Home > Πρώτο Θέμα > Το ποδήλατο μπορεί να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό της Δράμας, αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Δράμας κ. Γ. Φλώρος – «Καμιά πόλη στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει πρόβλεψη για ποδήλατο»

Το ποδήλατο μπορεί να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό της Δράμας, αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Δράμας κ. Γ. Φλώρος – «Καμιά πόλη στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει πρόβλεψη για ποδήλατο»

Το ποδήλατο μπορεί να δώσει

λύση στο κυκλοφοριακό της Δράμας,

αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Δράμας κ. Γ. Φλώρος – «Καμιά πόλη στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει πρόβλεψη για ποδήλατο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ Ημέρες, έχουν θεσμοθετηθεί ώστε να θυμόμαστε κάποια πράγματα και να προσπαθούμε να διορθώσουμε ορισμένα  θέματα που μας απασχολούν. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο να τα θυμούνται οι πολίτες, αλλά κυρίως οι διοικούνται στην Αυτοδιοίκηση, και φυσικά, όλοι εκείνοι που σχεδιάζουν έργα δρόμων, αναπλάσεις οδών και πόλεων.

Την επόμενη Τετάρτη 3 Ιουνίου, ο ΟΗΕ την έχει θεσμοθετήσει ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, με στόχο να αναδείξει τη μοναδικότητα, τη μακροβιότητα και την ευελιξία του ποδηλάτου, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης του. Ένα από τα ζητήματα της χρήσης του ποδηλάτου, έχει να κάνει με το γνωστό κυκλοφοριακό ζήτημα στις πόλεις μας.

Και ο λόγος βέβαια σήμερα για το ποδήλατο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει την κυκλοφορία στην πόλη της Δράμας, όπου μέχρι στιγμής, δεν έχει προβλεφθεί τίποτα απολύτως γι’ αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον κ. Γιώργο Φλώρο, πρόεδρο του Ποδηλατικού Ομίλου Δράμας, ο οποίος μάλιστα διευκρινίζει ότι μιλάει ως πολίτης και όχι εκ μέρους του Ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον αθλητικό τομέα.

Άγνωστο το ποδήλατο στη Βόρεια Ελλάδα

Ερωτώμενος αρχικά πως βλέπει σήμερα την κυκλοφορία του ποδηλάτου στη Δράμα, σημειώνει ότι, «τα τελευταία χρόνια ολοένα και μπαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών είτε για τις προσωπικές τους μετακινήσεις είτε σαν μέσο άθλησης ερασιτεχνικά και επαγγελματικά».

Όπως επισημαίνει, «θα πρέπει από τους τοπικούς φορείς να δοθούν κατευθύνσεις, ούτως ώστε το ποδήλατο να μπει πιο πολύ στην καθημερινότητα της πόλης, για να υπάρξει μια αποσυμφόρηση από το μεγάλο αριθμό των οχημάτων και να δημιουργηθούν και θέσεις πάρκινγκ περισσότερες για τους επισκέπτες, αλλά και για να εξυπηρετείται πιο άμεσα ο πολίτης».

Προσθέτει ακόμα, ότι, «τα τελευταία χρόνια όλο ακούμε για την πράσινη ενέργεια, αλλά πράσινες ενέργειες δεν γίνονται» και εξηγεί ότι από τη Θεσσαλία και κάτω «πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και άλλες, χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το ποδήλατο. Στη Βόρεια Ελλάδα δεν το βλέπουν καν το ποδήλατο».

Διευκρινίζει μάλιστα ότι, «σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, δεν έχει προβλεφθεί από κανέναν η μετακίνηση με το ποδήλατο. Είμαστε πολύ πίσω σ’ αυτό το ζήτημα».

Ο περιφερειακός στη Δράμα

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο νότιο περιφερειακό άξονα της Δράμας, όπου «πληρούσε τις προϋποθέσεις για ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, με χάραξη και φωτισμό ώστε να μπορεί ο κόσμος να φεύγει από την πόλη, αλλά δεν έγινε τίποτα», ενώ μιλάει και για την έξοδο της πόλης προς Καβάλα: «Ένα επικίνδυνο σημείο είναι στο δρόμο προς το Μουσικό σχολείο, όπου είναι αρκετά επικίνδυνο. Δεν έχει γίνει καμιά απολύτως πρόβλεψη, ώστε να υπάρξει ένας παράδρομος, ώστε ο ποδηλάτης να μπορεί να βγαίνει με ασφάλεια από την πόλη».

