Τόσκας στην ΙΗF:
«Ήρθε η ώρα μας»
Συνέντευξη του Δραμινού αθλητή Αχιλλέα Τόσκα φιλοξενεί η ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας χάντμπολ (IHF), με αφορμή βεβαίως την πρόκριση της εθνικής ανδρών στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2027. Στην εισαγωγή του κειμένου, υπογραμμίζεται ότι η ελληνική ομάδα, μετά τις επιτυχίες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στο Παγκόσμιο του 2005, δεν είχε καταφέρει να επιστρέψει στην ελίτ του αθλήματος και μόλις το 2024 κατάφερε να επανέλθει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τώρα, όμως, οι δύο νίκες επί της Ολλανδίας, έδωσαν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα το εισιτήριο για το Παγκόσμιο του 2027 και επανέφεραν το ελληνικό χάντμπολ στο προσκήνιο.
«Μετά από εκείνη τη γενιά του 2004-2005, δεν υπήρξε κάποια μεγάλη επιτυχία για την εθνική ομάδα μέχρι το 2024, όταν προκριθήκαμε στο EURO. Και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί το χάντμπολ δεν είναι τόσο μεγάλο άθλημα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε καν ένα κανονικό γήπεδο για την εθνική ομάδα, παίζουμε σε μια μικρή πόλη έξω από την Αθήνα, στη Χαλκίδα. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ καλά βήματα. Πολλοί παίκτες αγωνίζονται σε δυνατά πρωταθλήματα στο εξωτερικό και δύο ή τρεις σύλλογοι έχουν καλές παρουσίες στην Ευρώπη. Ελπίζω αυτό να είναι μόνο η αρχή και τα πράγματα να γίνονται καλύτερα κάθε χρόνο», τόνισε ο Τόσκας, ο οποίος ήταν μέλος της εθνικής νέων που κατέλαβε τη 15η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U21 του 2023, μαζί με τους Δημήτρη Παναγιώτου, Θανάση Παπάζογλου και Ελευθέριο Παγιάτη. «Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις παίκτες από εκείνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων. Μας βοήθησε πάρα πολύ η συμμετοχή εκεί, γιατί βλέπεις ακριβώς ποιο είναι το επίπεδό σου σε σύγκριση με τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία και σίγουρα μας διαμόρφωσε ως παίκτες», ανέφερε σχετικά ο 21χρονος παίκτης.
Για τον Τόσκα, το ταλέντο και οι δυνατότητές του ξεχώρισαν αμέσως μετά το Παγκόσμιο Νέων του 2023, υπογράφοντας στη γερμανική Στουτγκάρδη, πριν δοθεί δανεικός στη γαλλική Σαμπερί. Σε 17 αγώνες σημείωσε 55 γκολ και μοίρασε 55 ασίστ, έχοντας εξαιρετικά στατιστικά για έναν 21χρονο που αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ένα τόσο δυνατό πρωτάθλημα όπως το γαλλικό. Για το κατά πόσον τον βοήθησε αυτή η εμπειρία στην εξέλιξή του, ο ίδιος λέει στην ιστοσελίδα της IHF: «Πάρα πολύ. Έμεινα ενάμιση χρόνο στη Bundesliga και τώρα μισό χρόνο στη Γαλλία. Είναι τελείως διαφορετικό από το να παίζεις στην Ελλάδα. Βλέπεις καθημερινά τους καλύτερους παίκτες του κόσμου και αγωνίζεσαι απέναντί τους. Μαθαίνεις πώς δουλεύουν και αυτό ανεβάζει το επίπεδό σου, τόσο ως παίκτη όσο και πνευματικά. Ο Πέτρος Μπουκοβίνας βρίσκεται πολλά χρόνια στη Γερμανία σε πολύ υψηλό επίπεδο και πιστεύω ότι η νοοτροπία του ως αρχηγού μας βοήθησε πάρα πολύ».
Μόλις πέρυσι, η Ελλάδα έχασε την πρόκριση στο EURO 2026, τερματίζοντας τρίτη στον όμιλό της. Νίκησε Γεωργία και Βοσνία στην έδρα της, αλλά έμεινε εννέα γκολ πίσω από την Ουκρανία και εκτός τελικής φάσης. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο προς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2027, ξεκινώντας από τη δεύτερη φάση των προκριματικών, όπου απέκλεισε το Βέλγιο με νίκη 29-26 εντός έδρας και 34-31 εκτός έδρας, παίρνοντας την πρόκριση με συνολικό σκορ 63-57. Στη συνέχεια βρέθηκε απέναντι στην Ολλανδία -την ίδια ομάδα που της είχε στερήσει την πρόκριση στην προηγούμενη διοργάνωση, αποκλείοντάς την με συνολικό σκορ 58-56. «Τις δύο προηγούμενες φορές που βρεθήκαμε σε αυτή την ακριβώς κατάσταση, απέναντι στην Ολλανδία και πριν από αυτή απέναντι στο Μαυροβούνιο, δεν τα καταφέραμε. Οπότε αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη φορά που βρισκόμασταν μπροστά σε αυτή τη στιγμή και είπαμε: “Αυτή είναι η ώρα μας”. Ξέρουμε την ποιότητα της Ολλανδίας και τους παίκτες που διαθέτει, αλλά δεν θα στεκόμασταν απλώς να τους κοιτάμε να παίζουν. Θα παλεύαμε – και αυτό κάναμε», λέει ο Τόσκας.
Ο επόμενος μεγάλος σταθμός για την εθνική θα είναι η κλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2027, όπου η ελληνική ομάδα θα βρίσκεται στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Μια καλή κλήρωση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για μια καλύτερη πορεία στη διοργάνωση. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό πως θα παίξουμε τουλάχιστον έξι αγώνες, γιατί είμαστε μια νέα ομάδα με περιορισμένη εμπειρία μαζί. Πηγαίνουμε εκεί για να πάρουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι αξίζουμε. Ξέρουμε ότι δεν παλεύουμε για τον τίτλο, αλλά πηγαίνουμε για την εμπειρία και για να το απολαύσουμε, γιατί το κερδίσαμε», καταλήγει ο Τόσκας.




