Home > Πρώτο Θέμα > Το άγχος των εξετάσεων μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου και η διαχείρισή του από τους γονείς

Το άγχος των εξετάσεων μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου και η διαχείρισή του από τους γονείς

Από το Δήμο Δράμας και το Σύλλογο Φροντιστηρίου Δράμας

Το άγχος των εξετάσεων μαθητών

Γυμνασίου – Λυκείου και

η διαχείρισή του από τους γονείς

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας κα. Γαβριήλογλου, ο πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Δράμας κ. Γαζάνης και η αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Τόλιου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εκδήλωση για το άγχος των εξετάσεων και τη διαχείρισή του από τους γονείς, πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου με κεντρικό  θέμα: «Άγχος εξετάσεων: γονείς και διαχείριση»

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας και συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Καθηγητών Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μ.Ε. Δράμας, το Δήμο Δράμας και το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά Δήμου Δράμας.

Κεντρική εισηγήτρια ήταν η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας κα. Ματίνα Γαβριήλογλου, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Η ομιλία απευθυνόταν κυρίως σε γονείς μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ παρουσιάστηκαν τρόποι διαχείρισης του άγχους των μαθητών κατά την στρεσογόνο περίοδο των εξετάσεων και δόθηκαν στους γονείς κατευθύνσεις σχετική με την πλαισίωση και υποστήριξη των παιδιών.

Γαβριήλογλου: Η στήριξη προς τους γονείς

Για το θέμα μίλησε στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος κα. Γαβριήλογλου, η οποία σημείωσε αρχικά ότι, «είναι σημαντικό οι γονείς να λάβουν την πλαισίωση αλλά και την υποστήριξη που χρειάζονται, έτσι ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους, να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους και να έχουν έναν ενεργό ρόλο κι αυτοί στη διαδικασία».

Ερωτώμενη για τη συνάντηση, σημείωσε ότι «η συνάντηση έχει οργανωθεί έτσι ώστε να στηρίξει σ’ αυτή τη φάση του γονείς. Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσαμε να δούμε την υποστήριξη των παιδιών».

Ερωτώμενη για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί συνήθως σε τέτοια  θέματα, η κα. Γαβριήλογλου τόνισε ότι «συνήθως είναι αρκετά αγχωμένοι και οι γονείς. Σ’ αυτό στοχεύουμε, στο πώς θα μπορούσαμε να αποφορτίσουμε και τους γονείς και με κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στην καθημερινότητά τους, γιατί όντως ο ρόλος τους είναι πολύ ενεργός δίπλα στα παιδιά. Άλλωστε, είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι να τα ανακουφίσουν».

Ερωτώμενη για το αν η πίεση αυτή μεταφέρεται και στα παιδιά, η κα. Γαβριήλογλου εξήγησε: «Συνήθως, το άγχος που βιώνουν τα παιδιά, συνδέεται πάρα πολύ στενά με το άγχος τους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των γονιών, τις προσδοκίες των γονιών, αλλά και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Άρα λοιπόν είναι σημαντικό, μέσα απ’ αυτή τη συνάντηση οι γονείς να πάρουν  την πληροφόρηση που χρειάζονται για να πάρουν λίγη απόσταση απ’ όλο αυτό και να μείνουν τα παιδιά τα ίδια, να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνθήκη με την υποστήριξη των γονιών».

Ερωτώμενη για το τι είναι συνήθως αυτό που συμβουλεύει προς τους γονείς να κάνουν με τα παιδιά τους, διευκρινίζει: «Επειδή πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι γονείς είναι αγχωμένοι, θα πρέπει να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα οι ίδιοι, για να μπορούν να κάνουν έναν κράτημα στα παιδιά τους. Έτσι λοιπόν, πρέπει και οι ίδιοι να φροντίσουν τον εαυτό τους για να είναι σε θέση να φροντίσουν και τα παιδιά σ’ αυτή την περίοδο».

