Home > Πρώτο Θέμα > Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεου -Δηλώσεις για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη από αιρετούς της Δράμας

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεου -Δηλώσεις για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη από αιρετούς της Δράμας

Εξελέγη χθες από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Νέος Μητροπολίτης Δράμας

ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος για το 2022. Το βασικό θέμα που κυριάρχησε και σήμερα ήταν οι εκλογές νέων Μητροπολιτών καθώς το Σώμα κλήθηκε να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις Δράμας και Ηλείας με τις θέσεις να λαμβάνουν αντίστοιχα ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης με 69 ψήφους και ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος με 55 ψήφους.

Να αναφερθεί ότι ο νέος Μητροπολίτης Δράμας, μέχρι σήμερα υπηρετούσε από την θέση του πρώτου Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι υποψήφιοι για τη θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας ήταν άλλοι δύο Αρχιμανδρίτες: Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας και ο Δραμινός Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Βλατίτσης, ο οποίος ιερουργεί στον Ι. Ν. Αγίου Χρυσοστόμου και έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για Μητροπολίτης και μάλιστα στον τόπο τον οποίο έχει γεννηθεί.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχουμε την παρακάτω κατανομή:

1) Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης: 69

2) Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας: 38

3) Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Βλατίτσης: 13

Το νέο Μητροπολίτη Δράμας, έσπευσαν να συγχαρούν ιεράρχες και κληρικοί, ενώ πρώτος ήταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελήμονας, ο οποίος είναι και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

 

Στις 16 Οκτωβρίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Δράμας

Σχετικά με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Δράμας, η Ιερά Μητρόπολις Δράμας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: [Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Δράμας μετά χαρᾶς ἀναγγέλλει τήν ἐκλογή τοῦ Πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμανδρίτου κ. Δωροθέου Πάπαρη ὡς Μητροπολίτου Δράμας.

Ὁ νέος Μητροπολίτης Δράμας ὑπηρετοῦσε μέχρι σήμερα τήν Ἐκκλησία ἀπό τήν θέση τοῦ πρώτου Γραμματέα τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

Ἡ χειροτονία του θά πραγματοποιηθεῖ τήν Κυριακή 16 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. στόν Καθεδρικό ἱερό ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Ἀθηνῶν.]

 

Το Μικρό Μήνυμα

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Ηλείας κ. Αθανάσιος και Δράμας κ. Δωρόθεος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος: Καλός άνθρωπος και άριστος κληρικός ο π. Δωρόθεος

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Βλατίτσης, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και έλαβε 13 ψήφους. Ο π. Γεράσιμος, ιερουργεί στον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου, έχοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο όσον αφορά τις δραστηριότητες του Ναού, με αθλητικές εκδηλώσεις και  σημαντικό πνευματικό έργο.

Με το τέλος της διαδικασίας της εκλογής νέου Μητροπολίτη Δράμας, ευγενώς δέχθηκε να μιλήσει στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνοντας τα εξής: «Είναι η πρώτη που καταθέτω υποψηφιότητα και μάλιστα για το τόπο μου, στον οποίο εργάστηκα 24 χρόνια δίπλα σε δύο Μητροπολίτες. Κάναμε το Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου από το πουθενά και από το τίποτα. Έχουμε μια σημαντική δραστηριότητα, κυρίως στο πνευματικό κομμάτι με τη νεολαία, με τα παιδιά, με τα κατηχητικά, τις δράσεις και εφόσον τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα έφυγε ο δεσπότης μας, ο Παύλος, είπα να κάνω κι εγώ με τη βοήθεια του Θεού μια προσπάθεια για τον τόπο μου. Δόξα τω Θεώ, είμαι διπλά ευχαριστημένος και που με τίμησαν αρκετοί αρχιερείς και δεύτερον ότι έρχεται ένας πολύ καλός άνθρωπος και ένας άριστος κληρικός, ως Μητροπολίτης και ποιμενάρχης μας, ο π. Δωρόθεος».

Δηλώσεις για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου από αιρετούς της Δράμας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ για την  εκλογή του νέου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, εξέδωσαν χθες αιρετοί της Δράμας, προκειμένου να του ευχηθούν για την εκλογή  του. Όπως είναι γνωστό, το πρωί της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη Δράμας Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο, νυν Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Βουλευτής Δράμας Κ. Μπλούχος

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος αναφέρει:

[Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για τη χαρμόσυνη είδηση. Και να καλωσορίσω τον πατέρα Δωρόθεο, τον «κοντοχωριανό» μας, ο οποίος μας έρχεται ως Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας στην Επισκοπή μας.

Σεβασμιότατε π. Δωρόθεε, καλώς μας ήρθες. Ο Μεγαλοδύναμος να σου δώσει δύναμη να μας βοηθήσεις στην επικράτηση της ομόνοιας και της αγάπης και στην αποβολή κάθε διχόνοιας, συνεχίζοντας το έργο του μακαριστού προκατόχου σου και πατρός μας Παύλου.

Σου εύχομαι ολόψυχα να βρεις την από Θεού δύναμη να αναμετρηθείς και να «ταράξεις» την κοινωνία μας, μέσα από μια πολύτιμη αναμέτρηση, ενάντια στην υποχώρηση της αγάπης, ενάντια στην πανουργία της ιδιοτέλειας, ενάντια στην αμαρτία ως «αρετή» που ενδημεί ακόμη και στις πιο ευγενείς προθέσεις.

Προσευχή όλων μας είναι να μας αγκαλιάσεις και να γίνεις παράδειγμα μαρτυρίου ανιδιοτελούς αγάπης…

Σε περιμένουμε!]

Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφέρει τα εξής:

[Η Ιεραρχία της Ελλάδας εξέλεξε σήμερα Μητροπολίτη Δράμας, στη θέση του μακαριστού κυρού Παύλου, τον Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο. Το λαμπρό βιογραφικό που τον συνοδεύει, η παρουσία του στα δημόσια πράγματα της Ιεραρχίας και η ξεχωριστή του προσωπικότητα αποτελούν εχέγγυα για τη διαποίμανση των Δραμινών. Στη χορεία των εκλεκτών Ιεραρχών που, στο διάβα των καιρών, κόσμησαν τη Μητρόπολη Δράμας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι προστίθεται ένας ακόμη.

Σεβασμιώτατε Δωρόθεε, η Δράμα σάς καλωσορίζει. ΑΞΙΟΣ!!!]

Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος

Στη δήλωσή του ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, αναφέρει σχετικά με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη:

[Χαρμόσυνα ηχούν οι καμπάνες των Εκκλησιών της Ιεράς μας Μητροπόλεως Δράμας.

H Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε για Μητροπολίτη μας και Πνευματικό μας Πατέρα, τον Αρχιμανδρίτη κύριο Δωρόθεο Πάπαρη, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Συγχαίρω θερμά τον νέο Μητροπολίτη Δράμας κκ Δωρόθεο, για την εκλογή του.

Εύχομαι στον νέο Μητροπολίτη μας , να έχει μια δημιουργική και επιτυχημένη πορεία, συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο του προκατόχου του, κυρού Παύλου.

Είμαι σίγουρος ότι χάρη στην πεφωτισμένη του καθοδήγηση θα εγκαινιαστεί μια νέα λαμπρή σελίδα για την Ιερά Μητρόπολη Δράμας. ΑΞΙΟΣ.]