Home > Πρώτο Θέμα > Την Κυριακή ανοίγει η αυλαία της «Δραμοινογνωσίας» Πλούσιες δράσεις που θα αναδείξουν τον τόπο μας, την ιστορία, την παράδοση και τη μοναδική φύση της περιοχής μας

Την Κυριακή ανοίγει η αυλαία της «Δραμοινογνωσίας» Πλούσιες δράσεις που θα αναδείξουν τον τόπο μας, την ιστορία, την παράδοση και τη μοναδική φύση της περιοχής μας

Την Κυριακή ανοίγει η αυλαία

της «Δραμοινογνωσίας»

Πλούσιες δράσεις που θα αναδείξουν τον τόπο μας, την ιστορία, την παράδοση και τη μοναδική φύση της περιοχής μας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες το πρωί, στην αίθουσα «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Δράμας, κ. Ανάργυρος Πατακάκης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, και το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις δράσεις και το πρόγραμμα της φετινής «Δραμοινογνωσίας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η έναρξη της «Δραμοινογνωσίας» θα σημάνει την προσεχή Κυριακή, 21 του μηνός με ποικίλες εκδηλώσεις από το πρωί, ενώ στις 8.30 το βράδυ θα γίνει η τελετή έναρξης στην είσοδο του Διοικητηρίου.

Ο κ. Πατακάκης

Ο κ. Πατακάκης, στις δηλώσεις μίλησε για το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων και των παράλληλων δράσεων της φετινής Δραμοινογνωσίας, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Το πλούσιο πρόγραμμα που κυριαρχεί και φέτος για την τόσο σημαντική τοπική μας δράση, είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για να βιώσουμε στιγμές χαράς, τοπικής ιστορίας, πολιτισμού και επικοινωνίας.

Αυτά είναι άλλωστε και τα γνήσια χαρακτηριστικά του Δραμινού κρασιού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, και με αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργήσαμε την Δραμοινογνωσία, η οποία ως μια κιβωτός προφυλάσσει, συντηρεί και συνδυάζει, διαχρονικά την αγνότητα των Δραμινών κρασιών με την δημιουργικότητα των κατοίκων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Στην πανδαισία των τοπικών οινοχρωμάτων, στην επίγευση των οινογεύσεων, και στο μαζικό και αυθόρμητο αγκάλιασμα της Δραμοινογνωσίας, προσθέσαμε την θέλησή μας να καταστήσουμε το κρασί μια αστείρευτη πηγή υλικού και άυλου πολιτισμού.

Οι τοπικές γεύσεις, η παράδοση και ο πολιτισμός της Δράμας, είναι τα ισχυρά ποιοτικά κριτήρια τα οποία θα μας συνοδεύουν κατά την περίοδο της Δραμοινογνωσίας στις γωνιές της πόλης και του Νομού μας».

Ο κ. Καραμπατζάκης

Ακολούθως, ο κ. Καραμπατζάκης μίλησε εκ μέρους του Δημάρχου Δράμας, και υποστήριξε ότι για μια ακόμη χρονιά πρόκειται να ξεκινήσει ένας μεγάλος θεσμός του τόπου μας. Μια μεγάλη γιορτή γεύσεων, πλαισιωμένη από ποικίλες δράσεις.

Στη Δράμα, στην πρωτεύουσα του κρασιού με τους φιλόξενους κατοίκους και με τους πολυάριθμους αμπελώνες, με τους γνώστες και τεχνίτες του κρασιού, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Καραμπατζάκης, χτυπάει η καρδιά του οίνου.

Πρόκειται για ένα τουριστικό γεγονός, που φέρνει πλήθος επισκεπτών στον τόπο μας και στα οινοποιεία της Δράμας. Πρόκειται επίσης, για ένα γεγονός το οποίο ενισχύει την αγορά της Δράμας, την οικονομική δραστηριότητα, και συμβάλει στην ανάπτυξη. Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός, που αναδεικνύει την περιοχή μας, την ιστορία, την παράδοση, την μοναδική φύση μας και την κουλτούρα αιώνων που με επιμέλεια φροντίσαμε να κρατήσουμε αναλλοίωτη στον χρόνο. Είναι η κληρονομιά μας.

«Η ελκυστικότητα που επιφέρει ο Δραμινός οίνος, θέτει τη Δράμα στο κέντρο της καρδιάς του κόσμου του κρασιού. Εξάλλου, η μοναδική ποιότητα της παραγωγής στη Δράμα, είναι γνωστή σε όλους.

Θα ήθελα να τονίσω ότι το κρασί, αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας, και μέσα από τα μονοπάτια του συνδέεται κανείς με την αρχαία ιστορία του τόπου.

Θα μου επιτρέψετε όμως να χρησιμοποιήσω δυο φράσεις των προγόνων μας, τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις μέρες. Αρχικά ότι «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», αλλά και «παν μέτρον άριστον». Είναι δυο φράσεις, τις οποίες θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, όσοι αγαπάμε το κρασί και θέλουμε να διασκεδάσουμε με ασφάλεια στην Δραμοινογνωσία», δήλωσε ο κ. Καραμπατζάκης.

Η κα. Κουγιουμτζόγλου

Από την πλευρά της η κα. Κουγιουμτζόγλου αναφέρθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα της Δραμοινογνωσίας, εστιάζοντας στην τελετή έναρξης, στο 1ο Drama Wine Trail, στην έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας του ερυθρόμορφου κρατήρα με διονυσιακές παραστάσεις που ανευρέθη πρόσφατα, στη συναυλία των GAJO DILO, καθώς και στο άνοιγμα του μπουκαλιού στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας.

Παράλληλα, η κα. Κουγιουμτζόγλου, αναφέρθηκε στην  ημερίδα για την διεκδίκηση Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης των κρασιών μας, στις Ανοιχτές Πύλες των οινοποιείων όλο το Σαββατοκύριακο, στη Γιορτή Αγοράς και εν κατακλείδι στην τελετή λήξης της φετινής Δραμοινογνωσίας με την συναυλία των ΕΚΜΕΚ.