εντός της πόλης της Δράμας, ή ακόμα και να αλλάξει η ροή κατεύθυνσης σε κάποιες οδούς, με στόχο την καλυτέρευση της οδικής κυκλοφορίας.