Ημερίδα από το Δ.Π.Θ. και το ΕΒΕ Δράμας
Το ασύρτικο της Δράμας μπορεί
είναι να αναδειχθεί προϊόν ΠΟΠ
και να βοηθήσει οικονομικά την περιοχή
Μιλάνε στον «Π.Τ.» η χημικός κα. Δημοπούλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης και Ο πρόεδρος του Τμ. Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Μάμαλης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: Ποικιλία Ασύρτικο. Η πολυμορφία, η δυναμική και η έκφραση της ποικιλίας Ασύρτικο στην Δράμα», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας.
Την ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Δ.Π.Θ., σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας, στο πλαίσιο της 10ης ΔραμΟινογνωσίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γαστρονομικές προτάσεις της Δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας με plateau τυριών και αλλαντικών, που θα συνοδεύουν τις ιδιαίτερες γεύσεις των οίνων, blend Ασύρτικο με Sauvignon Blanc.
Βασική εισηγήτρια ήταν η Δρ. Δημοπούλου επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας Οίνων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Επιστημών Αμπέλου Οίνου και Ποτών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, και ο κ. Γεωργιάδης που αναφέρθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές Οινικές Διαδρομές ITER VITIS του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Δημοπούλου: Η ανάδειξη του μικροβιώματος της Δράμας
Στον «Π.Τ.» μίλησε αρχικά η κα. Δημοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο μικροβίωμα της περιοχής της Δράμας και στους γηγενείς μικροοργανισμούς, οι οποίοι βοηθούν σημαντικά στην ταυτότητα του οίνου.
Όπως είπε, «στην Ελλάδα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί σε υψηλό βαθμό, τους γηγενείς μικροοργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε περιοχή έχει διαφορετικό μικροβίωμα. Άλλους μικροοργανισμούς έχουμε στη Δράμα, άλλους θα βρούμε στη Σαντορίνη, άλλους στην Κρήτη.
Άρα λοιπόν σκοπός της δικής μου έρευνας, είναι να δημιουργήσω μια συλλογή απ’ όλη την Ελλάδα, να απομονώσω και να ταυτοποιήσω γηγενείς μικροοργανισμούς, ενώ στη συνέχεια αναπτύξαμε ένα γρήγορο τεστ στο εργαστήριο με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, όπου εφαρμόσαμε ένα μαθητικό μοντέλο».
Όπως σημειώνει μάλιστα, «από εκεί που είχαμε μια ομάδα μικροοργανισμών, καταλήξαμε στους καλύτερους. Στη συνέχεια και με την επιλογή αυτών των μικροοργανισμών που κάναμε, εφαρμόσαμε ζυμώσεις σε εργαστηριακό επίπεδο και σε βιομηχανική κλίμακα. Άρα, τα αποτελέσματα που δείχνω στην ημερίδα, είναι τα αποτελέσματα ζυμώσεων σε βιομηχανική κλίμακα σε ασύρτικο για τρεις συνεχόμενες χρονιές με γηγενείς ζύμες, με συγγενείς μικροοργανισμούς, τις οποίες συγκρίναμε με εμπορικά αντίστοιχα στελέχη που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Έτσι, δείξαμε, ότι, όταν συνδυάζουμε γηγενείς ζύμες, προτιμήθηκαν οι οίνοι που οινοποιήθηκαν με εμπορικά στελέχη που προέρχονται από το εξωτερικό είτε από την Γαλλία είτε από την Ιταλία».
Όπως εξηγεί η κα. Δημοπούλου, «το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μεγάλο μέλλον και δυνατότητα για τους Έλληνες παραγωγούς να μπορούν να εκμεταλλευτούν τους γηγενείς μικροοργανισμούς, με σκοπό να δημιουργήσουν οίνους ταυτότητας, οίνους που θα αναδείξουν και την ποικιλία που είναι το ασύρτικο και την περιοχή, γιατί ανάλογα με την περιοχή βρήκαμε και διαφορετικούς οινοπαραγωγούς».
