Home > Πρώτο Θέμα > Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας αναδεικνύει το τουριστικό μέλλον της Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας αναδεικνύει το τουριστικό μέλλον της Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

αναδεικνύει το τουριστικό

μέλλον της Δράμας

► Η Δραμινή γη έχει πολλά να δώσει και μπορεί να το κάνει!

► Το φιλόδοξο σχέδιο της Ένωσης Ξενοδόχων και οι μελλοντικές δράσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα πλέον ενδιαφέροντα Φεστιβάλ που αφορούν την περιοχή της Δράμας, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Στόχος η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής της Δράμας, μέσα από ένα σχέδιο συνεργατικότητας με τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η περιοχή της Δράμας σε όλη την Ελλάδα, τόσο για τα αγνά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγει, όσο και για τον πλούτο των γευστικών πιάτων που μπορεί να διαθέτει.

Πρόκειται για ένα project συνεργατικότητας που έχει αναλάβει η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, μέσω του προγράμματος Leader που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας και θα διαρκέσει για ενάμιση χρόνο.

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση, ήταν το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον πλέον κατάλληλο αύλειο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας, στο χώρο του ΟΣΕ.

Στο διάστημα των δυο προηγούμενων μηνών, βρέθηκε στη Δράμα ο chef Τζόναθαν Χάρτνετ, καλεσμένος της Ένωσης Ξενοδόχων, ο οποίος περιηγήθηκε σε όλο το Νομό, γνώρισε από κοντά παραγωγούς, γνώρισε από κοντά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και δημιούργησε διάφορα πιάτα, τα οποία αναδεικνύουν την γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής. Όλα, εμπνευσμένα από την ιστορία της Δραμινής γης, εμπνευσμένα από τη Γη του Διονύσου μιας και αυτό είναι το κεντρικό σλόγκαν του όλου σχεδίου.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τοπικά προϊόντα, ενώ παράλληλα στον χώρο πραγματοποιούνταν δράσεις μαγειρικής με χρήση προϊόντων της Δραμινής γης. Στόχος του chef, η δημιουργία ενός μενού, το οποίο δεν στοχεύει στο να περιλαμβάνει συγκεκριμένες συνταγές, αλλά ουσιαστικά θα εξελίσσεται με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας, μέσω των ποιοτικών τοπικών προϊόντων της.

Καλλίας: Στόχος η γαστρονομική ταυτότητα

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ένωσης, με στόχο τη ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας.

Όπως είπε, «σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε οργανώσει μια σειρά από δράσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ενάμιση χρόνο με αφετηρία αυτό το Φεστιβάλ. Ουσιαστικά θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, όλα αυτά τα οποία παράγουμε στη Γη του Διονύσου, στον τόπο της Δράμας και τι μπορούμε να δημιουργήσουμε μ’ αυτά. Όχι μία συνταγή, ένα συγκεκριμένο πιάτο, αλλά διαφορετικά πιάτα, διαφορετικά μενού κάθε περίοδο με τη λογική ότι, η Δράμα παράγει και έχει παραγωγούς».

Εξήγησε ακόμα, ότι, «θεωρήσαμε πολύ σημαντικό, πριν ξεκινήσουμε όλο αυτό το γαστρονομικό ταξίδι προς τα έξω, να το επικοινωνήσουμε στην πόλη της Δράμας. Να το μάθουν οι Δραμινοί, να γνωρίσουν τους παραγωγούς, να ευαισθητοποιήσουμε και να ζητήσουμε και από άλλους παραγωγούς να έρθουν, να εμπλακούν, διότι είναι ένα συνεργατικό σχήμα της Ένωσης Ξενοδόχων και του Συνδέσμου Παραγωγών της Δράμας, ούτως ώστε αυτό να δυναμώσει και να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αποκτήσει σιγά – σιγά η Δράμα μια γαστρονομική ταυτότητα».

Το μέλλον!

Ερωτώμενος από τον «Πρωινό Τύπο» για το πώς βλέπει το μέλλον της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας, σημείωσε ότι «είναι ένας θεσμός, ο οποίος πάει να γίνει σε επίπεδο χώρας. Βλέπουμε παντού αυτή τη στιγμή, ότι κατ’ αρχήν το Υπ. Τουρισμού, ο ΕΟΤ, αλλά και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσπαθούν να αναδείξουν την γαστρονομίας της Ελλάδας. Άρα λοιπόν να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα έχει μια γαστρονομική ταυτότητα».

Επεσήμανε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, από το 2009 έχει ξεκινήσει το θεσμό του Ελληνικού Πρωινού, με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και άρα λοιπόν είναι συνέχεια όλο αυτό.

«Εμείς απλά λέμε ότι υπάρχει μια πεπατημένη. Ποια είναι αυτή; Ότι ο κόσμος επισκέπτεται τα οινοποιεία. Άρα λοιπόν οινοποιεία χωρίς γαστρονομία δεν μπορεί να υπάρχει. Οπότε λοιπόν, ερχόμαστε να κουμπώσουμε δίπλα στα επισκέψιμα οινοποιεία και επισκέψιμους χώρους παραγωγών, όπου ουσιαστικά να παντρευτεί η γαστρονομία και να εμφανίζεται ενιαία: φαγητό μαζί με το κρασί», τόνισε ο κ. Καλλίας.