Γαζάνης: «Σπάνια θα πουν τα παιδιά ότι αγχώνονται»

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο κ. Γιάννης Γιαζάνης, πρόεδρος των Ιδιοκτήτων Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Δράμας, εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης. Όπως σημείωσε αρχικά ο κ. Γαζάνης, «οποιεσδήποτε εξετάσεις δίνει ένα παιδί, είναι γι’ αυτό δύσκολες και πρωτόγνωρες. Ένα παιδί την κάθε τάξη την κάνει μία χρονιά, οπότε ακόμα και αν έχει την εμπειρία των εξετάσεων της Γ΄ Γυμνασίου, δεν σημαίνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και να μην αγχωθεί στην Α΄Λυκείου, πόσο μάλλον στην Γ΄ Λυκείου».

Όπως εξήγησε ο κ. Γαζάνης, «το θέμα είναι ότι, αυτό που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας, είναι το για ποιο λόγο αγχωνόμαστε, αν αγχωνόμαστε όλοι και τελικά αν κάτω από συνθήκες στρεσογόνες, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα ή χειρότερα στην αποστολή μας. Είναι αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν εμένα, απασχολούν τα παιδιά, απασχολούν τους γονείς και τελικά θέλουμε να δούμε αν το άγχος ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά ή τους γονείς».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, σημειώνει ότι «το άγχος είναι ένας αρνητικός παράγοντας και αστάθμητος. Πολλές φορές λέμε στα παιδιά ότι είναι καλό να είναι αγχωμένοι αυτή την περίοδο και σιγά – σιγά το άγχος να μειώνεται. Εγώ νομίζω ότι, το γεγονός ότι κάποιος αγχώνεται, δείχνει ότι είναι ζωντανός».

Ερωτώμενος για το πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις από τους καθηγητές των Φροντιστηρίων ή αν γίνεται κάποια συζήτηση προς τα παιδιά, ο κ. Γαζάνης απαντάει: «Συνήθως, τα παιδιά που αγχώνονται πραγματικά, δεν θέλουν να το πουν. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να το κρύψουν. Το καταλαβαίνουμε όμως ότι δεν μπορούν να διαβάσουν καθαρά μια εκφώνηση, άλλα διαβάζουν και άλλα νομίζουν ότι λένε οι εκφωνήσεις, το καταλαβαίνουμε ότι προσπαθούν να νιώσουν … ας έρθει να τελειώνουμε, με την έννοια ότι, μια προσπάθεια που γίνεται τόσα χρόνια ας έρθει να τελειώνει. Σπάνια πάντως θα μας πουν τα παιδιά που πραγματικά αγχώνονται, ότι αγχώνονται».

 

Τόλιου: «Αρωγός ο Δήμος στην οικογένεια»

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Αναστασία Τόλιου, η οποία σημείωσε αρχικά ότι, «ο Δήμος Δράμας στέκεται αρωγός στην οικογένεια και την υποστηρίζει σε πολλαπλά επίπεδα».

Όπως είπα μάλιστα, «ο Μάιος είναι ο μήνας των εξετάσεων για τους μαθητές και συνοδεύεται από αρκετή πίεση και άγχος, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς μιας κι έχουμε τις ίδιες αγωνίες, αλλά και τις ίδιες ανησυχίες με αυτά.

Η εκδήλωση αυτή, γίνεται προκειμένου να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις του άγχους στα παιδιά μας και να μάθουμε πως μπορούμε τελικά να τα στηρίξουμε, να τα βοηθήσουμε, να διαχειριστούν πιο λειτουργικά τα συναισθήματά τους».

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του συλλόγου φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης  κ. Γιάννη Γαζάνη και την ψυχολόγο του Δήμου Δράμας κα. Γαβριήλογλου «για αυτήν την τόσο σημαντική πρωτοβουλία που βάζει σε προτεραιότητα τα παιδιά μας και στέκεται αρωγός στην οικογένεια».