Σημειώνει ακόμα η ίδια: «Θα προτείνω να αποσταλούν δείγματα από όλα τα οινοποιεία της Δράμας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μικροβίωμα της Δράμας. Να μην πάμε μόνο από ένα – δύο οινοποιεία της Δράμας, αλλά από όλες τις περιοχές, ώστε να έχουμε ένα μια πιο σφαιρική εικόνα τι συμβαίνει στο μικροβίωμα».
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι, «σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί, που να μπορούν να εμβολιάζουν τα οινοποιεία της Δράμας για να αναδείξουμε την ταυτότητα της ποικιλίας του ασύρτικου στη Δράμα. Να έχουν έναν χαρακτήρα, μια ταυτότητα, να ενισχυθεί μέσω των γηγενών μικροοργανισμών. Εννοείται ότι από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που θέλει».
Γεωργιάδης: Επενδύσεις από τα μικρά οινοποιεία
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Γεωργιάδης, έκανε αναφορά στην προσπάθεια που κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Δράμας, «ώστε το ασύρτικο της Δράμας να χαρακτηριστεί πλέον ως ένα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) πλέον κρασί χαρακτηριστικό για τη Δράμα, και το Επιμελητήριο συμμετέχει με την παρουσίαση των Πολιτιστικών Διαδρομών του Iter Vitis όπως έχουμε πιστοποιηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης».
Όπως εξηγεί, «αυτά τα δύο συνδυάζονται, διότι το blend που δημιουργείται ουσιαστικά, προσθέτει στον πολιτισμό και στις πολιτιστικές διαδρομές και σαφώς οι επισκέπτες θα πρέπει να το γνωρίσουν σήμερα, έτσι όπως είναι στα οινοποιία, με την ποιότητα την οποία έχει».
Τόνισε ακόμα ο ίδιος, ότι «ήδη σε συνεργασία με τα οινοποιεία, δρομολογούμε την σήμανση των οινοποιείων, με την ταμπέλα της Ευρώπης και της πιστοποίησης του Iter Vitis, για τα επισκέψιμα οινοποιεία. Για τα υπόλοιπα θα υπάρξει μια ειδική αναφορά, στο site του Iter Vitis και σταδιακά όποιος γίνεται επισκέψιμος θα λαμβάνει και την πινακίδα.
Μας ενδιαφέρει οι μικροί οινοποιοί να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά και να επενδύσουν. Το Επιμελητήριο Δράμας θέλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, να κάνουν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που έχουν σήμερα και να γίνουν επισκέψιμοι και να συμβάλλουν στο σύνολο της παραγωγής του οίνου. Τα μικρά οινοποιεία βγάζουν εξαιρετικά κρασιά, και θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να κάνουν βήματα μεγαλύτερα, πιο επιχειρηματικά».
Μάμαλης: Το ασύρτικο κομμάτι του ΠΟΠ Δράμας
Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Μάμαλης, σημείωσε: «Η ποικιλία ασύρτικο, αποτελεί κομμάτι του ΠΟΠ Δράμας, καθώς καλλιεργείται από όλες σχεδόν τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και κυκλοφορεί στην αγορά είτε ως μονοποικιλιακό κρασί, είτε ως blend που αποτελεί και ουσιαστικά την ναυαρχίδα του δραμινού κρασιού.
Άρα, η ποικιλία αυτή εμφανίζει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, όσο και για συνολικά τον οινοποιητικό κλάδο στην Ελλάδα, καθώς το ασύρτικο είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ποικιλίες διεθνώς και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Όπως είπε ο κ. Μάμαλης, «θέλουμε να αναλύσουμε αυτή την ποικιλία, να δούμε τις διαφορές που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και κυρίως να γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασύρτικου της Δράμας και το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει, ώστε να ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές. Η περιοχή παράγει ένα εξαιρετικής ποιότητας ασύρτικο, το οποίο μπορεί να μας εκπροσωπήσει σε όλες τις εκφάνσεις και έχει μεγάλο μέλλον στη Δράμα και θα βοηθήσει την περιοχή να αναπτυχθεί οικονομικά και να δημιουργήσει ταυτότητα».