Για πρώτη φορά στη Δράμα 27 Πανεπιστήμια από Ελλάδα – Κύπρο
Το εκπαιδευτικό συνέδριο της Δράμας
ανέδειξε την ανάγκη για ένα σύγχρονο
και ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα
Μιλάνε στον «Π.Τ.», ο υφυπ. Παιδείας κ. Βλάσης, οι δ/ντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκ/σης Δράμας κ.κ. Κιουλάνης, Διαλεκτόπουλος και οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Κυριαζίδης και Νικολαΐδης.
Του Θανάση Πολυμένη
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επιτυχημένο ήταν το Εκπαιδευτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα με τον κεντρικό τίτλο: «Εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών για μια Ελλάδα και Κύπρο της καινοτομίας, της προόδου και της αλληλεγγύης: Η μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει».
Όπως έχει ήδη αναφέρει ο «Π.Τ.» και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, το Συνέδριο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και τον Εκπαιδευτικό Κύκλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, καθώς και του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
Συμμετείχαν συνολικά 27 Πανεπιστήμια και Παιδαγωγικά Τμήματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, από τη Σερβία, ενώ τα παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί από τη Βουλγαρία.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 9 Μαΐου, με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Βλάση, πλήθος πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών και ξεκίνησε με την βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν στον 13ο Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης», ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον καθηγητή κ. Νικόλαο Δεμερτζή, καθηγητή του ΕΚΠΑ με θέμα: «Γνωστική επισφάλεια την κοινωνία της πληροφορίας».
Κιουλάνης: Μεγάλη στιγμή για τη Δράμα
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης, σημείωσε ότι «είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για τη Δράμα και την εκπαίδευση», επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά συναντώνται τόσα πανεπιστημιακά ιδρύματα».
Όπως τόνισε, το Συνέδριο, «έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό, να καταλήξει σε μια πρόταση αναφορικά με την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Αυτό θα προκύψει τόσο μέσα από τις συνεδρίες, τις εισηγήσεις, τις στρογγυλές τράπεζες, τις ομιλίες, από την καταγραφή τους που υπάρχει μια καινοτομία, δηλαδή έχουμε περίπου 40-50 εθελοντές, οι πιο πολλοί είναι φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ και άλλων πανεπιστημίων, οι οποίοι μοιράζονται στις αίθουσες και καταγράφουν όσα συμβαίνουν. Δηλαδή κρατούν σημειώσεις, όχι μόνο των εισηγήσεων, αλλά και των ερωτήσεων. Στόχος μας είναι όλα αυτά να τα συγκεντρώσουμε, να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα και να σταλούν στο Υπουργείο Παιδείας με στόχο να γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση».
Βλάσης: Σημαντικά συμπεράσματα
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Βλάσης, εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στη Δράμα, λέγοντας «λόγω του συνεδρίου έκανα και μια περιοδεία σε διάφορους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας, γιατί για εμάς, για την κυβέρνηση, η στόχευση στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τις δια βίου μάθησης είναι πολύ μεγάλη. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα και πραγματικά χαίρομαι που σε αυτόν τον Νομό, σε αυτή την πόλη, παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες».
Όπως τόνισε, «βρίσκομαι εδώ για να δώσω αυτό το στίγμα, ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η δια βίου μάθηση και βέβαια το ενδιαφέρον που η επαρχία δείχνει για αυτό το θέμα, μας κινεί και εμάς ακόμη περισσότερο και μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ. Είμαι σίγουρος ότι τα συμπεράσματα θα είναι πολύ σημαντικά και η παρουσία μου εδώ, ως εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας δείχνει ότι η ελληνική πολιτεία είναι αρωγός και θα στέκεται πάντα δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες». Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Βλάσης επισκέφθηκε τα ΙΕΚ και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δράμας.
Δήλωση Δ. Κυριαζίδη
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό συνέδριο για τον τόπο μας, όπως και η παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, γιατί δίνει ένα ιδιαίτερο τόνο και έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Δράμας και εκπαίδευσης. Έχει σημασία, γιατί ενισχύεται με την παρουσία του (σ.σ. του υφυπουργού Παιδείας), αλλά και η συνέχεια με την έννοια της έκτασης που θα δοθεί στο συνέδριο. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλα και για αυτό βρισκόμαστε εδώ όπως και ο Υφυπουργός βρίσκεται εδώ».
Νικολαΐδης: Θέτουμε προβλήματα
Με τη σειρά του, ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδης, συνεχάρη τους διοργανωτές και ειδικότερα τον κ. Κιουλάνη, ενώ καλωσόρισε και τον υφυπουργό Παιδείας. Τόνισε μάλιστα, ότι «όλοι πρέπει να του θέσουμε ζητήματα για το τι μέλλει γενέσθαι για την επόμενη σχολική χρονιά στον τόπο μας. Θα κλείσουν σχολεία; Θα έχουμε συγχώνευση σχολείων; Θα έχουμε συγχώνευση τάξεων; Είμαστε εδώ όχι μόνο για να υποδεχόμαστε Υπουργούς. Ούτως ή άλλως είμαστε ένας πολύ φιλόξενος λαός. Απλά θέτουμε προβλήματα πριν δημιουργηθούν».
Διαλεκτόπουλος: Συνέδριο με Βούλγαρους εκπαιδευτικούς
Στις δηλώσεις του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος, σημείωσε ότι παράλληλα με το Συνέδριο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας διοργάνωσε «ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών, με 35 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Βουλγαρία και την περιοχή του Γκότσε Ντέλτσεφ, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παρανεστίου που περιλαμβάνει επισκέψεις σε μνημεία της φύσης, αλλά και ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και ταυτόχρονα ένα συμπόσιο στο Συνεδριακό χώρο του Νικηφόρου, όπου Έλληνες και Βούλγαροι εκπαιδευτικοί θα αναλύσουν το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής στη διασυνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας, την κοινωνική ευθύνη και το ρόλο της εκπαίδευσης».
Ένα δυναμικό Συνέδριο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το Συνέδριο ξεκίνησε δυναμικά την πρώτη μέρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης με πλούσιες εισηγήσεις που ανέλυσαν τόσο τις δυνατότητες όσο και τα ηθικά διλήμματα που γεννά η τεχνολογική πρόοδος. Η Τεχνητή Νοημοσύνη παρουσιάστηκε άλλοτε ως εργαλείο δημιουργικότητας και καινοτομίας και άλλοτε ως πρόκληση που απαιτεί κριτικό αναστοχασμό από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, δόθηκε έμφαση και σε βιωματικές πρακτικές, όπως και στην ανάπτυξη των κοινωνικο – συναισθηματικών δεξιοτήτων, την αξιοποίηση του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας στη σχολική πράξη, αλλά και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επαγγελματικού προφίλ των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η σημασία του ενεργού πολίτη και του σχολείου ως κοιτίδας δημοκρατικών αξιών.
‘Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Κιουλάνης, το συνέδριο αυτό «απέδειξε ότι οι φωνές των εκπαιδευτικών, των ερευνητών, αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων συντονίζονται γύρω από ένα κοινό όραμα: την ανάγκη για ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και ανοιχτό εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα σύστημα που θα απαντά στις απαιτήσεις της εποχής μας, χωρίς να χάνει τον πυρήνα της παιδαγωγικής σχέσης και της ανθρωπιστικής αποστολής της εκπαίδευσης».