Home > νέα > Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Καλή Βρύση ο Άη Βασίλης καβάλα στ’ άλογo μοιράζει δώρα στα παιδιά!

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Καλή Βρύση ο Άη Βασίλης καβάλα στ’ άλογo μοιράζει δώρα στα παιδιά!

Τα Μπαμπούγερα στην Καλή Βρύση

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

στην Καλή Βρύση ο Άη Βασίλης καβάλα

στ’ άλογo μοιράζει δώρα στα παιδιά!

 

 

 

ΤΟ ΕΘΙΜΟ με τα Μπαμπούγερα στην Καλή Βρύση Δράμας, που γίνεται κάθε χρόνο με τις μεταμφιέσεις την ημέρα των Φώτων, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά σε όλη τη χώρα. Φυσικά δεν είναι τα μόνα στην περιοχή, καθώς πολλά χωριά της Δράμας, αναβιώνουν τα γνωστά έθιμα με τους Αράπηδες, την Τσέτα, τους Τσολιάδες, τους Παππούδες, τις Γκιλίγκες και άλλα.

Το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, το Παγονέρι, ο Βώλακας, η Καλή Βρύση, η Πετρούσα, οι Πύργοι και η Καλλίφυτος, είναι τα χωριά της Δράμας που  γιορτάζουν τα έθιμα του Δωδεκαημέρου.

Στην Καλή Βρύση Δράμας, οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου ανανεώνονται κάθε χρόνο τις προσωπίδες.

Ο Άγιος Βασίλης την παραμονή

Ένα άλλο έθιμο που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης, είναι ο ερχομός του Άη Βασίλη. Κάθε χρόνο, ο Άη Βασίλης έρχεται καβάλα στ’ άλογο στο χωριό και μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Το έθιμο του Μπαμπούγερου

Κυρίαρχη εθιμική εκδήλωση του χωριού είναι το δρώμενο του Μπαμπούγερου. Ένα δρώμενο που έχει τις ρίζες του στη Διονυσιακή λατρεία. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 6, 7 & 8 Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα Μπαμπούγερα, που είναι άνθρωποι κωδωνοφόροι και μεταμφιεσμένοι σε μορφή τράγου, οι οποίοι βγαίνουν στους δρόμους του χωριού μετά από τον αγιασμό των υδάτων για να ξορκίσουν το κακό και να ξυπνήσουν τη φύση με τον ήχο των κουδουνιών.

Η αμφίεση είναι επιβλητική και εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα αποτελείται από τη μάσκα που γίνεται από δέρματα ζώων και συμβολίζει τον τράγο, ένα μαύρο γυναικείο αμανίκωτο επενδυτή που πίσω μπαίνει μία καμπούρα, η οποία συμβολίζει τη γριά ως τιμώμενο πρόσωπο και πέντε κουδούνια που ζώνονται στη μέση. Επίσης με το πουγκί στάχτης που κρατούν στο χέρι, ξορκίζουν το κακό. Τα Μπαμπούγερα κάνουν την εμφάνιση τους σε όλες τις ιστορικές περιόδους ανά τους αιώνες. Κατά την εποχή του Διονύσου ήταν οι σάτυροι, οι ακόλουθοι του θεού.

Αργότερα, λέγεται πως τους χρησιμοποίησε ο Μ. Αλέξανδρος στις εκστρατείες του με σκοπό να τραπούν σε φυγή οι ελέφαντες του βασιλιά της Περσίας από τον ήχο των κουδουνιών. Επίσης επί τουρκοκρατίας τρόμαζαν και απομάκρυναν τους Τούρκους φοροεισπράκτορες. Η κορύφωση του δρωμένου γίνεται στις 8 Ιανουαρίου με την αναπαράσταση σατυρικού Διονυσιακού γάμου.