Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Το παρασκήνιο της απόρριψης
των 3 εκατ. ευρώ για την αγροτική
οδοποιία του Δήμου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για το θέμα της χρηματοδότησης για έργα αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Δράμας, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μλεκάνης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.
Το θέμα της ενημέρωσης, είχε να κάνει σχετικά με το ότι από τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο Δήμος Δράμας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν εγκρίθηκε καμία.
Στα μέσα Μαΐου, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει τα προσωρινά αποτελέσματα του ΥΠΑΑΤ, από τα οποία διαφαινόταν ήδη ότι ο Δήμος Δράμας είχε κοπεί, ενώ είχαν προκριθεί σχεδόν όλες οι προτάσεις των Δήμων Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης. Τα τελικά αποτελέσματα εκδόθηκαν στη συνέχεια στα μέσα Ιουλίου, τα οποία επίσης δημοσίευσε ο «Π.Τ.», όπου ο Δήμος Δράμας παρέμενε επίσης εκτός.
Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 29 Ιουνίου, ο κ. Μλεκάνης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να υπάρξει έκτακτη συζήτηση για ενημέρωση, για ποιο λόγο είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.
Τις απαντήσεις έδωσε ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι κανένας μητροπολιτικός Δήμος δεν επιλέχθηκε για δαπάνες αγροτικής οδοποιίας από το εν λόγω πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ και ότι ενισχύθηκαν μόνο περιφερειακοί Δήμοι.
Όπως τόνισε συγκεκριμένα, «ο Δήμος Δράμας είχε καταθέσει φάκελο με προτάσεις συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ. Τα μισά απ’ αυτά ήταν προτάσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή».
Δίνοντας εξηγήσεις ο δήμαρχος Δράμας, είπε ότι «δεν εγκρίθηκε καμιά πρόταση, κανενός μητροπολιτικού Δήμου απ’ όλη την Περιφέρειά μας. Κι αυτό, γιατί, έδωσαν μπόνους και σε περιφερειακούς Δήμους. Η δική μας βαθμολογία ήταν στο 70,5, ενώ όλες οι άλλες προτάσεις που μπήκαν ήταν τουλάχιστον στους 71 βαθμούς. Κι αυτό γιατί έδωσαν μπόνους σε πληγείσες περιοχές από φωτιά όπως στη Δαδιά αλλά και σε ορεινούς Δήμος όπως το Νευροκόπι. Το οποίο πήρε συν 10 βαθμούς, χωρίς να κάνει τίποτα! Αν είχαμε κι εμείς 10 βαθμούς θα είχαμε μπει 100%».
«Μας αιφνιδίασε…»
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος, «υπήρξε αυτή η εξέλιξη η οποία μας αιφνιδίασε. Εγώ βρέθηκα στην από κοινού σύσκεψη δημάρχων με τον υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραμματέα. Αντέδρασα βέβαια, αλλά η απάντηση του ίδιου του υπουργού ήταν ότι “και η δική μου η περιοχή, η Κασσάνδρα, δεν μπήκε”. Γιατί; Γιατί δεν είχε αυτά τα μπόνους που είχε το Νευροκόπι, ή το Παρανέστι, ή η Προσοτσάνη».
Δίνοντας διευκρινίσεις πάντως, είπε ότι «όπως και να έχει, αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη 3 εκατ. ευρώ, την οποία δεν είχαμε πριν. Υπήρχε με το προηγούμενο καθεστώς το ήμισυ. Και κάποια κριτήρια μας βγάλανε έξω – και είναι αστεία τα κριτήρια, γιατί αντέδρασα και επί συγκεκριμένων κριτηρίων – παρόλα αυτά η απάντησή τους ήταν ότι για όλη την Ελλάδα είχαν 65 εκατομμύρια. Τα οποία δεν ήταν 65, ήταν λιγότερα, και τα έφτασαν στα 65 που ήταν το ταβάνι».