Καμιά πρόβλεψη για το ποδήλατο

Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «το ποδήλατο δεν έχει προβλεφθεί σε καμιά μελέτη, ώστε να μπει στη ζωή του Δραμινού πολίτη. Και κατά την άποψή μου, ένα αποτυχημένο έργο ήταν ο ποδηλατόδρομος στην οδό Φιλίππου. Ο οποίος με τον τρόπο που έγινε, με το διαχωριστικό τσιμεντάκι, έγινε ακόμα πιο επικίνδυνο».

Αναφερόμενος επίσης για ζητήματα εντός πόλης και συγκεκριμένα για την ανάπλαση του ΒΑΑ της 19ης Μαΐου, λέει ότι, έγινε ένα τόσο μεγάλο έργο «και δεν υπήρξε καμιά πρόβλεψη για ποδηλατόδρομο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 2024 ακόμα ο «Π.Τ.» είχε ασχοληθεί και είχε επισημάνει το θέμα αυτό. Ο χώρος για τη δημιουργία μιας λωρίδας ποδηλατόδρομου ήταν αρκετός από τη μία πλευρά της οδού.

Γενικά, η Δράμα, είναι μια πόλη με αρκετά μεγάλη σε έκταση επίπεδη επιφάνεια, κάτι που εξασφαλίζει την εύκολη μετακίνηση των πολιτών με ποδήλατο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε σήμερα ότι υπάρχουν και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία βοηθούν σημαντικά και δεν είναι ανάγκη να κάνουμε πετάλι.

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Αυτός που θα τολμήσει να κινηθεί με το ποδήλατο στην πόλη, είτε για να κάνει την βόλτα του, είτε ακόμα και για κάποιες δουλειές, θα αντιμετωπίσει την «εχθρότητα» του αυτοκινήτου, το οποίο εξαπλώνεται ολοένα και έχει πλέον κατακλύσει τα πάντα σ’ αυτή την πόλη. Σε σημείο να αναζητούμε χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα.

Τα ηλεκτρικά δημοτικά ποδήλατα

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει την τοποθέτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων στην πόλη της Δράμας από το Δήμο, ο κ. Φλώρος βρίσκει το μέτρο θετικό και σημειώνει ότι «ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν και τα χρησιμοποιούν. Ο κόσμος σιγά – σιγά μαθαίνει γι’ αυτά τα ποδήλατα και κάνει τη δουλειά του ή τη βόλτα του».

Και όπως λέει, «καλό θα ήταν να αναπτυχθούν και άλλα ποδήλατα σε περισσότερες θέσεις μέσα στην πόλη», ενώ ο ίδιος τα χρησιμοποιεί αρκετά προκειμένου να κάνει διάφορες δουλειές μέσα στην πόλη.

Όπως λέει, «όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, ανοίγουν και περισσότερες θέσεις στάθμευσης στην πόλη και αυτό είναι θετικό στοιχείο».

Σεβασμός στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Ζητώντας του να δώσει ένα μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, αλλά και για όσα αναφέρει μιλώντας στον «Π.Τ.», κ. Φλώρος τονίζει ιδιαίτερα, ότι, «ο ποδηλάτης πρώτα απ’ όλους, θα πρέπει να σέβεται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να παίρνει τα μέτρα ασφαλείας που αυτός χρειάζεται για τον εαυτό του: το κράνος, τα φωτάκια, τα ρούχα με ανακλαστικές λεπτομέρειες, ώστε να μπορεί να τον βλέπει εύκολα ο οδηγός, να κινείται πάντα μέσα στη λωρίδα, στην τέρμα δεξιά πλευρά του δρόμου.

Και ακόμα, τα οχήματα να κρατούν τουλάχιστον 1,5 μέτρο από τον ποδηλάτη, γιατί είναι ο πιο αδύναμος κρίκος μέσα σε αυτή την αλυσίδα. Γιατί, ένα ενδεχόμενο ατύχημα με έναν ποδηλάτη, οι πιθανότητες ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού είναι πολύ μεγάλες για τον ποδηλάτη».