Οι επόμενες δράσεις

Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Καλλίας και στις επόμενες δράσεις και στις κορυφαίες απ’ αυτές που είναι: «Σε δυο μήνες θα έχουμε μια παρουσίαση στη Filoxenia κάτι αντίστοιχο με παραγωγούς και ταυτόχρονα ο chef Jonathan θα μαγειρεύει, ενώ θα υπάρξει μια μεγάλη παρουσία η οποία θα γίνει σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Αθήνα τον  Φλεβάρη.

Ακόμα, θα βρεθούμε επίσης στην Αθήνα σε μια μεγάλη έκθεση γαστρονομίας, στην οποία θα συμμετέχουμε σαν Δράμα και δύο ταξίδια στο εξωτερικό, ένα στην Αγγλία και ένα στη Γερμανία όπου και εκεί θα παρουσιάσουμε τα προϊόντα σε εξειδικευμένους δημοσιογράφους, τουριστικούς πράκτορες και άλλους.

Επίσης, ετοιμάζουμε βιντεάκια τα οποία θα αναδεικνύουν την γαστρονομία, έχουμε το νέο site της Δράμας που θα βγει στον αέρα στις 10 Οκτωβρίου που είναι ένα διαφορετικό και πλούσιο site με το οποίο θα παρουσιάσουμε όλα αυτά, όλες οι συνταγές θα υπάρχουν σε ένα book το οποίο θα αλλάζει συνέχεια και θα εμπλουτίζεται, οι οποίες συνταγές θα είναι με πλήρη αναφορά όλων των προϊόντων, θα υπάρχει ένα QR code το οποίο θα κατευθύνει προς όλους τους παραγωγούς που συμμετέχουν, θα υπάρχουν τα κρασιά που θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη συνταγή ώστε ο καθένας να ξέρει τι θα πρέπει να προτιμήσει για το φαγητό του».

Ο χώρος του ΟΣΕ

Αναφερόμενος στην επιλογή του χώρου του ΟΣΕ ο κ. Καλλίας, είπε ότι «είναι ο καταλληλότερος χώρος που μπορεί να σταθεί εκθεσιακά. Ενώ στην πλατεία ή σε άλλα σημεία, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την πολυτέλεια του ελέγχου αρχικά, ενώ από την άλλη και δυο σλόγκαν που χρησιμοποιούμε: Το ένα είναι όταν ανεβαίνει η θάλασσα ανεβαίνουν και οι βάρκες και το άλλο είναι, το τρένο ξεκίνησε και όποιοι είναι πάνω θα κερδίσουν, και όποιοι είναι κάτω θα το βλέπουν να φεύγει!»

Εξήρε επίσης την υπέροχη δουλειά που  κάνει ο Σύλλογος Σιδηροδρομικών Δράμας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για το Μουσείο Τρένων που ετοιμάζει και όχι μόνο.

Δηλώσεις

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν και τοπικοί φορείς και παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, οποίος μίλησε για μια «καταπληκτική προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων», η οποία έχει τη στήριξη του Επιμελητηρίου.

Όπως είπε, «Εμείς θα συμβάλλουμε και στην καινοτομία ως Επιμελητήριο μέσα από το LAB40. Έχουμε στόχο τον γαστρονομικό τουρισμό με μια διαφορετική ματιά, για την οποία θα χρειαστεί να έχουμε και μια ψηφιακή εξέλιξη. Αυτή την προώθηση τη ψηφιακή την έχουμε βάλει ως στόχο και θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία φυσικά με την Ένωση Ξενοδόχων με τον καθένα που θέλει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια».

Ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας ως μια «εξαιρετική πρωτοβουλία» και εξέφρασε τη χαρά του «γιατί σε αυτές τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες υπάρχει –και για αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω κιόλας- η γόνιμη συμμετοχή και η συνεργασία με την πολιτεία και υπάρχει αυτή η στήριξη».

Όπως είπε, «πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε μια ταυτότητα για να μπορέσουμε να γίνουμε προορισμός. Αν δεν βρούμε εμείς το χαμένο κέντρο μας και την ταυτότητά μας, δεν μπορούμε αυτό το πράγμα να το αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε επισκεψιμότητα στην περιοχή μας και θα μένει ένας θησαυρός ανεκμετάλλευτος».

Επίσης, ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος στάθηκε στην εξωστρέφεια και στη συνεργατικότητα που θα πρέπει να επικρατήσει σε τοπικό επίπεδο. «Χρειάζονται όλες οι δυνάμεις. Δεν είμαστε πάρα πολλοί για να έχουμε τις δυνάμεις μας διασπασμένες», πρόσθεσε ο Βουλευτής της Ν.Δ.

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Καθετί που αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές δυνάμεις, πρέπει να στηρίζεται από όλους τους φορείς και να αναδεικνύεται ο τόπος μας και τα πλεονεκτήματα που έχει. Η Δραμινή γη βγάζει προϊόντα που είναι ζηλευτά. Εμείς το ξέρουμε. Το θέμα είναι να το μάθουν και οι άνθρωποι έξω από τη Δράμα. Αυτό θέλει συντονισμένες προσπάθειες».

Τέλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Είναι ένα φεστιβάλ που ξεκινάει δειλά – δειλά, αλλά επειδή βλέπουμε ότι έχει τρομερά μεγάλη επιτυχία, θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι να το συζητήσουμε ως ένα μόνιμο θεσμό. Γιατί αυτό που φάνηκε από τις εκδηλώσεις είναι ότι έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και όλης της Ελλάδας».