Home > Πρώτο Θέμα > Την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού όλων των υγειονομικών προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ► Μόνο το 33,3% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί στο Ν. Δράμας

Την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού όλων των υγειονομικών προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ► Μόνο το 33,3% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί στο Ν. Δράμας

Κοινό δελτίο Τύπου Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ

Την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

όλων των υγειονομικών προτείνουν

οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ

► Μόνο το 33,3% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί στο Ν. Δράμας

► Δηλώσεις της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ εμβολιασμό όλων των υγειονομικών, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, προτείνουν με κοινό δελτίο Τύπου, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ).

Με κοινή πρόταση που έχουν καταθέσει οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των προέδρων, «αποφασίσθηκε ομόφωνα να προταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης». Όπως αναφέρεται μάλιστα, «η πρόταση υπερψηφίστηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων».

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι «η αναγκαιότητα  της άμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε Ιατρούς, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών συνανθρώπων μας είναι επιβεβλημένη. Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για το φθινόπωρο ίσως αποβεί μοιραία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να συνεχίσει  να περιθάλπει ασθενείς για όλες τις νόσους. Η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και πιθανότατα θα επικρατήσει σύντομα στην πατρίδα μας».

Olga Vasileioy2

Βασιλείου: «Ο γιατρός πρέπει να παραδειγματίζει»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου και αναφερόμενη στο Νομό Δράμας, επισημαίνει ότι «στο Νομό μας μόνο ένα 33,3% είναι αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο. Βέβαια, είναι συνολικός ο αριθμός, δηλαδή αυτοί που έχουν ολοκληρώσει και αυτοί που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση. Το ενθαρρυντικό είναι ότι ξεκινάμε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, οπότε αυτοί που θα κάνουν τη μία δόση, ουσιαστικά θεωρείται ότι είναι και εμβολιασμένοι μετά από 14 ημέρες. Συν το γεγονός ότι από σήμερα ισχύουν κάποια μέτρα, όσον αφορά τη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περιοριστικά μέτρα θα εφαρμόζονται από εδώ και στο εξής σ’ αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή αν χρειαστεί θα περιορίσουν τον πληθυσμό, θα γίνει αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτούς οι οποίοι θα είναι ανεμβολίαστοι. Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον αρχίζουν και στενεύουν τα περιθώρια».

Μιλώντας για τους υγειονομικούς η κα. Βασιλείου, επισημαίνει επίσης: «Επειδή εμείς, σαν γιατροί, θεωρούμε ότι είμαστε παραδείγματα για τον πληθυσμό, πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση κατά των εμβολίων μέσα στα ιατρεία μας. Κι αυτό δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να πιέσουμε τον πληθυσμό μας να εμβολιαστεί, είναι γιατί θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα. Γιατί ο γιατρός πρέπει να παραδειγματίζει. Όταν υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι, οι οποίοι ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ή είναι κατά των εμβολίων, είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε μπροστά και να πούμε ότι: όσοι εργάζονται σε ιατρεία, κλειστές δομές, είτε είναι στο δημόσιο, είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Και διευκρινίζει το λόγο: «Γιατί υπάρχει υγειονομική κρίση, έχουμε ορκιστεί στον Ιπποκράτη ότι δεν βλάπτουμε τους ασθενείς μας και γιατί πρέπει να είμαστε εμείς το φωτεινό παράδειγμα απέναντι σε όλους αυτούς, που πιστεύουν σε διαφορετικά σενάρια ο καθένας. Είτε κρύβονται πίσω από μια θρησκοληπτική συμπεριφορά, είτε κρύβονται πίσω από μια πολιτική – αντίσταση. Κατά του κορωνοϊού; Κατά της κυβέρνησης; Γενικά της πολιτείας;

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια υγειονομική κρίση, την οποία κάποιοι προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε κοινωνική κρίση. Δηλαδή, να μας διαχωρίσουν σε ομάδες, σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτόν το διαχωρισμό. Εμείς δεχόμαστε το διαχωρισμό, σ’ αυτόν ο οποίος προστατεύει τον εαυτό του και τους ανθρώπους του και σ’ αυτόν ο οποίος λειτουργεί λίγο εγωιστικά, βλέποντας μόνο τον εαυτό του.

Αντιλαμβανόμαστε το φόβο κάποιων ανθρώπων να κάνουν το εμβόλιο, αλλά βλέπετε ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα εμβολίων και μπορούν να πάνε και να εμβολιαστούν σύμφωνα με το ιστορικό τους. Θα πρέπει να εμπιστευτούν τον θεράπων ιατρό τους. Θα πρέπει όλοι να σκεφτούν, μήπως υπάρχει κάποιο όφελος από όλους αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν τα 11 εκατομμύρια Έλληνες;»

Όπως τονίζει επίσης η ίδια, «ευελπιστούμε να μας δώσουν το δικαίωμα και στα ιδιωτικά ιατρεία, να ξεκινήσουμε με το μονοδοσικό και να μπορέσουμε να κάνουμε και κατ’ οίκον εμβολιασμό».

Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ

Σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ, επισημαίνουν επίσης:

[Η ευθύνη των επιστημόνων Υγείας αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στις προαναφερθείσες δομές απέναντι στους νοσηλευόμενους είναι καθοριστική και αυτοπροσδιορίζει την ιδιότητά τους.

Η αφθονία σε αξιόπιστα και ασφαλή εμβόλια είναι προάγγελος ευημερίας για τη χώρα μας.

Ο εμβολιασμός σώζει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία ανά τους αιώνες.

Ο εμβολιασμός θα χαρίσει την ελευθερία σε εμάς αλλά και στους ευαίσθητους συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας. Ο εμβολιασμός, η πρωτογενής πρόληψη, είναι δικαίωμα αλλά και υποχρεωτική πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.]

Τέλος, να σημειωθεί ότι το κοινό δελτίο Τύπου υπογράφουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων: Γεωργιάδης Γεώργιος – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας, Παπανδρούδης Ανδρέας – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου, Αντωνίου Αναστασία – Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας, Καραδέδος Αναστάσιος – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης και Χαριτόπουλος Κωνσταντίνος – Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης.