Home > νέα > Το «Υγρό Πυρ» που έσωσε την Κωνσταντινούπολη και νίκησε το Ισλάμ Το  βιβλίο του «Υγρό Πυρ» παρουσίασε στη Δράμα ο καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Κυριαζής

Το «Υγρό Πυρ» που έσωσε την Κωνσταντινούπολη και νίκησε το Ισλάμ Το  βιβλίο του «Υγρό Πυρ» παρουσίασε στη Δράμα ο καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Κυριαζής

Το «Υγρό Πυρ» που έσωσε

την Κωνσταντινούπολη

και νίκησε το Ισλάμ

Το  βιβλίο του «Υγρό Πυρ» παρουσίασε στη Δράμα ο καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Κυριαζής

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ βιβλίο με τίτλο, «Υγρό Πυρ», παρουσίασε ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Νίκος Κυριαζής, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη Δράμα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κλειδί», το βιβλιοπωλείο «Μανιφέστο» και τις εκδόσεις Anubis.

Παράλληλα με την παρουσίαση, ο κ. Κυριαζής είχε και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία με κεντρικό θέμα: «Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το Αραβικό Χαλιφάτο», εξηγώντας για ποιους λόγους το Βυζάντιο είχε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με το Χαλιφάτο, αν και είχαν περίπου το ίδιο χρονικό σημείο εκκίνησης.

Το βιβλίο παρουσίασε ο Δραμινός συγγραφέας κ. Νίκος Δίτσιος, αρχιτέκτονας, ενώ μιλώντας στον «Π.Τ.», μίλησε για τη φιλία του με τον κ. Κυριαζή, επισημαίνοντας ότι αυτή συνάγεται από τα βιβλία που έχουν γράψει «και αναφέρονται σε θέματα ιστορικά και φιλοσοφικά. Η γνωριμία μας υπήρξε μέσω των βιβλίων και δεν είναι τόσο μακροχρόνια, όσο δυνατή, λόγω αμοιβαίας εκτίμησης και λόγω κοινής θέσης επάνω σε ιστορικά θέματα».

Για το βιβλίο του μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Κυριαζής σημειώνοντας αρχικά ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό μυθιστόρημα για το Βυζάντιο. Πρέπει να υπενθυμίσω ίσως ότι ο πατέρας μου ήταν ο Κώστας Κυριαζής, που έχει γράψει τα γνωστά βυζαντινά μυθιστορήματα, δώδεκα στη σειρά».

Όπως εξηγεί, «αυτό είναι ένα βιβλίο που καλύπτει μια πολύ σημαντική περίοδο του Βυζαντίου και είναι η μεγάλη ανατροπή. Ξεκινάμε με την άνοδο του Ισλάμ που γίνεται σχεδόν σαν ποτάμι, χείμαρρος και παρασύρει τα πάντα στο διάβα του και φτάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου έχουμε την πρώτη πολιορκία και εκεί το Βυζάντιο – η σωστή ονομασία είναι Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – φαίνεται ότι είναι χαμένο».

Τονίζει μάλιστα στη συνέχεια ότι, «εκεί γίνεται η μεγάλη ανατροπή, γιατί ανακαλύπτεται το υγρό πυρ που είναι το υπερόπλο της εποχής, κάτι σαν ατομική βόμβα, και το οποίο ανακαλύπτει, από ότι φαίνεται, ένας Έλληνας μηχανικός από τη Συρία, που λεγόταν Καλλίνικος. Με αυτό καταστρέφουν τον αραβικό στόλο που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη από τη θάλασσα και έχουμε τη μεγάλη ανατροπή».

Από αρ. ο Δραμινός συγγραφέας Νίκος Δίτσιος με τον συγγραφέα και πανεπιστημιακό Νίκο Κυριαζή.


Σώζεται το Βυζάντιο και η Ευρώπη

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, με το υπερόπλο του υγρού πυρ, «νικάει τελικά το Βυζάντιο. Σώζεται το Βυζάντιο και όχι μόνο. Γιατί, όπως λένε όλοι οι ιστορικοί, που έχουν γράψει για εκείνη την περίοδο -όχι μόνο Έλληνες, αλλά και ξένοι- εάν είχε πέσει τότε η Κωνσταντινούπολη, μπορεί οι Άραβες να είχαν φτάσει μέχρι και το Παρίσι ακόμη. Και λένε ότι είναι μία από τις πολύ μεγάλες και σημαντικές μάχες της ιστορίας της Ευρώπης το λιγότερο ή του Χριστιανισμού, αν θέλετε, ή του Δυτικού πολιτισμού».

Η διάρκεια του Βυζαντίου και του Χαλιφάτου

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι όσα λέει ο κ. Κυριαζής, ότι, «υπάρχει ένα βασικό ερώτημα: Γιατί το Βυζάντιο κράτησε 1.100 χρόνια, ενώ το Αραβικό Χαλιφάτο που ξεκίνησε τότε και φαινόταν πολύ ισχυρό, κράτησε μόνο δύο αιώνες.

Η απάντηση που δίνω κι εγώ ως καθηγητής Οικονομικών και με κάποιους άλλους συναδέλφους, είναι ότι ήταν θέμα θεσμών. Το Βυζάντιο δηλαδή είχε θεσμούς που το έκαναν πάρα πολύ σταθερό. Το Βυζάντιο δεν ήταν ένα απολυταρχικό κράτος που ο αυτοκράτορας έκανε ό,τι ήθελε, σε αντίθεση με τον χαλίφη που ήταν ταυτόχρονα και θρησκευτικός και πολιτικός αρχηγός.

Υπήρχε συναίνεση, αυτό είναι το βασικό και οι κάτοικοι του Βυζαντίου αισθάνονταν ότι το κράτος, κατά κάποιο τρόπο, τους ανήκε. Κι ήταν και ένα κράτος δικαίου που είχε ακόμη και κοινωνική πολιτική. Είχαν ορφανοτροφεία, είχαν νοσοκομεία για τους πτωχούς. Αυτό είναι το βασικό. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο και γιατί το Βυζάντιο κράτησε τόσα χρόνια, ενώ το άλλο κατέρρευσε σχετικά γρήγορα».